?>

Kırım Tatar sürgününün 79. Yılı Başkent Ankara’da düzenlenen etkinlikle anıldı

Kırım Tatar sürgününün 79. Yılı, Ankara’da düzenlenen etkinlikle anıldı, etkinlik çerçevesindeki konferansta yazarlarımız Ünver Sel ve Ömür Çelikdönmez de konuşma yaptı

Özel Haber - 2 yıl önce

ANKARA - ÖZEL

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Kırım'ın Nazi işgalinden kurtarılması sonrası Sovyet rejimi tarafından; Kırım'dan sürgüne gönderilen Kırım Tatarları, Rumlar, Bulgarlar, Ermeniler, Almanlar ve İtalyanlar gibi Kırım Halkları Ankara’da anıldı.

Kırım Tatar sürgününün 79. Yılı kapsamında Ankara’da düzenlenen etkinlik, emekli teknik öğretmen Engin Yağcı'nın dua ve Kur'an’dan süreler okumasıyla başladı. 
Trade Avrasya Genel Koordinatörü Dr. Hikmet Çıra'nın moderatörlüğünde Konferansın açılış konuşmasını Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel yaptı.
Ünver Sel konuşmasında; Günümüzden 79 yıl önce 18 Mayıs 1944’te Kırım Tatarlarının yarımadadan tehciri başladığını,  bir ay sonra benzer bir bahaneyle Rumlar, Bulgarlar, Ermeniler ve diğer ulusların temsilcileri de Kırım’dan sürüldüğü belirtti.
Almanların yarımadadan Ağustos 1941’de, İtalyanların ise Şubat-Mart 1942’de sürüldüğünü ifade ederek 1994 yılında, Kırım Özerk Bölgesi Parlamentosu'nun, 18 Mayıs’ı Kırım Halklarının Sürgün Kurbanlarını Anma Günü olarak belirlediğini söyledi.
17 Nisan 2017'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım ÖSSC'den yasadışı yollardan sınır dışı edilen halklara veya akrabalarına (büyükanne, büyükbaba, baba, anne, koca, eş, çocuklar, torunlar, erkek kardeş, kız kardeş) bir dizi fayda sağlayan bir yasayı,Rusya'da bir oturma izni aldıktan sonra, belge sağlamak için basitleştirilmiş bir prosedür dahil imzaladığını ifade eden Ünver Sel, Kırım Cumhuriyeti Anayasası'nın kabul edilmesinden sonra Kırım Tatar dili, Rusça ve Ukraynaca ile birlikte devlet dili statüsü kazandığını vurguladı.

Konferansta söz alan dikGAZETE.com yazarı araştırmacı gazeteci Ömür Çelikdönmez; Kırım Tatar Türklerinin Sovyetler Birliği'nin lideri Gürcü kökenli Josef Stalin'in kararıyla, 18 Mayıs gecesi 15 dakikada, öz yurtlarından koparıldığını belirterek  diğer etnik unsurların Sovyet yönetiminde Müslüman Türk topluluklara karşı uyguladıkları zulüm ve sürgünlerin  günümüzde Rus halkına fatura edilmesini doğru bulmadığını  ifade etti. 
Günümüzde Kırım TATAR Türkleri, anayurtlarında kendi öz lisanları ile konuştuklarını, yazdıklarını, öz dillerinde yayın yapan televizyon ve ve radyo kanallarının  bulunduğunu, okullarda TATAR Türkçesi  eğitim verildiğini, minarelerinde  beş vakit ezan okunduğunu, camilerinde namaz kıldıklarını Hacc farizasını yerine getirebildiklerini, Kırım TATAR Türkleri Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin meclisinde temsil edildiğini Kırım Tatar Türk toplumu bugün geleceğe umutla baktığını anlattı.

Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Rıdvan Aras ise;  Kırım'ın stratejik önemini, tarihsel ve kültürel bağlamda ele aldığı konuşmasında; Altınorda devletinin askeri, idari, mali birikiminin Rusya'ya olduğu kadar, bu devletin yıkılmasından sonra Kırım Hanligina da aktarıldığını ifade eden Aras, Fatihle birlikte başlayan Osmanlı ilişkisinin, Kırım'da Valilik yapan Yavuz ve Kanuni  ile arttığını, Mimar Sinan'ın Kırım'da yaptığı Eski Cuma Camiinin bunun nişanesi olduğunu belirterek, ilerleyen dönemde Muhendishanenin ilk hocası olan Tamani, Kızılay'ın Kurucularindan Aziz bey gibi kişilerin Osmanlıya katkıda bulunduğunu belirtti.
Daha sonraki dönemde Anadolu'ya artan Kırım goclerinin başta tarım ve ticaret olmak üzere göç ettikleri Aktopraklara büyük katkı sunduğunu, bunun gerek istiklal harbinde, gerekse cumhuriyet doneminde ivmelenerek sürdüğünü, kültürel ve gastronomi örnekler vermek ve çok sayıda Kırım kokenliyi zikretmek suretiyle ortaya koydu.
Bu insanların Türkiye'de olmalarına karşın kalplerinin Kırım'da olduğunu ifade eden Aras, bu duasporanin belirtilen tarihsel-kulturel altyapı nedeniyle Türkiye icin büyük bir imkan sunduğunu ifade etti.

Türk Hareketi Derneği Başkanı Emekli Kurmay Albay Atilla Şimşek  sözlerine Kırım Türk Sürgün ve Soykırımının 79. Yılında, 18 Mayıs 1944’de başlayıp yıllar boyu devam eden felaketler neticesinde hayatını kaybeden binlercekandaşımı rahmet ve saygıyla anıyorum diyerek başladı.
Vatana ihanet gerekçesiyle sürgün edilen bir topluluktan Kızıl Ordu'ya asker kabul edilmesinin Sovyet Devleti’nin bizzat kendisi tarafından ileri sürülen sürgün gerekçesiyle düştüğü çelişkiyi açıkça ortaya koyduğunun altını çizdi.
16 Mart 2014’te yapılan referandumla Kırım’ın Rusya’ya bağlandığının  ilan edildiğini,, Rusya'nın 21 Mart’ta Kırım’ı Rusya’ya bağlayan anlaşmayı imzalayarak ilhak sürecini tamamladığını ifade etti.
"TÜRK HAREKETİ" olarak Sürgün sırasında ve sürgün edildikleri yerlerde vatan hasretiyle hayata gözlerini yuman kandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, huzurlarında saygıyla eğiliyoruz diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Avrasya Kültür Derneği Başkanı Sami Nogay  da konuşmasında, yıllardır dernek cemiyet faaliyetlerinde bulunduğunu, kalıcı çözümler üretmek gerektiğini belirterek, Kırım Tatar Türkleri davasının hamasetle bir yere götürülemeyeceğini,  reelpolitik düşünmek ve davranmak konusunda muhataplarla oturup konuşmanın, Kırım'da yaşayan Tatar toplumu açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Toplantının son bölümünde Trade Avrasya Genel Koordinatörü Dr. Hikmet Çıra; "Kırım’da azınlık durumundaki Kırım'ın yerli halkı Tatarlar, Sürgünde kalanların geri dönmesini bekliyor. Bugün Rusya Federasyonu tarihte Sovyetlerin yapmış olduğu hataların farkında olarak Kırım Tatarlarının tekrar bölgeye yerleşmesi ve geri dönüşü için her türlü  zemini hazırlayarak ve açık tutmaktadır" dedi.

Çıra, "Rusya Devlet Başkanı Sayın Viladimir Putin’in çıkardığı Sürgün Edilen Halklar ile İlgili Kararname’ye dayanarak bu yöndeki tutumu desteklenmeli ve Tatar Halkının Kırım’daki eski günlerine ulaşması için elbirliği ile çalışılmalıdır.

Bizler tarihin acı sahnesinin bir daha yaşanmaması ve yaraların sarılması adına yapılacak her türlü girişimi destekliyor ve Kırım Tatarlarının Kendi devletlerinde hak ettikleri saygınlığa ve yönetime ulaşmalarını canı gönülden temenni ediyoruz" sözleri ile toplantının kısa bir özetini yaptı.
Soru-cevap bölümünde, izleyiciler konuşmacılara sorular yöneltti.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Aday Adaylarından Doç. Dr. Halil Murat Ünver, Cihan Partisi Genel Başkanı Kürşad Emre Öğretmek, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, RTÜK'ten Dr. Cengiz Özdiker, Gazeteci Onur Dedeoğlu, dikGAZETE.com yazarlarından Azerbaycanlı Gazeteci İrade Celil ile Mehmet Yıldırım, İlme Destek Derneği ve Osmanlı İlimler Akademisi yönetim kurulu başkanı Veli Kamiloğlu, Dünya Anadolu Girişimci Sanayici İş İnsanları Derneği Genel Başkanı Mustafa Karamustafaoğlu, Kırım Kalkınma Vakfı Gn. Bşk. Yrd. Nusret Tuzak, Prof. Dr. Çağatay Özdemir, Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Muhammed Işık ve diğer davetliler hazır bulundu.

.

dikGAZETE.com

-Ömür Çelikdönmez - İrada Calil-
Haftanın Öne Çıkanları

1944 Kırım Halklarının sürgün kurbanları Ankara'da anılacak

2023-05-20 07:11 - Özel Haber

YSK Başkanı Yener: Erdoğan yüzde 49,40, Kılıçdaroğlu yüzde 44,96 oy oranına sahiptir

2023-05-15 10:44 - Gündem

Lider Galatasaray, İstanbulspor engelini 2 golle geçti

2023-05-16 22:47 - Spor

Şırnak'ta 2 terörist daha etkisiz hale getirildi

2023-05-16 13:58 - Gündem

Rum yönetimi, Ruslara sattığı "Altın Pasaport"ları AB baskısıyla iptal ediyor

2023-05-16 13:53 - Dünya

Türkiye'nin ilk uzay ve havacılık teknolojileri meslek lisesine Özdemir Bayraktar'ın adı v

2023-05-17 14:38 - Teknoloji

Batı Trakya'daki Türk azınlığın eğitim seviyesini iyileştirmek için çaba sarf edilecek

2023-05-16 11:39 - Dünya

Angelina Jolie, mülteciler ve dezavantajlı gruplara destek için moda dünyasına atıldı

2023-05-18 12:18 - Magazin

Türk dünyası, Türkiye'deki seçimleri yakından takip etti

2023-05-15 13:14 - Dünya

Milli tenisçi Ergi Kırkın'dan Bosna Hersek'te çifte şampiyonluk

2023-05-15 11:53 - Spor

İlgili Haberler

Ermenistanlı milletvekili Koçaryan: Çavuşoğlu ile konuşmak kötü mü!

20:39 - Özel Haber

2024 yılında Moskova çevre bölgesinin en pahalı 10 binası belli oldu

00:32 - Özel Haber

Rusya'dan ‘Bilal Erdoğan’ açıklaması

23:52 - Özel Haber

Rus siyaset bilimci Lukyanov, MİT Başkanı Kalın’ın Emevi Camii ziyaretini hatırlattı: Eğer Erdoğan…

01:18 - Özel Haber

Crocus Logistics ve Crocus Interservice: Türk firmalarımızın sayısı artıyor, ama tek sorun ödemeler

01:03 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Mısır: Ankara Deklarasyonu'ndaki ilkelere, Somali'nin istikrarı, birliği ve güvenliği için uyulmalı

00:43 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi ile telefonda görüştü

23:58 - Siyaset

Bingöl ve Tunceli'de kar yağışı nedeniyle taşımalı eğitime 1 gün ara verildi

23:47 - Eğitim

Bakırköy'de kazalarla gündeme gelen alt geçit için tır sürücülerine uyarı

23:33 - Gündem

Süper Lig'de sezonun ilk yarısı tamamlandı

23:23 - Spor