?>

Kırşehir'de bulunan milyon yıllık fosiller dünya literatürüne kazandırılacak

Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Kurutlu köyünde devam eden kazılarda çıkarılan 7-8 milyon yıllık fosillerin dünya literatürüne kazandırılması için Türk ve yabancı bilim insanları ortak çalışma yapıyor.

Teknoloji - 6 yıl önce

Kırşehir
Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Kurutlu köyünde devam eden kazılarda çıkarılan ve dünya literatürüne kazandırılması amaçlanan 7-8 milyon yıllık fosiller, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesindeki (KAEÜ) laboratuvarlarda Türk ve yabancı bilim insanlarınca inceleniyor.
KAEÜ'ye bağlı üç farklı laboratuvarda koruma altına alınan fil, zürafa, gergedan, bobit, at, maymun ve kedi gibi omurgalı hayvanların fosillerini inceleyen ekipte Japonya, İsviçre, ABD, Etiyopya ve Almanya'daki farklı üniversitelerden bilim insanları da yer alıyor.
Kazı çalışmalarının bir bölümüne katılan California Üniversitesinden Prof. Dr. Tim White, Tokyo Üniversitesinden Prof. Dr. Gen Suwa, Etiyopya Doğa Tarihi Müzesinden Dr. Berhane Asfaw, Zürih Üniversitesinden Prof. Dr. Christoph Zollikofer ve Dr. Berlin Doğa Tarihi Müzesinden Dr. Faysal Bibi, bulunan fosillerin incelenmesine de katkı sağladı.
Türkiye'nin değişik üniversitelerinden bilim insanlarının da katkı verdiği çalışmalar kapsamında, dünyanın önde gelen bilimsel dergilerinde yayımlanmak üzere makale hazırlığı yapılıyor.
2 bine yakın hayvan fosili gün yüzüne çıkarıldı
Kurutlu Kazı Heyeti Başkanı ve KAEÜ Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında yüzey araştırmalarıyla başlanan ve bir yıl sonra Bakanlar Kurulu kararıyla kazılara geçilen çalışmalarda fil, zürafa, primat, maymun, gergedan, at ve kedi kemiklerinin de aralarında bulunduğu 2 bine yakın hayvan fosilini gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.
Kazıya Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırşehir Valiliği, KAEÜ ve Türk Tarih Kurumu Başkanlığının destek verdiğini belirten Erkman, yaklaşık 7 milyon yıl öncesi üst miyosen döneme ait kemiklerin dünya çapında da ilgi gördüğünü vurgulayarak, 4 yıllık sürede zaman zaman farklı ülkelerden bilim insanlarının bu fosilleri incelemeye geldiğini ifade etti.
Bir kazının değerinin, yabancıların ilgisiyle de ölçülebileceğine işaret eden Erkman, "Japonya'dan, İsviçre'den, Amerika'dan, Etiyopya'dan, Almanya'dan ve Türkiye'deki diğer üniversitelerden uluslararası bir ekiple çalışıyoruz. Çalışmalarımızla ilgili makaleler çıktıktan sonra daha doyurucu olarak literatüre daha hakim olunabilir. Şunu söyleyebilirim ki Kurutlu ve bu bağlamda Kırşehir, paleontolojik materyallerde, paleontolojik makalelerde ve paleontolojik kitaplarda kesinlikle yer alabilecek bir formasyon." diye konuştu.
Uluslararası uzman bir ekiple çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Erkman, şöyle devam etti:
"Uluslararası ekibin her birinin bir uzmanlık alanı var. Bazıları zürafa, bazıları gergedan, bazıları sırtlan, bazıları da diğer hayvanları çalışıyor. Türkiye paleontolojisi açısından, yetenekli yüksek lisans öğrencilerini bu hocalarla çalıştırıyoruz. Seçtiğimiz yetenekli ve zeki çocuklar, her bir hoca ile farklı hayvanları çalışıyor. Hocaların içinde Berlin'den gelenler farklı, Amerika'dan gelen akademisyen atları çalışıyor. Berlin doğa tarihi müzesinden bir doktor var, boynuzlugiller çalışıyor. Öğrencilerimiz de onları alıp uygulamaya koyuyor. Böylece Türkiye'nin kendi paleontolojisini yetiştirmesine bir şekilde katkı yapıyoruz."
"Kurutlu kazısı artık bir dünya kazasıdır"
Erkman, çalışmalar ilerledikçe Kurutlu buluntularının dünya literatürüne gireceğine inandığına değinerek, "Kurutlu kazısı artık Türkiye'nin bir kazısı değil, uluslararası bir kazıdır. Finansmanını Türkiye karşılıyor ama bilimsellik anlamında bir dünya kazasıdır." dedi.
Yüksek lisans öğrencisi Dilruba Akbal da burada 2014 yılından itibaren çıkarılan fosilleri incelediklerini söyledi.
Kazılarda çok fazla tür çıktığına işaret eden Akbal, "Bir tanesi de at türleri. Bu uluslararası bir kazı olduğu için buraya yurt dışından gelen hocalarımız, Amerika'dan gelen akademisyenler var. Amerikalı bir profesörle Kurutlu atlarını çalışıyoruz ve Kurutlu'yu bilim dünyasına sunmaya çalışıyoruz. Birlikte proje üreteceğiz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Didim'de kasım ayında denize girdiler

2019-11-03 23:22 - Gündem

İsrail askerleri Gazze sınırında 96 Filistinliyi yaraladı

2019-11-01 22:02 - Dünya

PKK'nın sözde 'Metina alan sorumlusu' etkisiz hale getirildi

2019-11-04 12:07 - Gündem

Filistin'de genel ve başkanlık seçimleri eş zamanlı yapılmayacak

2019-10-30 22:02 - Dünya

Arnavutluk'ta 5,2 büyüklüğünde deprem

2019-11-01 17:52 - Dünya

Samsung Electronics'ten 50. Yıl kutlaması

2019-11-01 20:21 - Genel

Kadın astsubay adaylarının zorlu eğitimi

2019-11-05 14:52 - Dünya

Altına 64,5 milyar liralık yatırım

2019-11-03 19:01 - Ekonomi

Demir İpek Yolu hayali yarın gerçek olacak

2019-11-05 17:12 - Ekonomi

Tel Abyad'da PKK/YPG'den sivillere yönelik bombalı saldırı

2019-11-05 18:47 - Gündem

İlgili Haberler

Gök Vatan'ın yıldızları göreve hazır

19:23 - Teknoloji

Bursalı firmalar IDEF 2025'te stratejik kabiliyetlerini sergiledi

19:08 - Teknoloji

STM'nin taktik İHA'ları sürü konsepti ile sahada oyun değiştirecek

17:58 - Teknoloji

Roketsan ile Türksat arasında işbirliği protokolü imzalandı

15:47 - Teknoloji

Katmerciler, EREN 4X4 için ilk işbirliği anlaşmasını Malezyalı DEFTECH ile imzaladı

14:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Başakşehir, UEFA Konferans Ligi'nde Bulgaristan deplasmanından galibiyetle döndü

22:12 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Büyükgümüş'ü kabul etti

22:08 - Siyaset

İngiltere Başbakanı Starmer: Ateşkes bizi Filistin devletinin tanındığı bir yola sokacak

21:58 - Dünya

UCM, Macaristan'ın Netanyahu'yu tutuklamayarak yükümlülüklerini ihlal ettiğini belirtti

21:53 - Dünya

ABD, Gazze'de ateşkes için görüşmeler yapan Doha'daki heyetini geri çağırıyor

21:42 - Dünya