?>

Kolombiya'nın Catatumbo bölgesindeki çatışmalarda yerinden edilenlerin sayısı 54 bini aştı

Kolombiya'nın kuzeydoğusundaki Catatumbo bölgesinde silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) 33. Cephesi arasındaki çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı 54 bini geçti.

Dünya - 8 saat önce

Bogota
Catatumbo, Kolombiya'nın Doğu Cordillera Sıradağları ile Maracaibo Gölü arasında uzanan Cesar bölümünün güneybatısında küçük bir bölgeyi kapsıyor. Bu nedenle sınır ötesi bölge kabul ediliyor.
ELN ile FARC 33. Cephesi, 16 Ocak'ta Catatumbo'da koka tarlalarının ve uyuşturucu kaçakçılığı rotalarının kontrolü için şiddetli çatışmalara girdi.
Kolombiya'daki Kuzey Santander Valiliği tarafından yayımlanan Birleşik Komuta Merkezi'nin son verilerine göre, çatışmalar nedeniyle 54 binden fazla kişi yerinden edilirken 32 bin 448 kişi zor koşullarda yaşamını sürdürüyor.
Savunma Bakanlığı, 30 Ocak'ta bölgede 38 bin ton insani yardım dağıldığını ve 19 bin 65 kişinin güvenli bölgelere yerleştirildiğini duyurdu.
Hükümet yetkilileri, 8 Şubat'ta ölü sayısının 56'ya yükseldiğini açıklarken yerel kaynaklara göre, çatışmalar nedeniyle 16 Ocak'tan bu yana 80 kişi hayatını kaybetti.
Catatumbo'da ELN ile FARC 33. Cephesi arasındaki çatışmalar azalsa da hala yer yer devam ediyor.

İç Kargaşa Hali ilan edildi

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, olayların ardından "İç Kargaşa Hali" ilan etti ve bölgeye binlerce askerin sevk edilmesi talimatını verdi.
Uzmanlara göre, bölgede 30 bin hektarlık koka tarlası bulunuyor. Kokainin ham maddesi olan bu ekim alanlarının kontrolü, silahlı grupların birbirlerine karşı acımasız saldırılar düzenlemesine neden oluyor.
Kolombiya ordusu, 5 binden fazla askeri bölgeye gönderdi ancak yolların olmaması, kara mayınlarının döşenmiş olması ve engebeli dağlık arazi, insani müdahaleyi büyük ölçüde zorlaştırıyor.
İstihbarat raporlarına göre, ELN'nin bölgede 1946 üyesi bulunurken FARC 33. Cephesi'nin 285 silahlı mensubu var.

BM’den acil yardım

Birleşmiş Milletler (BM), Catatumbo'daki insani kriz nedeniyle Merkezi Acil Durum Müdahale Fonu'ndan (CERF) 3,8 milyon dolar tahsis edildiğini duyurdu.
Kolombiya'daki BM Mukim ve İnsani Yardım Koordinatörü Mireia Villar, çatışmalardan etkilenen 77 binden fazla kişinin bu yardımlardan faydalanacağını belirtti.
Villar, Kolombiya'nın FARC ile 2016'da imzaladığı barış anlaşmasından bu yana en büyük insani krizin yaşandığını vurguladı.

Göçmen akını

İnsani yardım kuruluşları ve Kolombiya Mağdurlar Birimi raporlarına göre, evlerini terk eden 24 bin 976 kişi Cucuta'ya, 13 bin 373 kişi Tibu'ya, 10 bin 228 kişi ise Ocana kentine sığındı.
Save the Children Colombia Vakfı, Catatumbo'daki 46 bin 500 çocuk ve gencin şiddet olaylarındaki artış nedeniyle eğitimine devam edemediğini duyurdu.
Vakıf, çatışmalar ve silahlı gruplar tarafından zorla silah altına alınma tehdidinin eğitim sistemini felç etmesi nedeniyle 10 kasabada 710 okulun hizmet veremediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Petro, ELN'yi sert eleştirdi

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Bucaramanga kentindeki etkinlikte ELN'ye ağır suçlamalarda bulundu.
Petro, "ELN, her türlü devrimci ideolojiyi bir kenara bırakmış ve yabancı suç örgütlerinin hizmetinde faaliyet gösteren bir uyuşturucu kaçakçılığı aktörüne dönüşmüştür." ifadesini kullandı.
Kolombiya Ombudsman Ofisinden Iris Marin, Catatumbo'daki insani dramın benzeri görülmemiş seviyeye ulaştığını belirterek, "Bu olay, Kolombiya'da zorla yerinden edilmelerle ilgili kayıtların tutulmaya başlandığı günden bu yana en büyük kitlesel zorla göç vakalarından biridir." dedi.
Kolombiya Kuzey Üniversitesinden Uluslararası Analist Dr. Hector Galeano David, AA muhabirine, Catatumbo'nun ülkenin en ihmal edilmiş bölgelerinden olduğunu belirtti.
Kolombiya Ulusal İdari İstatistik Departmanı'na göre, Catatumbo'nun temel ihtiyaçların en yüksek seviyede olduğu bölgeler arasında yer aldığını vurgulayan Galeano, "Bu da devlet yatırımlarının başlatılması için önemli bir öncüldür. Kolombiya'da her zaman geleneksel bir güvenlik modeli uygulandı, insani güvenlik modeli ise hiç devreye sokulmadı. Petro hükümeti, şimdi bu konuyu gündeme getiriyor." ifadelerini kullandı.
Galeano, devlet ile FARC arasında Kasım 2016'da imzalanan barış anlaşmasının ardından Catatumbo'da ciddi bir otorite boşluğunun oluştuğunu ve eski Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetinin bu durumu göz ardı ettiğini söyledi.
ELN'nin iki uluslu isyancı örgüt olduğuna dikkati çeken Galeano, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bölge, önceki hükümet tarafından kaderine terk edildi. Venezuela ile tüm diplomatik ilişkilerin kesilmesi, buradaki silahlı grupları daha da güçlendirdi. ELN, bir suç çetesine dönüştü ve benzersiz bir özelliğe sahip: İki uluslu bir gerilla örgütü. Petro, (Venezuela Devlet Başkanı Nicolas) Maduro ile diyalog kurduğunda eleştiriliyor ancak ELN'nin hem Kolombiya'da hem de Venezuela'da varlığı bulunuyor. Şiddetin tırmanmasının asıl sebebi, devletin otoritesini kaybetmesi. Devlet, bölgedeki meşruiyetini yeniden kazanmadığı sürece zorla yerinden edilmeler sürecek."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çankırı'da yetiştirilen sarıkılçık çeltiği 43 milyon liraya kurulacak tesiste işlenecek

2025-02-11 16:47 - Ekonomi

2025 Futgolf sezonu başladı

2025-02-08 17:07 - Spor

Adana ve Mersin'in yüksek kesimlerinde karla kaplanan yollar açılıyor

2025-02-13 11:53 - Çevre & Seyahat

Fransa'nın Grenoble kentinde barda meydana gelen patlamada 12 kişi yaralandı

2025-02-13 01:27 - Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'ın Bekaa bölgesine hava saldırısı düzenledi

2025-02-10 00:48 - Dünya

Tahran'da enerji tasarruf tedbirlerine uymayan 54 kamu ve özel ofisin elektriği kesildi

2025-02-14 00:32 - Dünya

Hawaii'de Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

2025-02-12 03:48 - Dünya

Erzurum'da 'Gelenekten Geleceğe Kış Oyunları Festivali' yapıldı

2025-02-13 17:07 - Magazin

Çalışan kadınlar kurdukları "Tekirdağ Veteranlar" ile hentbola döndü

2025-02-10 15:57 - Çevre-Hayat

Kıbrıslı Türk iş insanı Asil Nadir vefat etti

2025-02-10 02:07 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'de bir kadın, cinsel istismarla suçladığı Diddy ve Jay-Z hakkında açtığı davayı geri çekti

19:17 - Dünya

Özgürlüklerine kavuşan Filistinliler, ölümden döndüklerini söyledi

18:17 - Dünya

Rusya: Gazze'de vatandaşımızın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılıyoruz

18:03 - Dünya

2. Afrika Maarif Spor Oyunları 2025 sporcunun katılımıyla Mali'de başladı

17:38 - Dünya

Trump, ateşkes anlaşmasıyla ilgili "son tarih" konusunda İsrail'in kararına uyacak

17:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Bazı illerde ABD Başkanı Trump'ın Gazze'ye yönelik sözleri protesto edildi

19:22 - Gündem

ABD'de bir kadın, cinsel istismarla suçladığı Diddy ve Jay-Z hakkında açtığı davayı geri çekti

19:17 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat: Halkın çocukları ülkeyi 22 yıldır başarıyla yönetiyorlar

18:58 - Siyaset

Tekirdağ'da Kavak Deresi'nin rengi değişti

18:53 - Gündem

Başakşehir, Süper Lig'de iç sahada ikinci yenilgisini yaşadı

18:48 - Spor