?>

Komşu komşunun faturasını ödüyor

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü mezunu 4 arkadaş, faturalarını ödemekte zorlanan ihtiyaç sahipleriyle, ihtiyaçlarını onlar adına karşılamak isteyen yardımseverleri bir araya getiren Bi'Komşu platformunu oluşturdu.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

İstanbul

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü mezunu, mühendis, tasarımcı ve girişimci 4 arkadaş Aykut Hocaoğlu, Berkhan Ağar, Emrecan Durmaz ve Ezgi Ezdar Onur, Kovid-19'un yol açtığı ekonomik sıkıntıları hafifletecek bir sosyal proje gerçekleştirmek amacıyla bir araya geldi.
Nisan ayının ilk günlerinde "Herkes kendi yakın çevresine gücü yettiği kadar destek olsa bu çığ büyümeden komşular arasında çözülebilir." fikri, Bi'Komşu (bikomsu.com) platformuyla hayata geçti.
13 Nisan'da saat 13.04'te açılan siteye 45 farklı ülkeden ziyaretçi gelirken, 3 bine yakın fatura talebi girişi yapıldı ve sistem sayesinde 315 fatura ödemesi gerçekleştirildi.
Platform kurucularından Aykut Hocaoğlu, sorularını yanıtlarken, Bi'Komşu'nun aylık sabit giderlerden faturalarını ödemekte zorlanan ihtiyaç sahipleriyle bu ihtiyacı onlar adına gidermek isteyen yardımseverleri bir araya getirmeyi amaçladığını dile getirdi.
Özellikle küresel salgın nedeniyle işini kaybeden, işi olsa da gelirleri azalan ihtiyaç sahibi sayısının artış gösterdiğine işaret eden Hocaoğlu, şunları aktardı:
"Sağlık açısından zengin fakir ayırmadan herkesi eşit şekilde tehdit eden Kovid-19, ekonomik anlamda herkesi eşit etkilemedi. Bu anlamda sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, merkezi yönetim ve kurumsal firmalar dört bir yandan yardım kampanyalarına başladı ancak tüm bu çabaya rağmen hala yardım bekleyen büyük yığınlar olduğunu fark ettik.
Öte yandan 'biz' olma duygusunun gitgide yükseldiği bu süreçte birilerine yardımcı olmak isteyen birçok insan da var ama bu insanlar doğru yardımı nasıl yapacaklarını bilemiyor. Biz de 'Herkes kendi yakın çevresine gücü yettiği kadar destek olsa bu çığ büyümeden komşular arasında çözülebilir.' düşüncesiyle bir sosyal girişim başlatmaya karar verdik.
Bunu herhangi bir kurum ya da kuruluş çatısı altında değil de insanların dayanışma ruhunu ön plana çıkaran bir modelle yapmak istedik. Komşuluğun, her ne kadar son yıllarda etkisi azalsa da bu coğrafyanın en kadim geleneklerinden biri olduğunu biliyoruz. Bu ruhu da yeniden canlandırmak umuduyla Bi'Komşu fikri doğdu."

"Destek almak isteyenler için yarı otonom kontrol modeli var"

Hocaoğlu, platforma üye olurken herhangi bir seçim kriteri bulunmadığını belirterek, "İmkanı olan herkes destek veren tarafta olabilir. İleride kurumsal destek modülünü de devreye almaya planlıyoruz. Kurumların veya şirketlerin toplu bir şekilde destek olabileceği yeni bir model geliştirme üzerine de çalışmamız var." dedi.
Destek almak isteyenler için yarı otonom bir kontrol modeli bulunduğunu kaydeden Hocaoğlu, şu bilgileri verdi:
"İhtiyaç sahibi kişiyi çalışma durumuna göre gruplandırıyoruz (çalışan, emekli, işsiz ve öğrenci). Hanede kaç kişinin yaşadığına ve hanenin aylık gelirine bakıyoruz. Bunun yanında cep telefonu numarası üzerinden sistem doğrulaması yaptığımız için gerçek kişi olup olmadığını test ediyoruz.
Anonim kayda izin verilmiyor. Tüm bu bilgilere bakarak bir algoritma oluşturduk ve destek olmak isteyen kişiler anlık olarak sistemdeki en acil ihtiyacı olan kişileri görüntüleyip ona göre destek olacağı kişiyi belirleyebiliyor. Limit konusunda ise suistimali önlemek için belli kurallar tanımladık.
Örneğin bir ihtiyaç sahibi bir ay boyunca en fazla 1000 liralık destek alabiliyor. Faturalar için de limit belirmesi yaptık. Elektrik 300 lira, doğalgaz 500 lira, su 100 lira, telefon 150 lira, internet 150 lira. Limitler mevsimlere göre dinamik olarak değişkenlik gösterecek şekilde ayarlandı. Örneğin yaz aylarında su ve elektrik tüketimi daha yoğun olduğu için onların limitleri artırılarak doğalgazın limiti düşürülecek.”

"Destek veren kişi talep eden kişiyle telefon görüşmesi yapabilir"

Aykut Hocaoğlu, projeye başlarken hukukçulardan görüş aldıklarını vurgulayarak, "Sistem üzerinden herhangi bir para akışı olmadığı, bağış veya yardım kampanyası yapılmadığı, ticari bir faaliyet yürütülmediği ve aynı zamanda herhangi kurumsal bir yapının çatısı altında olunmadığı için resmi izin gerektiren bir zorunluluğa rast gelmedik. Ayrıca sisteme kayıt olunurken alınan bilgiler, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na uygun olarak düzenlenmiştir." diye konuştu.
Platformun alışveriş tarafı olmadığının altını çizen Hocaoğlu, "Sistem üzerinden para akışı sağlanmıyor, işlem ücreti, hizmet bedeli, komisyon adı altında herhangi bir şey de söz konusu değil. Bu girişim tamamen gönüllü olarak kurulmuş ve sosyal iyilik hareketi olarak kurgulanmıştır." dedi.
Hocaoğlu, Türkiye’nin her yerinden destek talep edilebildiğini ve destek olunabildiğini belirterek, yurtdışından destek vermek isteyenleri sisteme dahil etme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Destek verenlerin kime destek verdiğini bildiğini ve isterse destek talep eden kişiyle telefon görüşmesi yapabildiğini anlatan Hocaoğlu, "Ancak destek alan kişi kimden destek aldığını bilmiyor.
Sadece desteğin hangi ilden yapıldığı bilgisini içeren '…. tutarlı faturanızın …. ilinden Bi'Komşunuz tarafından ödendiği bildirilmiştir, kontrol etmenizi rica ederiz.’ şeklinde bir mesaj alıyor." bilgisini verdi.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

KKTC Başbakanı Tatar: Türkiye her zaman olduğu gibi yine yanımızda olmuştur

2020-04-15 15:49 - Gündem

Uzmanlardan 'Yaşlılara yalnız olmadıklarını hissettirin' çağrısı

2020-04-11 15:52 - Çevre-Hayat

İstanbul'da 3,8 büyüklüğünde deprem

2020-04-14 07:22 - Gündem

Tunceli'de günlük 200 yaşlı, hasta, engelli aileye sıcak yemek ve meyve

2020-04-15 20:02 - Gündem

AB, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün Suriye raporundan memnun

2020-04-09 19:52 - Dünya

Yerli ve milli N95 maske filtresi dışa bağımlılığı bitirdi

2020-04-15 15:06 - Ekonomi

Komşu komşunun faturasını ödüyor

2020-04-16 15:07 - Çevre-Hayat

'Evde kal' sürecinde 'başparmak piyanosu'na ilgi artı

2020-04-12 15:07 - Kültür Sanat

Koronavirüs salgınına ilişkin ekonomik önlem paketi komisyonda kabul edildi

2020-04-15 21:47 - Siyaset

Fibabanka Mobil'de hediyeler kazanma fırsatı

2020-04-15 14:58 - Genel

İlgili Haberler

İklim değişikliği Grönland Buz Tabakası üzerindeki çatlakları hızlandırıyor

21:20 - Çevre-Hayat

Adana'da mandalina hasadı devam ediyor

18:22 - Çevre-Hayat

KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Bayraktar, depremzede kadını yeni evinde ziyaret etti

17:43 - Çevre-Hayat

Ayrık omurga hastalığıyla mücadele eden Yusuf Efe, milli takıma seçildi

17:37 - Çevre-Hayat

KADEM'in Kadın Destek Merkezlerinden hizmet alanların sayısı 10 bini aştı

15:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın Erzurumspor FK'yi konuk edecek

09:57 - Spor

Çin, Trump'ın tarife artışına karşı ABD'den ithal ürünlere ek gümrük vergisi getirecek

09:52 - Dünya

Filistin'den uzaklaştırılan 15 Filistinli Türkiye tarafından kabul edilecek

09:37 - Gündem

İstanbul merkezli terör örgütü DEAŞ operasyonunda 46 şüpheli yakalandı

08:52 - Asayiş

ABD'de helikopterle uçağın çarpıştığı kazanın ardından enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor

08:47 - Dünya