?>

Küresel Parlamenter Göç Konferansı'nda 'göçmen yükünde adil paylaşım' konusu tartışıl

Ürdün Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Ahmad Al Safadi, "Hem ev sahibi ülkeler için hem de mültecilerin daha insani şartlarda yaşaması için bu soruna uluslararası makul çözümler bulunmalı." dedi.

Gündem - 3 yıl önce

İstanbul
Ürdün Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Ahmad Al Safadi, Türkiye, Ürdün gibi en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerin yükünün paylaşılması gerektiğini belirterek, "Bu yük paylaşımı, sadece insani yardımlarla çözülemez. Uluslararası makul çözümler bulunmalı." dedi.
TBMM'nin Parlamentolar Arası Birlik (PAB) ile İstanbul'da ortaklaşa düzenlediği "Küresel Parlamenter Göç Konferansı" devam ediyor.
Al Safadi, moderatörlüğünü Gabon Senato Başkanı Lucie Milebou Aubuson’nun yaptığı "Göç Konusunda Sorumluluk ve Adil Yük Paylaşım” panelinde konuştu.
Ev sahibi ülkelerin üzerindeki mülteci yükünün giderek arttığını belirten Al Safadi, bu durumun çoğu zaman krizlere neden olduğunu söyledi.
Al Safadi, ev sahibi ülkelerin mültecilere hizmet sunumunda yaşadığı aksaklıkların toplumlarda birtakım sorunları da beraberinde getirdiğini dile getirerek, uluslararası bir girişim oluşturulup ev sahibi ülkelerin yüklerinin azaltılması gerektiğini kaydetti.
Uluslararası girişimin hem mültecilerin insani koşullarda yaşamını sürdürmesine yardımcı olacağını hem de ev sahibi ülkeler içinde olası krizleri önleyeceğini vurgulayan Al Safadi, "Ürdün, yeterli kapasiteye sahip olmadığı halde en fazla göç akımına uğrayan ülkelerden biri. Göç kriziyle baş edebilmek için hem bölgesel hem de uluslararası iş birliği zorunlu. Ön safhada yer alan ülkelerle dayanışma ve yardım kaçınılmaz." ifadesini kullandı.
Al Safadi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Göç konusunda özellikle ön safhada yer alan Türkiye, Ürdün gibi ülkelerin üstelendiği yükün paylaşılması gerekiyor. Bu yük paylaşımı, sadece insani yardımlarla çözülemez. Ev sahibi ülkelerde bulunan mültecilerin yükü, birçok karmaşıklığı ortaya çıkarıyor. Hem ev sahibi ülkeler için hem de mültecilerin daha insani şartlarda yaşaması için bu soruna uluslararası makul çözümler bulunmalı."

"Mülteciler konusunda hakkaniyetli yük paylaşımı yapılmalı"

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıdemli Politika Uzmanı Ziad Ayad ise zorunlu göç nedeniyle dünya genelinde 100 milyon kişinin mülteci durumuna düştüğünü belirtti.
Dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülkelerin yüksek gelirli ülkeler olmadığına dikkat çeken Ayad, şu ifadeleri kullandı:
"Maalesef mülteci yükü, en fazla düşük gelirli ülkelerin omuzunda. Elbette bu ülkelerin cömertliği ve misafirperverliği kayda değer bir durum. Mültecilerin yüzde 85'i düşük gelirli ülkelerde, yüzde 72'si komşu ülkelerde yaşıyor. Bu tabii ki coğrafyadan kaynaklanan bir durum. Göç yükünü 5 ülke paylaşıyor. Türkiye, en fazla mülteciye 8 yıldır ev sahipliği yapıyor."
Gayri safi milli hasılaları düşük ülkelerdeki göçmen yükünü azaltmak için mutlaka çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Ayad, şunları kaydetti:
"Buradan tüm dünyaya bir çağrı yapmamız lazım. Hem ev sahibi ülkelerin yükünü azaltmak hem de mültecilerin insani şartlarda yaşamlarını sürdürmek için hakkaniyetli bir yük paylaşımı sağlanmalı. 2018'de mültecilerle ilgili imzalanan mutabakat kapsamında gerekli olan bazı adımlar atılmış durumda ama bu adımların artık eyleme dönüşmesi gerekiyor. BM olarak sorumluluk ve yük paylaşımı konusunda teşviklerimizi sürdürüyoruz."
Ayad, ev sahibi ülkelere verilecek desteklerin, o ülkelerdeki mültecilerin daha onurlu bir yaşam sürdürmelerini de sağlayacağını belirterek, hükümetlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da bu yardım konusunda daha aktif olması gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Tüm Göçmen İşçilerin ve Aile Üyelerinin Haklarının Korunması Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Fatima Diallo da mültecilerle ilgili yapılan küresel anlaşmaların bağlayıcılığı olduğunu ve uygulanması gerektiğini vurguladı.
Çoğu Avrupa Birliği üyesi ülkenin göçmen anlaşmasını imzalamadığını belirten Diallo, "Her ne kadar bu anlaşmaların bağlayıcılığı varsa da imzalamayan ülkeler de göç sorunun çözümünde yer almak zorunda." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zelenskiy, Rusya'nın savaş nedeniyle 'en yüksek' bedeli ödemesi gerektiğini söyledi

2022-06-17 21:12 - Dünya

Adnan Menderes ezanın aslına iadesinin 72. yılında İstanbul'da anıldı

2022-06-16 17:41 - Gündem

İngiltere, WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verdi

2022-06-17 13:21 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Akar, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü

2022-06-15 22:20 - Gündem

Manisa'da kazı çalışmasında meydana gelen göçükteki kişinin cenazesine ulaşıldı

2022-06-21 09:59 - Gündem

MHP, 229 belediyenin "performans" karnesini çıkardı

2022-06-19 12:07 - Siyaset

Oğlunun 'keşke öğretmen olsaydın' sözüyle 54 yaşında 2. kez üniversite bitirdi

2022-06-16 13:04 - Çevre-Hayat

Hindistan'da hukukçulara göre, Müslümanların evlerinin yıkılması yasa dışı

2022-06-15 14:07 - Dünya

AB ambargosu petrol fiyatlarını ateşlerken Rusya'nın gelirini artırıyor

2022-06-15 11:32 - Ekonomi

TBMM Başkanı Şentop, Madagaskarlı mevkidaşı Razafimahefa ile görüştü

2022-06-20 16:28 - Siyaset

İlgili Haberler

İstanbul Valisi Gül: Ocak ayında 86 bin 274 litre sahte ve kaçak alkol ele geçirildi

14:42 - Gündem

Uludağ'da kar kalınlığı yaklaşık 1 metre ölçüldü

14:38 - Gündem

Deniz biyoloğu Prof. Dr. Taşkın, Marmara'da görülmeye başlanan müsilajı değerlendirdi:

13:52 - Gündem

Suriye'ye un ihracatının bu yıl 400 bin tona çıkması bekleniyor

12:37 - Gündem

Depremden etkilenen illerde nüfus yeniden artmaya başladı

11:39 - Gündem

Günün Manşetleri

İstanbul Valisi Gül: Ocak ayında 86 bin 274 litre sahte ve kaçak alkol ele geçirildi

14:42 - Gündem

Uludağ'da kar kalınlığı yaklaşık 1 metre ölçüldü

14:38 - Gündem

Bursa-İstanbul deniz otobüsü ile Çanakkale'de feribot seferlerinin bazıları iptal edildi

14:32 - Çevre & Seyahat

Karacabey Ovası'nın verimi Gölecik Barajı ile artacak

14:28 - Ekonomi

Kalyon PV "karbon nötr panel" üreticisi olmaya hazırlanıyor

14:23 - Ekonomi