?>

Kuruyan ağaçları sanat eserine dönüştürüyorlar

Van'ın Çatak ilçesinde "Ağaçtan Geleceğe Açılan Kapı Projesi" ile ahşap oyma sanatını öğrenen gençler, kuruyan ceviz ağaçlarını işleyerek gelir elde ediyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Van
Van'ın Çatak ilçesinde ahşap oyma kurslarına katılan gençler, ekonomik ömrünü dolduran ceviz ağaçlarını işleyerek ekonomiye kazandırıyor.
Çatak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Ağaçtan Geleceğe Açılan Kapı Projesi" ile unutulmaya yüz tutan ahşap oyma sanatı gelecek nesillere aktarılıyor.
Kurslar sayesinde ahşap oymacılığını öğrenen gençler, Van'ın en çok ceviz ağacı varlığına sahip ilçelerinden biri olan Çatak'ta, kuruyan ağaçları işleyerek adeta birer sanat eserine dönüştürüyor.
Çöpe atılmaktan ya da sobada yakılmaktan kurtarılan ceviz ağaçlarından yapılan tablo, tabak, çömlek gibi hediyelik eşyalar, internet ortamından ve satış mağazalarıyla ülkenin dört bir yanına gönderiliyor.

"Unutmaya yüz tutan sanatı yaşatıyoruz"
İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki ceviz ağaçlarının fazlalığından kaynaklanan potansiyeli ekonomiye kazandırmak ve unutmaya yüz tutan el sanatını yaşatmak amacıyla bu projeyi hazırladıklarını söyledi.
Ekonomik ömrünü dolduran ağaçların proje kapsamında açılan atölyelerde işlenerek ekonomiye kazandırıldığını anlatan Taş, şu bilgileri verdi:
"2015'te kurduğumuz atölyede ustamız gençleri eğitmeye başladı. Burada ekonomik ömrünü doldurmuş çöpe giden ağaçlarımızı ekonomiye kazandırma anlamında bir çabamız oldu. Plastik ve metal ev eşyalarının olmadığı dönemlerde insanlarımız ceviz ağaçlarından evde kullanılan malzemeler üretiyorlardı. Hayatımıza teknolojiyle birlikte bazı malzemeler girince bunlar da sekteye uğradı. Bu vesileyle geçmişi de canlandırmış oluyoruz. Burada öğrencilerimizi eğittikten sonra kalfalık ve ustalık eğitimlerini Van'da veriyoruz. Sertifikasını alanlar atölyemizde usta olarak çalışabileceği gibi kendine atölyede açabiliyor. Şu ana kadar 100'e yakın kursiyere bu anlamda eğitim verdik. Şu anda da yaklaşık 20 kursiyer atölyede çalışarak hem meslek öğreniyor hem de ekonomik gelir elde ediyor."

Taş, atölyede yapılan ürünleri internet üzerinden, ilçe ve kent merkezindeki mağazalarda satarak ekonomik kazanca dönüştürdüklerini dile getirdi.
Son zamanlarda sedef oymacılığına da başladıklarını ifade eden Taş, sedefle cevizin birleşmesiyle güzel ve dekoratif ürünlerin ortaya çıktığını aktardı.

Dede mesleğini gençlere öğretiyor
Proje kapsamında açılan atölyelerde usta öğreticilik yapan ahşap oyma ustası Halil Akbulut da 8 yaşında dedesinden öğrendiği sanatı, gençlere aktarıyor.
"Bu işi dedelerim yapıyordu, onlardan öğrendik, bugüne getirdik." diyen Akbulut, "Önceleri hobi olarak yapıyordum, daha sonra profesyonelleşmeye başladım. Eskiden teknoloji gelişmediği için bu iş bıçakla, el kornaları ile yapılıyordu. Teknoloji şu an çok gelişti eskiden elle yapılan tabaklar torna ile yapılıyor." ifadelerini kullandı.
Kursiyer İbrahim Manto ise kursa başladıktan sonra bazı kötü alışkanlıklardan kurtulduğunu dile getirerek, "Halk Eğitim Müdürümüz sayesinde kursa katıldık ve meslek sahibi olduk. Hobi olarak başladık meslek olarak devam ettik. Sanatımı geliştirerek kendi işimi kurmayı düşünüyorum." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Dünyanın dört bir yanında ailelerim oldu'

2019-02-24 16:29 - Genel

32 ilde FETÖ operasyonu: 50 gözaltı kararı

2019-02-26 12:21 - Genel

Engel tanımayan “Martıcı Baba”

2019-02-28 12:18 - Çevre-Hayat

PKK eylemlerinde HDP'lilerin rolü tanık ifadesinde

2019-02-22 18:02 - Asayiş

Yeşilçam'ın ustasından yapımcılara sitem

2019-02-24 15:32 - Kültür Sanat

İşte son seçim anketi

2019-02-21 19:24 - Siyaset

Fikret Orman’dan ’kulübü satıyorlar’ eleştirilerine cevap

2019-02-23 20:16 - Spor

"Polisime taciz iftirası atıyorlar"

2019-02-23 00:30 - Siyaset

Kuruyan ağaçları sanat eserine dönüştürüyorlar

2019-02-28 18:02 - Çevre-Hayat

Maduro’dan 'Türkiye’de banka hesabı açın' talimatı

2019-02-21 19:32 - Dünya

İlgili Haberler

TikTok'un en çok takip edilen yıldızı Khaby Lame, UNICEF'in yeni elçisi oldu

13:38 - Çevre-Hayat

Adıyaman'da hayatını kaybedenlerin anısının "yaşatıldığı" çayevi buluşma noktası oldu

13:08 - Çevre-Hayat

Nesli tehlike altındaki "yağ balığı" Isparta'da çoğaltılıyor

13:03 - Çevre-Hayat

AFAD ekipleri 2 bin 225 rakımlı bölgede çığda arama kurtarma eğitimi alıyor

12:47 - Çevre-Hayat

Acarlar Longozu korunarak geleceğe taşınacak

12:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Sivasspor, Sırp futbolcu Veljko Simic'i transfer etti

14:42 - Spor

Çanakkale sahillerinde müsilaj görülmeye başlandı

14:37 - Gündem

Kamu hizmeti verilecek demir yolu hatları belirlendi

14:32 - Ekonomi

Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, 8 ay sonra yaralıların tahliyesi için açıldı

14:28 - Dünya

Halep'in Tel Susin köyündeki çimento fabrikasında teröristlerce kullanılan tünel bulundu

14:22 - Gündem