?>

Kuzey İrlanda'da gelecek ay bölgesel parlamento seçimleri yapılmayacak

İngiltere'nin Kuzey İrlanda Bakanı Chris Heaton-Harris, partiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ortak yönetimin oluşturulamadığı Kuzey İrlanda'da, gelecek ay seçimlere gidilmeyeceğini duyurdu.

Dünya - 2 yıl önce

Londra
Geçen hafta, "Kuzey İrlanda'da bu yıl ikinci kez bölgesel parlamento seçimlerinin yapılacağını" söyleyen Bakan Heaton-Harris, bugün yaptığı yazılı açıklamada, parti liderleriyle görüşmelerinin ardından aralıkta seçimlerin yapılmayacağını belirtti.
Heaton Harris, ortak yönetimin oluşturulması için son tarih olan 28 Ekim Cuma günü anlaşma sağlanamaması üzerine gece yarısı yeniden parlamento seçimlerinin yapılması çağrısında bulunduğunu hatırlatarak o tarihten bu yana bölgedeki siyasi partilerle ilişkilerini sürdürdüğünü kaydetti.
İş ve toplum temsilcileri dahil, Kuzey İrlanda'da çok sayıda kişiyle görüşmeler yaptığını aktaran Heaton Harris, şu ifadeleri kullandı:
"Şu anda bir seçimin etkisi ve maliyeti konusundaki samimi endişelerini dinledim. Artık aralıkta veya festival sezonu öncesinde bölgesel parlamento seçimlerinin yapılmayacağını doğrulayabilirim. Mevcut mevzuat, bir seçim için bir tarih belirlememi gerektiriyor ve önümüzdeki hafta sonraki adımlarımı belirlemek için parlamentoda bir açıklama yapacağım."

Kuzey İrlanda'da bu yıl ikinci kez seçimlerin yapılacağı duyurulmuştu

Bakan Chris Heaton-Harris, 28 Ekim’de Belfast'ta yaptığı açıklamada, partiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ortak yönetim kurulamaması üzerine bu yıl ikinci kez bölgesel parlamento seçimlerinin yapılacağını duyurmuştu.
Seçime ilişkin detayları ise bir sonraki hafta açıklayacağını bildiren Heaton-Harris, sınırlı seçeneklerle karşı karşıya kalmanın "derin bir hayal kırıklığı" olduğunu dile getirmişti.

Kuzey İrlanda'daki seçimleri, İngiltere'den ayrılığı savunan Sinn Fein kazanmıştı

Kuzey İrlanda'da 5 Mayıs'ta yapılan parlamento seçimlerini, İngiltere'den ayrılıp İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmeyi savunan Sinn Fein kazanmıştı.
İrlanda Cumhuriyet Ordusunun (IRA) siyasi kanadı olduğu değerlendirilen Sinn Fein, parlamentoda 27 sandalye elde ederken karşıt görüşteki Demokratik Birlik Partisi (DUP) 24'te kalmıştı. Bu sonuçla bölgenin 100 yıllık tarihinde ilk kez İrlanda milliyetçisi bir parti, seçimde ilk sırayı alarak başbakan çıkarma şansını elde etmişti. Ancak Kuzey İrlanda'ya özel yetki paylaşımı anlaşmasına göre, birinci ve ikinci partilerin bölgeyi birlikte yönetmesi gerekiyor.
Seçimlerin ardından DUP'un "Kuzey İrlanda Protokolü'nde önemli değişiklikler olmadıkça yeni hükümetin kurulmasına izin vermeyeceğini" açıklaması, bölgede tartışmaları alevlendirmişti.
DUP, Kuzey İrlanda'nın AB'nin gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam etmesi ve İngiltere'nin geri kalanından Kuzey İrlanda'ya ithal edilen belirli mallar için yeni kontrol ve evrak işlerini içeren protokolle ortaya çıkan ticari bariyerin Kuzey İrlanda ekonomisine zarar verdiğini savunuyor.
Ayrıca DUP, protokolü Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'taki yerinin geleceği için de "varoluşsal tehdit" olarak görüyor.
Parti, protokolde önemli değişiklikler olmadıkça Kuzey İrlanda'da yeni bir hükümetin kurulmasına izin vermeyeceği yönündeki kararlılığını da sürdürüyor.

Seçimlerin ardından parlamentoda, yeni meclis başkanı seçilememişti

Kuzey İrlanda'da, İngiltere'den ayrılığı savunan Sinn Fein’in birinci parti çıktığı 5 Mayıs’taki bölgesel parlamento seçimlerinin ardından ikinci parti DUP'un, 13 Mayıs'taki yeni meclis başkanı seçim sürecini desteklememesi nedeniyle süreç başarısız olmuştu.
Sinn Fein ile DUP arasındaki Kuzey İrlanda Protokolü konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle DUP, 30 Mayıs’ta ikinci kez meclis başkanı seçimini engellemiş, böylelikle parlamentoda meclis başkanı seçilememişti.

İngiltere, AB'yle imzaladığı protokolü tek taraflı değiştirmek için harekete geçti

İngiliz parlamentosunda, Avrupa Birliği (AB) ile gerginliğe neden olan Kuzey İrlanda Protokolü'nün bazı maddelerinin tek taraflı olarak değiştirilmesini öngören yasa tasarısına ilişkin süreç devam ediyor.
Hükümet, protokolün tek taraflı değiştirilmesini öngören yasa tasarısına bağlılığını sürdürüyor.
İngiltere'nin Brexit sonrası Kuzey İrlanda ile ticareti düzenleyen protokolde, tek taraflı değişiklik yapma girişimine sert tepki gösteren AB ise 15 Haziran'da İngiltere'ye karşı hukuki süreç başlatmıştı.

Tartışmalı Kuzey İrlanda Protokolü

Brexit anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenliyor.
Protokole göre, Brexit'e rağmen Kuzey İrlanda, AB'nin gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık'ın geri kalanıyla ticareti ise Kuzey İrlanda limanlarında gümrüğe tabi tutuluyor.
Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere'yle birlik yanlısı Protestanlar arasındaki savaşı sona erdiren Belfast Anlaşması (Hayırlı Cuma Anlaşması) gereği, kontrollerin yapılabildiği fiziki bir kara sınırı oluşturulamıyor. Bu yüzden kontrollerin ancak denizde yapılması kararlaştırılsa da uygulanmasında sorunlar yaşanıyor.
İngiltere, ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini savunduğu protokolün geniş ölçüde değiştirilmesini istiyor. AB ise protokolün değiştirilmesine sıcak bakmıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail askerlerinin Cenin'deki baskınında 2 Filistinli öldü, 4 kişi yaralandı

2022-11-03 17:54 - Dünya

ABD'de 'ultra şahin' para politikalarının sonuna yaklaşılıyor

2022-10-31 12:53 - Ekonomi

Yunus Emre Enstitüsü Kanada’da faaliyetlerine başladı

2022-10-30 08:47 - Dünya

Fransa, 1945'ten bu yana en sıcak ekim aynı geçirdi

2022-11-01 22:58 - Dünya

Milyonlarca çalışanın gözü kasım ve aralıktaki düzenlemelerde

2022-10-31 13:04 - Ekonomi

Rahatsızlığı bulunan doktor, 'istirahat'i değil 'koltuk değnekleriyle çalışma'yı

2022-11-04 13:02 - Sağlık

Tokyo'nun doğusunda 5 büyüklüğünde deprem

2022-11-03 13:58 - Dünya

Filipinler'de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde ölenlerin sayısı 132'ye çıktı

2022-11-01 13:55 - Dünya

Almanya'da aşırı sağcı grupların enerji krizini kullanacağı uyarısı

2022-10-28 23:55 - Dünya

Antalya'da kasımda deniz keyfi

2022-11-01 16:49 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ABD Federal Mahkemesinden Musk ve DOGE'nin federal kurumlara yönelik eylemleri lehine karar

03:17 - Dünya

ABD Başkanı Trump, otomobil, ilaç ve çiplere yüzde 25 tarife uygulanacağının sinyalini verdi

03:13 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e sert eleştiriler yöneltti

02:58 - Dünya

Gazze'nin yeniden inşasının maliyetinin 53,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

02:52 - Dünya

BM: İsrail'in Lübnan'dan çekilme sürecini geciktirmesi 1701 sayılı kararın ihlalidir

02:48 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Federal Mahkemesinden Musk ve DOGE'nin federal kurumlara yönelik eylemleri lehine karar

03:17 - Dünya

ABD Başkanı Trump, otomobil, ilaç ve çiplere yüzde 25 tarife uygulanacağının sinyalini verdi

03:13 - Dünya

İstanbul'da kar yağışı nedeniyle 19-21 Şubat'ta bazı uçuşlar iptal edilecek

03:03 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e sert eleştiriler yöneltti

02:58 - Dünya

Gazze'nin yeniden inşasının maliyetinin 53,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

02:52 - Dünya