?>

Merkez Bankası yine enflasyona dikkat çekti

Merkez Bankası; ekonomistlere yaptığı sunumda, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekli olduğu belirtti. Türkiye Cumhuriyet Mer

Magazin - 10 yıl önce

Merkez Bankası; ekonomistlere yaptığı sunumda, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekli olduğu belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomistlere yaptığı sunumu yayımladı. Sunuma göre; dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemekte ve dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdi. 
Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makro ihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemeye devam etti. Ancak döviz kurlarında son dönemde yaşanan oynaklıklar, enflasyon raporunda belirtildiği gibi, çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırdı. 
Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekli olduğu belirtildi. 
Gelecek dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağı enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürüleceği vurgulandı.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), ılımlı bir artış eğilimi sergilemektediği belirtildi. Sanayi üretimi ilk çeyrekte bir miktar ivme kazanırken, sipariş verileri dış talebin zayıf seyrettiğini gösterdi. Tüketici güveni ve yatırım eğilimi özel kesim iç talebinin ılımlı seyrettiğine işaret etmekte ve son aylarda işsizlik oranı düşüş sergilediği kaydedildi.
Dolar cinsinden ithalat ve ihracat, dolar-euro kurundaki sert hareketlerin de kısmi etkisi ile, yakın dönemde düşerken AB’ye olan euro cinsinden ihracat güçlü seyrini koruduğu belirtildi. Türkiye’nin küresel ihracat pazarındaki payı artmaya devam ettiği, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki etkisi önümüzdeki aylarda daha belirgin hale gelebileceği açıklandı. Merkez Bankası sunumunda şu ifadelere yer verildi: 
'2011 yılından beri önemli ölçüde iyileşme gösteren cari işlemler dengesinde 2015 yılında ek bir iyileşme beklenmektedir. Cari işlemler açığının finansmanı büyük ölçüde uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır. Reel sektörün dış borcunun büyük kısmı uzun vadelidir ve borcun vade yapısı iyileşmeye devam etmektedir. 
Zorunlu karşılık önlemlerinin açıklanmasından sonra bankacılık kesiminin mevduat dışı yükümlülüklerinin vadelerinde uzama eğilimi gözlenmektedir. Küresel düşük faiz ortamında, yabancı para zorunlu karşılık oranları güçlü YP borçlanma girişlerine karşı etkili bir makro ihtiyati araç olarak kullanılmaktadır.
Çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme sürmektedir. Temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makro ihtiyati önlemler çekirdek enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve oynaklık TÜFE enflasyonunu olumsuz etkilemektedir. Son dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen keskin artışların yılın ikinci yarısında kısmen telafi edilmesi muhtemel görülmektedir. Enflasyon beklentileri henüz arzulanan düzeylere ulaşmamıştır'.
Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları oynak bir seyir izlediği kaydedildi. Benzer şekilde risk primi göstergeleri ve döviz kurları da oynak bir seyir izlediği, TCMB orta vadede fiyat istikrarını sağlamak için temkinli para politikası duruşunu sürdürdüğü vurgulandı.
Getiri eğrisi TCMB’nin sıkı likidite politikasının etkisiyle yataya yakın konumu koruduğu, kredi faiz oranları temkinli makro ihtiyati ve para politikalarını yansıttığı, sıkı para politikası duruşu ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiği belirtildi. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdüğü ve bu gelişme fiyat istikrarına, finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yaptığı kaydedildi.
dikGAZETE..
Haftanın Öne Çıkanları

Bahçeli: "Bu yürüyüş Akdeniz kadar görkemlidir"

2015-05-16 19:35 - Genel

Tolga Çevik babasına veda etti

2015-05-20 19:00 - Genel

“IŞİD ve kaçakçılar tarihi mirası yok ediyor”

2015-05-17 22:10 - Genel

“Fenerbahçe maçı zor ama imkansız değil”

2015-05-17 21:50 - Genel

'Muhafazakar'a bak: Türkiye ve İsrail birlikte hareket etmek zorunda!

2015-05-18 17:04 - Siyaset

Bir zamanlar silahların susmadığı Şartakke bölgesinde pikniğe çıktılar

2015-05-19 13:29 - Genel

Ekranların sevilen dizisinde şok ayrılık!

2015-05-19 15:35 - Spor

Kutlama kötü bitti

2015-05-21 12:58 - Genel

'Şarj bitti’ derdine son!

2015-05-20 16:05 - Dünya

57 bin liraya satıldı

2015-05-18 17:57 - Genel

İlgili Haberler

İç kanama şüphesiyle hastaneye kaldırılan şarkıcı Edip Akbayram ameliyat edildi

16:37 - Magazin

Oyuncu-şarkıcı menajeri Ayşe Barım hakkında soruşturma başlatıldı

15:28 - Magazin

Milli atıcı Yusuf Dikeç, 'The Day Of The Jackal' dizisinin tanıtımında yer aldı

23:18 - Magazin

Şarkıcı Edip Akbayram iç kanama şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı

15:02 - Magazin

Sakarya'nın doğal güzellikleri geçen yıl 366 bin ziyaretçiyi ağırladı

14:58 - Magazin

Günün Manşetleri

İsrail saldırısında ölen AA'nın serbest kameramanı Ebu Nehban son yolculuğuna uğurlandı

16:23 - Dünya

KADEM kadın kooperatiflerine "KooPro" ile destek olacak

16:13 - Gündem

Büyük Çamlıca Camisi'nde "Tevhid ve Nübüvvet Sempozyumu" düzenlendi

16:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yarım asırdır yaşadığımız sancılara artık 'dur' deme vaktidir

16:03 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Hayye ile telefonda görüştü

15:57 - Siyaset