?>

Mobil bankacılık kullanıcılarını hedef alan 'uygulama aktifleştirme' tuzağına dikkat

Siber Güvenlik Uzmanı Gezer. "Korona Takip isimli bir uygulama tespit ettik. Uygulama açıldığında kullanıcılardan 'uygulama aktifleştirme onayı' adı altında önemli erişim izinleri istiyor. İzinler verildikten sonra içeriden bilgi sızdırılıyor." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

İstanbul

Siber Güvenlik Uzmanı ve IntelProbe Siber Güvenlik Takım Lideri Ender Gezer, "Korona Takip" isimli zararlı bir mobil uygulama tespit ettiklerini ve bu uygulamanın kullanıcılardan "uygulama aktifleştirme onayı" adı altında önemli erişim izinleri istediğini belirterek, "İzinler verildikten sonra bilgi sızdırılıyor.
Türkiye'deki birçok mobil bankacılık uygulamasını etkileyen bu ve benzer uygulamalar, kullanıcıların bankacılık işlemlerini tehlikeye atıyor." dedi.
Bu uygulamaların bir kısmı koronavirüse yönelik bilgilendirme amacıyla yayınlanan güvenilir uygulamalar olsa da bazılarının siber saldırganlar tarafından hedef odaklı ya da gelişi güzel saldırılar düzenleme amacıyla oluşturulduğu belirlendi.
Siber saldırı amacıyla oluşturulan mobil uygulamalardan bazılarının, izin ve yetki isteyerek aralarında ABD, Rusya, Almanya, İtalya, Fransa ve Ukrayna'nın da bulunduğu birçok ülkedeki kullanıcıları hedef aldığı tespit edildi.
Yine bu kapsamda Türkiye'deki kullanıcıların da izin ve yetki isteyen mobil uygulamalar aracılığıyla hedef alındığı saptandı.

"Türkiye'deki birçok mobil bankacılık uygulaması hedef alınıyor"

Gezer, yaptığı açıklamada, siber saldırganların güncel olaylardan beslendiğini ve araştırmalarda Korona Takip isimli bir zararlı mobil uygulama tespit ettiklerini belirterek, "Bu uygulama ilk açıldığında kullanıcılardan 'uygulama aktifleştirme onayı' adı altında diğer uygulamaların da etkileneceği erişim izni istiyor.
Bu izinler verildikten sonra içeriden bilgi sızdırılıyor ve zararlı bir faaliyet sürdürülüyor." dedi.
Gezer, Korona Takip isimli uygulamanın kaynak kodları incelendiğinde, uygulamanın içerisinde birçok finans ve bankacılık kuruluşlarının mobil uygulamalarına erişim sağlandığını tespit ettiklerini aktararak, şunları kaydetti:
"Bu tür uygulamalar kullanıcının telefonunun içerisindeki diğer uygulamalar üzerinden bilgi alıp sızdırabiliyor. Türkiye'deki birçok mobil bankacılık uygulamasını da etkileyen bu ve benzer uygulamalar, kullanıcıların bankacılık işlemlerini tehlikeye atıyor.
Örneğin, siber saldırganlar bütün erişim izinlerini aldıktan sonra, kullanıcının klavye hareketleri gibi bazı aktivitelerini kaydedebiliyor.
Bu sayede, eğer uygulamaya girerken parolanızı yazıyorsanız, parola girdilerinizi klavyeden gerçekleştirdiğiniz için parola bilgilerinizi ele geçirebiliyorlar."

"Bu saldırı trendinin yıl içinde devam etmesi bekleniyor"

Zararlı mobil uygulamaların uygulama mağazalarında kısa süre yer alabildiğini belirten Gezer, bu uygulamaların zararlı aktivite içermesi sebebiyle onaydan geçemediğini ve kısa sürede mağazalardan kaldırıldığını kaydetti.
Gezer, bu tarz uygulamaların uygulama mağazalarının yanı sıra, çeşitli platformlarda da yayınlanabileceğine dikkati çekerek, "Saldırganlar bu noktada web siteleri ve e-postalar aracılığıyla iletişime geçip, bu uygulamaların indirilmesine yönelik kullanıcılara mesaj yollayabiliyor." diye konuştu.
Mağaza harici indirilen uygulamaların genellikle sağlayıcısı güvenli olmayan uygulamalar olduğunu anlatan Gezer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İncelediğimiz zararlı yazılımlar Android tabanlı faaliyet gösterse de çeşitli platformlarda bu tarz aktiviteleri görüyoruz. Ayrıca, saldırganların oluşturdukları sahte mobil uygulamalar ile cihaz üzerindeki önemli bilgileri şifreleyerek kullanıcılardan fidye talep ettiği de görüldü.
Bu trendin 2020 yılı içinde önemli ölçüde devam edeceği öngörülüyor."

"Uygulama mağazalarından ve güvenli sağlayıcılardan uygulama indirilmeli"

IntelProbe Siber Güvenlik Takım Lideri Ender Gezer, zararlı mobil uygulamalardan korunmak için güvenli sağlayıcılardan ve uygulama mağazalarından uygulama indirmek gerektiğini vurguladı.
Uygulama yükleme aşamasında talep edilen izinlerin sorgulanması gerektiğinin altını çizen Gezer, "Örneğin, kullanıcılar koronavirüs temalı bir uygulama indiriyorlar ve bu uygulama rehber bilgisine ihtiyaç duymamasına rağmen rehbere erişim yetkisi istiyor.
Bu noktada kullanıcılar istenen izinleri sorgulamalı ve güvenli uygulamaları tercih etmeli." dedi.
Gezer, siber saldırganların sosyal mühendislik yönetimiyle kullanıcıların korku, heyecan ve panik duygularından yararlandığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kovid-19 salgınının gündemde olduğu ve siber saldırganların bu temaya yönelik strateji geliştirdiği bu dönemde, kullanıcıların dijital platformlar üzerinden işlem yaparken farkındalık sahibi olması gerekiyor.
Kaynağı belirsiz olan, güvenli olmayan mobil uygulamaları indirirken dikkatli olmak gerekiyor.
Bu uygulamaların hepsine zararlı diyemeyiz, ancak mobil uygulamalara yönelik tehditlerin bu kaynaklardan geldiğini söyleyebiliriz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

CK Enerji Boğaziçi Elektrik'ten Kovid-19 salgınına önlem

2020-04-04 21:31 - Ekonomi

Yurt genelinde 'evde kal' çağrısına büyük oranda uyuluyor

2020-04-06 19:52 - Gündem

Otomotivde ilk çeyreğin lideri Renault oldu

2020-04-05 17:50 - Genel

YÖK'ten öğretmen adayı son sınıf öğrencilerine 'uygulama eğitimi' kararı

2020-04-07 17:17 - Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Selçuk uzaktan eğitimde 'veli kuşağı'nı başlatıyor

2020-04-06 19:34 - Genel

Bakan Pekcan Koronavirüse karşı 'Temassız Dış Ticaret' uygulamasının görüntülerini paylaştı

2020-04-04 16:47 - Ekonomi

Dünya genelinde Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 1 milyon 349 bini geçti

2020-04-07 15:27 - Dünya

Parka götüremediği torunu için ahşaptan salıncak ve kaydırak yaptı

2020-04-05 17:37 - Çevre-Hayat

ABD'de yeni Beyaz Saray Sözcüsü, Kayleigh McEnany oldu

2020-04-08 21:12 - Dünya

Türkiye'nin enerjisine 1,5 milyar dolarlık yatırım

2020-04-09 16:40 - Teknoloji

İlgili Haberler

İzmir Valiliğinden Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğe ilişkin açıklama

20:18 - Gündem

Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bugüne kadar 570 deprem meydana geldi

17:47 - Gündem

YEE, "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Sertifika Programı"nın açılışını yaptı

17:18 - Gündem

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 ve 6 Şubat tarihlerindeki uçuşlarda azaltma kararı

17:08 - Gündem

'Çiftlik Bank' davasında karar açıklanacak

14:22 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, kapatılması tartışılan USAID'in direktör vekili oldu

22:43 - Dünya

BM, ABD'nin yeni gümrük vergilerinin küresel ekonomiye etkisinden endişeli

22:32 - Ekonomi

Gaziantep FK'yi 1-0 yenen Galatasaray, Fenerbahçe ile 6 puanlık farkı korudu

22:28 - Spor

Halep'te, terör örgütü PKK/YPG'nin Münbiç'te düzenlediği bombalı araç saldırısına protesto

22:22 - Dünya

Galatasaray, Gaziantep deplasmanında 3 puanı tek golle aldı

22:18 - Spor