?>

Mobil ekip 'robotik' eğitim için yollara düştü

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, kırsal bölgelerdeki çocukların robotik kodlama eğitiminden faydalanabilmesi amacıyla gezici bir ekip kurdu.

Teknoloji - 7 yıl önce

İZMİR - HALİL ŞAHİN
İzmir'de mobil ekiple kırsal mahalleleri dolaşan bilişim teknolojileri öğretmenleri, bölgede yaşayan çocuklara robotik kodlamayı öğretiyor.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, çocuklara yeni bir ufuk açmak, onlara yaratıcılıklarını kullanmaları için imkan sağlamak amacıyla çalışma başlattı. Uygulama kapsamında kendilerine tahsis edilen minibüsle kırsal bölgelerdeki okulları dolaşan bilişim teknolojileri öğretmenleri, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine hayallerindeki basit robotları yapmayı öğretmeye başladı.
Minibüsle yola çıkan 3 öğretmen, ilk eğitime de Kemalpaşa ilçesine bağlı, köy statüsündeyken 2012 yılında çıkan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile mahalle statüsüne dönüştürülen Damlacık'ta başladı.
İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoloji çağında kodlamanın önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Türkiye'nin her alanda dünyayla yarışır hale geldiğini vurgulayan Yahşi, bu kapsamda tüm öğrencilere kodlama eğitimini ulaştırmak istediklerini vurguladı.
Kent merkezi ile 15 ilçede robotik kodlama merkezleri açtıklarını ve 49 öğretmeni bu işin uzmanı olarak yetiştirdiklerini belirten Yahşi, şöyle konuştu:
"Önceden gezici kütüphanelerin gittiği köy okullarına ve dezavantajlı bölgelere yönelik güzel bir fikir gelişti. Bugün endüstri 4.0'ın konuşulduğu, 5.0'a doğru gidildiği dönemde öğrencilerimizin robotik kodlamayla ilgili dezavantajlı bölgeler bile olsa eksik kalmamaları adına gezici bir robotik kodlama uygulaması başlattık. Tüm köy okullarına ulaşmak için canhıraş çalışıyoruz. Hem bir bilinç uyandırma hem de dezavantajlı bölgeler açısından daha eşit, herkese eğitim anlamında iyi bir proje olarak yola çıktık. Karşılığını göreceğimize inanıyoruz. Kıyıda köşede kalan, imkan sıkıntısı yaşayanlara biz bu 49 öğretmenimiz ve gezici mobil ekibimizle ulaşmaya gayret ediyoruz."
Hayallerindeki robotlar çiftçilikle ilgili
Damlacık Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Rahime Kuzu ise eğitimle robotlara istedikleri şeyi yaptırmayı öğrendiklerini anlattı.
Daha önce adını duyduğu kodlama hakkında bilgiler edindiği için mutlu olduğunu dile getiren Kuzu, "Bu eğitimle kodlamanın detaylarını öğrendim. Robotlarımızla hayal gücümüzle neler yapabileceğimizi öğrendik. Teknolojiyle her şeyi yapabiliriz." diye konuştu.
Babasının çiftçilikle uğraştığını anlatan Kuzu, "Ailemin geçimini sağladığı tarımla ilgili şeyler yapmak istiyorum, mesela insansız hava aracı olan drone ile tohum ekmek... Onların yükünü azaltmak için. Böylece işleri daha kolay olacak. Bunu yapabilmek için robotik kodlama konusunda daha fazla eğitim almak istiyorum. İleride yazılım mühendisi olmayı düşünürüm, çünkü çok eğlenceli." ifadelerini kullandı.
Kamil Yılmaz da bağlarına giren yabani hayvanların üzümlere zarar verdiğini, bu nedenle bu sorunun çözümü için bir robot tasarladığını ifade etti.
Sensör kullandığı projesinde bağa bir canlı girdiğinde sesli ve ışıklı uyarı verecek bir robot tasarladığını belirten Yılmaz, daha önce sadece internet kafede kullandığı bilgisayarla neler yapabileceğini öğrendiği için mutlu olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

fizy, Tarkan’la iş birliğini Almanya'ya taşıdı

2018-03-30 14:18 - Magazin

Gelin kaynana 'okul'lu oldular

2018-03-28 15:32 - Çevre-Hayat

İran’da uçak kazası, Miami’de intihar, İstanbul’da gazete satışı! "Ne alakası var” demeyin ilişkilere bakın!..

2018-03-26 10:01 - Medya

Tunceli'de TOW füzesi ile tuzaklanan 9 sığınak imha edildi

2018-03-29 04:32 - Asayiş

Doğada kitap okuyup teknoloji bağımlığına dikkati çekiyorlar

2018-03-28 16:32 - Çevre-Hayat

VAR, Türkiye'de ilk kez çevrim içi uygulanacak

2018-03-24 23:17 - Spor

TSK'dan flaş açıklama: 12 terörist etkisiz hale getirildi

2018-03-27 00:32 - Asayiş

Zeybekci'den koyun ve keçide milli seferberlik çağrısı

2018-03-25 20:32 - Siyaset

İstanbul'da yaşlı olmak

2018-03-24 19:02 - Çevre-Hayat

Türkiye'de kanserin yıllık faturası 100 milyar lira

2018-03-25 18:53 - Sağlık

İlgili Haberler

Teknoloji devleri kuşkulara rağmen DeepSeek'i sistemlerine adapte ediyor

20:42 - Teknoloji

Üniversite öğrencileri hibrit yakıtlı roket motoru geliştiriyor

12:58 - Teknoloji

Texas'ta hükümete ait cihazlarda DeepSeek ve RedNote'un kullanımı yasaklandı

11:37 - Teknoloji

Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek, kişisel veri güvenliği talepleriyle karşı karşıya kaldı

19:12 - Teknoloji

Duyduğuna odaklanmak kulak kaslarını hareketlendiriyor

15:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD yönetimi, Kanada, Meksika ve Çin'den ithalata yeni gümrük vergileri getirdi

02:42 - Ekonomi

İtalya'nın Arnavutluk'taki merkezlere taşıdığı göçmenler, mahkeme kararıyla geri getirildi

02:37 - Dünya

İsrail'de istifa eden Genelkurmay Başkanı Halevi'nin yerine Eyal Zamir atandı

01:07 - Dünya

Türkiye, Pakistan'daki terör saldısını kınadı

00:28 - Gündem

İran, güney kıyılarında inşa edilen yer altı füze üssünün görüntülerini paylaştı

00:22 - Dünya