?>

Mozambikli liderleri yetiştiren 'kamış şehir' Mafalala

Mozambik'in başkenti Maputo'daki Mafalala mahallesi, Portekizli sömürgecilerin yerlilere karşı ırkçı tutumunu gözler önüne seriyor

Dünya - 8 yıl önce

MAPUTO 

Mozambik'in başkenti Maputo'daki Mafalala mahallesi, Portekizli sömürgecilerin yerli halka uyguladığı ırkçılığı gözler önüne seriyor.

Mozambik'in bağımsızlık savaşını başlatan çok sayıda siyasetçi, düşünür ve şairin yetiştiği Mafalala, Portekizlilerin şehirde beyazlar ve diğerleri arasında uyguladığı ayrımcılığın sembollerinden biri olmuş.
Yerli halkın ve göçmenlerin yaşadığı gecekondu mahallesi Mafalala'da, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Samora Machel, ikinci Cumhurbaşkanı Joaquim Chissano ve tanınmış şairler Jose Craveirinha ile Noemia de Sousa yetişmiş.
Mahalle, aynı zamanda Maputo'da Portekizlilere karşı başlatılan entelektüel direnişin de merkezi.

Tarihçi Jose Pereira, eski adı Bairro da Munhuana olan Mafalala'nın ismini, kuzeyden gelen Mozambikli göçmenlerin sergilediği "M'falala dansı"ndan aldığını belirtti.

Mafalala'nın Mozambik toplumunun etnik çeşitliliğinin bir yansıması olduğu söyleyen Pereira, mahallede Müslümanların yanı sıra Hristiyanların da yaşadığını dile getirdi.
Yaklaşık 21 bin kişinin yaşadığı bölgede İslami etkinin hakim olduğunu anlatan Pereira, "Mafalala, ülkenin bağımsızlığına giden yolda etkili olan önemli devlet adamları ve sanatçılarını yetiştirmenin yanı sıra Portekiz sömürgesine karşı ortaya konan direnişin de merkezlerinden biriydi. Mozambik ulusal direnişinin ilk manifestoları da burada yazıldı. O dönem ortaya çıkan tüm sanat ürünlerinde bağımsızlık düşüncesinden esinlenildi." diye konuştu.
Ulusal kimliğin inşa edilmesinde bu entelektüellerin önemli yeri olduğuna dikkati çeken Pereira, “Mafalala Mahallesi Mozambik entelektüellerinin ve sanatçılarının merkeziydi." dedi.

"Halkın tuğla ve demirden ev yapması yasaktı"

Mafalala Mahallesi aynı zamanda Mozambik'in 1962'de başlayan 1975'te son bulan bağımsızlık mücadelesi sırasında düşünürlerin, gazetecilerin ve şairlerin gizli gizli buluşup, toplantı yaptıkları da bir yer.
Portekizli sömürgecilerin 1899'da yerli ve yerli olmayanları ayırmak için uygulamaya koyduğu vatandaşlık kanunu sonrası yerli halk ve göçmenler Mafalala gibi varoş mahallerde toplandı.
Güney Afrika'daki apartheid rejimine benzer biçimde ırkçı ayrımı öngören kanun, beyazların "beton şehirlerde" (cidade de cimento), yerlilerin ve işçilerin ise (cidade de caniço ) "kamış şehirde" yaşamasını uygun buluyordu.
Kendileri beton şehirde kalan Portekizli sömürgeciler, yerlileri ve Afrikalıları baraka evlerde yaşamaya mahkum ediyordu. Beton şehre girmek ve çalışmak isteyen yerliler Portekizce konuşabilmeli, Hristiyan olmalı ve Avrupalılar gibi giyinmeliydi.
Baraka evlerde yaşayan halkın tuğla ve demirden ev inşa etmesi ise yasaktı. Portekizliler beton şehirlerini büyütmek istediklerinde halkın tahliyesi kolay olsun diye sadece baraka evlere izin veriyordu. - Yoksullar yaşamaya devam ediyor
Eski devlet başkanlarının yaşadıkları evler bugün yerinde dururken, aradan geçen yıllara rağmen mahallede hala şehrin en yoksul kesiminin yaşıyor olması ise dikkati çekiyor.
Son zamanlarda çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla turistik bir bölge haline getirilmeye çalışılan Mafalala Mahallesi ayrıca her yıl düzenli olarak dans ve müzik festivaline de ev sahipliği yapıyor.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Dara Antik Kenti'ndeki galeri mezar ziyarete açıldı

2017-05-23 00:52 - Kültür Sanat

Bursaspor biletlerde indirime gitti

2017-05-23 19:42 - Spor

ABD'de PKK/PYD yanlısına 'elektronik takip cihazı' kararı

2017-05-18 16:37 - Dünya

Katılım bankalarının ilk çeyrek karı 330 milyon lira

2017-05-21 14:17 - Ekonomi

'İçerde'nin Yeşim'i Gözde Kansu, 'Türk Malı' dizisine transfer oluyor

2017-05-18 18:32 - Magazin

Mozambikli liderleri yetiştiren 'kamış şehir' Mafalala

2017-05-25 14:22 - Dünya

Simge, 2 yıl daha Eczacıbaşı VitrA'da |Simge Şebnem Aköz kimdir?

2017-05-22 21:22 - Spor

Atlar bu kez güzellik için yarıştı

2017-05-20 13:42 - Gündem

Beyoğlu’nda kontrolden çıkan araç İETT otobüsüne böyle çarptı

2017-05-23 13:22 - Asayiş

Görevlendirme yapılan belediyeden çocuklara lunapark süprizi

2017-05-18 19:07 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail ile Hamas arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlandı

20:57 - Dünya

Esed rejiminin yerinden ettiği Şamlılar evlerine dönüyor

20:53 - Dünya

Trump, İsrail ile Hamas arasında anlaşmanın sağlandığını duyurdu

20:37 - Dünya

Gürcistan'da AB yanlısı gösteriler kapsamında özel sektör çalışanlarından grev

20:23 - Dünya

Kıbrıs Türklerinin özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ölümünün 41'inci yılında anıldı

20:17 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ile Hamas arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlandı

20:57 - Dünya

Esed rejiminin yerinden ettiği Şamlılar evlerine dönüyor

20:53 - Dünya

ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı

20:42 - Ekonomi

Trump, İsrail ile Hamas arasında anlaşmanın sağlandığını duyurdu

20:37 - Dünya

Fatih Terim, Al Shabab ile Suudi Arabistan Pro Lig'de ilk galibiyetine aldı

20:32 - Spor