?>

Onkoplastik cerrahi kanser hastası annenin yüzünü güldürdü

Meme kanserine yakalanan 2 çocuk annesi Yasemin Göğnar, göğsünün büyük bir bölümünü kaplayan tümör temizlendikten sonra, kendi sırt kas dokularının kullanıldığı "Latissimus Dorsi Flep" tekniğiyle göğsü alınmadan sağlığına kavuştu.

Sağlık - 5 yıl önce

Ankara

Meme kanserine yakalanan iki çocuk annesi Yasemin Göğnar, onkoplastik cerrahi operasyonu sonrasında göğsü alınmadan, vücudundaki kanserli tümörden kurtularak sağlığına kavuştu.
Ankara'da yaşayan 32 yaşındaki Yasemin Göğnar, kolundaki ağrı şikayetiyle başvurduğu sağlık kuruluşunda yapılan tetkikler sonrasında meme kanserine yakalandığını öğrendi. Bir süre kemoterapi tedavisi gören Göğnar'ın yayılım gösteren tümörü nedeniyle göğsünün alınmasına karar verildi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan başarılı operasyonda, hastanın önce tümörü çıkarıldı, ardından kendi sırt dokuları kullanılarak estetik kapatma işlemi uygulandı.

"Protez yerine kendi dokumun olmasını ben istedim"

Ameliyat sonrasında sağlığına kavuşan Yasemin Göğnar, yaptığı açıklamada, kolunda başlayan ağrı sonrasında zor günler geçirdiğini ifade ederek "Kolumdaki ağrı, göğsümde de olmaya başladıktan sonra ağrı yerinde daha sonra elime bir kitle geldi.
Hastaneye başvurduktan sonra ultrason ve mamografi gibi tetkikler yapıldı. Daha sonra biyopsi sonucum geldi ve kötü olduğu ortaya çıktı. Ailemde kansere yakalanan da ilk ben oldum." dedi.
Yeni tip koronaviras (Kovid-19) salgını nedeniyle ameliyat olmaktan çok korktuğunu dile getiren Göğnar, ameliyat sonrasındaki hızlı iyileşme süreciyle tüm endişelerinin ortadan kalktığını ve çocuklarına sağlıklı bir şekilde kavuşabilmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Göğnar, ameliyat öncesinde vücuduna protez uygulanmasını istediğini dile getirerek "Ancak protez yerine kendi dokumun olmasını ben istedim. Yabancı bir madde girince alışamam diye. Böyle olması daha iyi oldu. Tüm sağlık çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum." dedi.

"Memesinin boş olan kısmı kendi sırt kas dokusuyla kapatıldı"

SBÜ Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik de meme kanserlerinin tüm dünyada en sık görülen kadın kanserlerinden biri olduğunu belirterek her 8 kadından birinin bu kansere yakalandığını söyledi.
Meme kanserinde tedavide önceliğin cerrahi olduğunu ancak bunun tek başına yeterli olmadığını ifade eden Gülçelik, radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapi tedavi seçeneklerinin de devreye girdiğini, tümörün biyolojik tipine göre ameliyat seçeneklerinin de değiştiğini aktardı.
Prof. Dr. Gülçelik, hastanın ilk tanı anında lokal ileri meme kanserinin mevcut olduğunu ve göğsünün alınmasını gerektirecek yaygınlıkta tümörü bulunduğunu belirterek hastaya öncelikle konsey kararı ile neoadjuvan kemoterapi verildiğini, bu sayede hastanın tümöründe küçülme sağlandığını söyledi.
Hastanın kemoterapi ile tümörünün küçültülmesine rağmen tümörün meme içinde yaygınlığı nedeniyle memenin alınmasını gerektirdiğini ifade eden Gülçelik, şu bilgileri verdi:
"Memesinin korunmasını isteyen hastamızın tümörü yeterli ve güvenli cerrahi sınırlar ile çıkarıldıktan sonra hastamıza, kendi sırt kas dokularından 'Latissimus Dorsi Flep' tekniği ile estetik kapatma uygulandı.
Hastanın memesinin neredeyse yarısı alındı. Bunu dolduracak içeriden bir doku yok. Tek seçeneğimiz, dışarıdan bir kas yapısı kullanmak. Çok sık kullandığımız bir kas yapısı var; sırtının arkasında bir kas aynı kesiden o kası serbestleştirip damarlarını da koruyarak memenin yarısının boş olan kısmına yerleştirdik. Böylelikle hem kendi dokusunu kullandık hem de daha güzel estetik bir sonuç aldık.
Bunu yapmasaydık, yapılacak tedavi memesini alarak aynı seansta dışarıdan bir protez koymaktı."
Prof. Dr. Gülçelik, uygun meme kanserli hastalarda "Latissimus Dorsi Flep" tekniğinin, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Onkoloji kliniğinde güvenle uygulanabilinen, estetik sonuçlarıyla yüz güldürücü bir ameliyat şekli olduğunu kaydetti.
Pandemi döneminde de acil ve onkoloji ameliyatlarının devam ettiğinin altını çizen Gülçelik, tedavide herhangi bir gecikme olmadığını, kanser şüphesi olan hastaların mutlaka polikliniklere başvurması gerektiğini belirtti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin yerli silah ve teçhizatları dünyaca ünlü bilgisayar oyununda yer buldu

2020-07-11 15:22 - Teknoloji

Kars'ta kışı uzun geçiren çiftçilerin ot biçme mesaisi başladı

2020-07-09 14:02 - Çevre-Hayat

BM Özel Raportörü Callamard'a göre Kaşıkçı cinayetinin baş şüphelisi Muhammed Bin Selman

2020-07-11 14:45 - Gündem

Avrupa Parlamentosundan Türkiye'deki sığınmacılara desteğe onay

2020-07-10 19:12 - Dünya

Avustralya Hong Kong ile suçluların iadesi anlaşmasının askıya alındığını açıkladı

2020-07-09 13:37 - Dünya

Fenerbahçe, Kadıköy'de Sivasspor'u geçemedi

2020-07-13 02:37 - Spor

Onkoplastik cerrahi kanser hastası annenin yüzünü güldürdü

2020-07-14 15:52 - Sağlık

Srebrenitsa Soykırımı'nın 9 kurbanı daha bugün toprağa verilecek

2020-07-11 11:12 - Dünya

Ayasofya da ilk namaz 24 Temmuz'da

2020-07-11 00:03 - Gündem

TFF 1. Lig'de gözler ikinci Süper Lig yolcusunda

2020-07-13 17:31 - Gündem

İlgili Haberler

Kanser hastalarının duyguları yapay zekayla görselleştirildi

17:38 - Sağlık

Kanser yükünün bazı ülkelerde 20 yıl içinde iki katına çıkacağı öngörülüyor

14:22 - Sağlık

Aynı seansta hem şah hem aort damarına stent takıldı

12:42 - Sağlık

Akciğer kanserine iki kez yakalanan Mevlan'dan "Sigara ölümcül bir zehir" uyarısı

12:37 - Sağlık

Hatay'da depremden sonra 2 ayda tamamlanan hastane yüz binlerce kişiye hizmet verdi

12:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

BM, bir haftada 545 binden fazla kişinin Gazze'nin kuzeyine geçtiğini tahmin ettiklerini bildir

03:17 - Dünya

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem