?>

Onlarca yıllık çadır çilesi biten göçerler konteynerlere yerleşiyor

Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde hayvancılık yapan göçerlerin onlarca yıllık çadır çilesi, "Kışlak Projesi" ile sona erdi.

Gündem - 11 ay önce

Elazığ
Hayvanlarını beslemek için yılın farklı dönemlerinde yer değiştirmek durumunda kalan ve ömürlerini sürülerinin peşinde geçiren göçer ailelere iyi bir yaşam alanı sunmak için Valilik, Kaymakamlık, İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün işbirliğiyle "Kışlak Projesi" hazırlandı.
Bu kapsamda ilçeye yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta, belediye mücavir alanı içerisinde yer alan mera vasfındaki yaklaşık 270 dönüm alana 65 ailenin konaklayabileceği 65 konteyner kuruldu.

İçerisinde banyosu, tuvaleti olan konteynerlerin bulunduğu alana yol yapıldı, kanalizasyon, içme suyu ve elektrik gibi altyapı hizmetleri sağlandı.
Göçer ailelerin, kura ile belirlenen konteynerlere yerleşimi sürüyor.

"Burası bir yaşam alanı haline geldi"

Kovancılar Kaymakamı Mustafa Dilekli, AA muhabirine, ilçede geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan ailelere rahat bir yaşam sağlamak için bu projeyi uyguladıklarını söyledi.
İlçede 65 göçer aile tespit ettiklerini belirten Dilekli, "Aileler ilçe merkezinde mevcut evlerinin yakınlarında, sokak ve mahalle aralarında çadır kurup, hayvanlarını orada besliyorlardı. Bu çok sağlıksız bir durumdu. Bu ailelerimizin okula giden çocukları var. Bunları da dikkate alarak ilçe merkezine yakın bir konum seçtik. Bu proje ile ilçe merkezi daha hijyenik bir konuma gelecek." dedi.

Dilekli, 270 dönüm yerleşim alanı, 500 dönüm de otlak alanı olacak şekilde projeyi uyguladıklarını, 10 milyon lira bütçe ile 65 parsel oluşturduklarını aktardı.
Amaçlarının çadır hayatındaki zorlukların önüne geçmek olduğuna işaret eden Dilekli, "Bütün konteynerlere kanalizasyon bağlantısı yaptık. Su ve elektrik bağlantılarını da yaptık. Burası elektrik, su, kanalizasyon ve altyapısıyla bir yaşam alanı haline geldi. Konteynerlerimizde tuvalet ve banyo ile ailelerin ihtiyaç duyacağı her şey olacak. Projeye elimizden gelen bütün imkanları kullandık. Bir ay önce inşaat faaliyetlerini bitirdik. Ailelerimize kura ile yerlerini teslim ettik." ifadelerini kullandı.
Dilekli, bölgede tarımla uğraşan vatandaşların da hakkını korumak için alanın etrafının telle çevrilip, sürülerin kameralarla takip edileceğini dile getirdi.

İleride projeye ek olarak modern hayvancılık için veteriner desteği ve hayvan kesim alanı gibi çalışmalar da yapacaklarını ifade eden Dilekli, bunun durağan değil dinamik bir proje olduğunu kaydetti.
65 aile ile başladıkları çalışmayı ileride bu işle uğraşan diğer göçer aileleri de dahil ederek genişletmeye çalışacaklarını anlatan Dilekli, "Bu Türkiye'de ilk defa uygulanan bir proje. Pilot proje olarak da adlandırabiliriz. Başarılı olması durumunda Türkiye'nin tüm bölgelerindeki göçer aileler için de uygulanması söz konusu olacak." diye konuştu.

"Önceden eşeklerle su taşıyorduk"

4 çocuk annesi, 40 yaşındaki Çiğdem Demiral da yıllardır hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Allah devletimizden razı olsun. Buraya su, elektrik ve konteyner getirdi. Burası sıcak yemek yapıp, ellerimizi rahat yıkayacağımız bir alan oldu. Önceden eşeklerle su taşıyorduk, şimdi sıcak suyumuz var. Yol sıkıntımız da çözüldü. Hayatımız çadırlarda geçiyordu. Bu konteyner güzel ve daha güvenli. Yağmur yağdığı, rüzgar geldiği zaman uçma, yırtılma durumu yok. Çocuklarımız okula rahat gidip geliyor. Güzel bir ortamda ders çalışma imkanı oluyor."

Kendilerine bu imkanın sağlanmasından mutluluk duyduklarını vurgulayan Demiral, "Devletimiz elinden gelen her şeyi yapıyor. Biz razıyız. Bu meslek çok zor, kimse artık yapmıyor. Bize sağlanan bu konfor olmasaydı biz de yapamazdık. Bu atalarımızdan kalan bir meslek, severek yapıyoruz." dedi.

"Yıllardır bu elektrik ve suyun hasretini çekiyorduk"

Hülya Demiral da kendilerine imkan sağlayanlara teşekkür ederek, artık daha mutlu ve huzurlu olduklarını söyledi.
Demiral, "Güzel imkanlar sağladılar bize. Daha önce elle su çekiyorduk. Her şeyi kendi gücümüzle yapıyorduk. Şimdi imkanlar çok güzel oldu. Kaymakam bizimle çok yakından ilgileniyor. Yıllardır bu elektrik ve suyun hasretini çekiyorduk. Şimdi ayağımıza geldi, çok mutluyuz." şeklinde konuştu.
Suphi Demiral ise önceleri ilkel bir yaşam sürdüklerini, şimdi ise hayat şartlarının çok iyi duruma geldiğini kaydederek, "Sağ olsun, devletimiz bize bakıyor. Burada hayvanlarımızı yetiştiriyoruz. İmkanlarımız çok iyi." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emine Erdoğan 'Valide Sultanlar Yazma Eserler Sergisi'nin açılışını yaptı

2024-01-12 18:09 - Kültür Sanat

Süper Lig'de 2024-2025'ten itibaren yabancı sayısı düşürülürken, ilk 11'de sınır kalk

2024-01-11 12:10 - Spor

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Kahramanmaraş'ta deprem konutlarını inceledi

2024-01-15 16:57 - Gündem

Erzincan'daki Ardıçlı Gölü'nün yüzeyi buz tuttu

2024-01-10 14:23 - Çevre-Hayat

Su içmeden yemek yiyemeyen hasta, operasyonla sağlığına kavuştu

2024-01-10 14:03 - Sağlık

Yapı sektöründe enerji verimliliğini artırmak için 2030'a kadar 7,7 milyar dolar yatırım yapıla

2024-01-11 15:09 - Ekonomi

Ayasofya Camii'nde biletli ziyaret uygulaması başladı

2024-01-15 18:13 - İslam-Hayat - CemâziyeleAhir 1446

Yeni doğan çinçilya yavrusu "Hera" doğal yaşam parkının maskotu oldu

2024-01-11 11:37 - Çevre-Hayat

Karembeu, Terim ile Yunanistan Süper Ligi'ndeki rekabetin artacağına inanıyor

2024-01-12 15:27 - Spor

Onlarca yıllık çadır çilesi biten göçerler konteynerlere yerleşiyor

2024-01-17 12:08 - Gündem

İlgili Haberler

Narin Güran cinayetinde dava dosyasındaki görüntü "Ulusal Kriminal Büro"ya gönderildi

15:57 - Gündem

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına, kuvvetli sağanak ve kar uyarısı

15:38 - Gündem

Emine Erdoğan'dan Refik Anadol'un yeni yapay zeka platformuna yönelik paylaşım

15:28 - Gündem

Eskişehir'de sahipsiz köpeklerin bir kişiye saldırdığı anlar güvenlik kamerasında

15:13 - Gündem

Diyarbakır'da bu yıl 1631 kadın "imdat" butonuna basarak yardım aldı

14:32 - Gündem

Günün Manşetleri

TÜSAP Platformunun 40'ıncı Vizyon Toplantısı Sanofi'nin katkılarıyla düzenlendi

16:03 - Ekonomi

Narin Güran cinayetinde dava dosyasındaki görüntü "Ulusal Kriminal Büro"ya gönderildi

15:57 - Gündem

Şam'ın mahallelerindeki evlerine dönen Suriyeliler hayata tutunmaya çalışıyor

15:53 - Dünya

Suriye'de PKK/YPG'den kurtulmanın sevincini yaşayan Münbiçliler, geleceğe umutla bakıyor

15:48 - Dünya

Telegram'ın bu yıl 1 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği açıklandı

15:43 - Ekonomi