?>

Orkinos ihracatı yılın ilk yarısında 40 milyon dolar döviz getirdi

Su ürünlerinde önde gelen ihracat kalemlerinden orkinosta ihracat geliri, Türkiye'nin avlanma kotasının yükseltilmesinin sonucu olarak yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artışla 40 milyon dolara ulaştı.

Ekonomi - 2 yıl önce

İzmir
Her yıl mayıs sonunda Akdeniz'e açılan Türk balıkçılar, Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından belirlenen ülke kotası kadar orkinos yakalıyor.
Balıklar, büyütülmek üzere Ege Denizi'ndeki çiftliklere getiriliyor. Orkinosların avcılığı kadar çiftliklere getirilmesi de zorlu bir yolculukla mümkün oluyor.

Ton balığı olarak da bilinen orkinoslar, sardalya, kolyoz ve uskumru gibi organik yemlerle besleniyor. Ağırlıkları 250-600 kilogram olan balıklar, aralık ayında Japonya'dan Ege Denizi'ne gelen "fabrika gemilerde" işlenerek ihracat yolculuğuna çıkıyor.
Türkiye'nin orkinosta en büyük pazarını Japonya oluşturuyor. Japonya'dan yoğun talebin geldiği orkinoslar, bu ülkenin geleneksel yemekleri suşi ve saşimi yapımında kullanılıyor.

Malta'dan Karaburun'a zorlu yolculuk

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında kurulu orkinos çiftliğinde mühendis olarak çalışan Emre Ulucan, AA muhabirine, zorlu orkinos avcılığı sürecini anlattı.
Bu yıl mera olarak belirledikleri Malta açıklarında 26 Mayıs ile 30 Haziran tarihleri arasında yasal kotalar kapsamında bereketli bir av dönemi geçirdiklerini ifade eden Ulucan, yaklaşık 565 ton ağırlığında 7 bin orkinosun avlanarak Karaburun açıklarındaki çiftliğe getirildiğini söyledi.
Ulucan, bir ay süren nakil işleminin zor ve riskli bir operasyon olduğuna işaret etti.
Balıkların bulunduğu ağların 25 metre derinliğinde olduğunu, Karaburun açıklarında deniz derinliğinin ise yer yer 15 metreye düştüğünü belirten Ulucan, bu bölgelerden geçiş yaparken dalgıçların su altında kafesleri yukarıya doğru topladığını ifade etti.
Bu süreçte kafeslerdeki en küçük yırtığın dahi tüm emeklerin boşa gitmesine neden olacağını söyleyen Ulucan, taşınan orkinosların çiftlikteki kafeslere aktarıldığını, burada her bir kafeste yaklaşık 1500 orkinosun beslenmesi sürecine başlandığını dile getirdi.
Toplam 7 bin orkinosun günde ortalama 70 ton sardalya, kolyoz ve uskumru gibi yem balıklarıyla beslendiğini anlatan Ulucan, "Orkinoslar heybetli görünse de aslında narin canlılardır. Ağlardaki herhangi bir yırtık ya da potluk sürtünmeden dolayı bu canlıların ölümüne yol açabilir. Bu nedenle önlem alıyoruz. Dalgıçlarımız düzenli olarak kafes sistemini kontrol ederek gerekli tamiratı yapıyor." dedi.

Avlanma kotalarına sıkı denetim

ICCAT tarafından belirlenen orkinos avlanma kotalarının sıkı bir şekilde denetlendiğini belirten Ulucan, "Uluslararası avlanma kotalarının iyi takip edilmesi sayesinde doğadaki orkinos stoku son yıllarda artış gösterdi. Bu artışın meyvesi olarak diğer ülkelerle birlikte Türkiye'nin orkinos kotası da yüzde 12 artırıldı." diye konuştu.

150 milyon dolar gelir hedefi

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da Türkiye'nin orkinosta dünyanın en büyük 5 üreticisinden biri olduğunu ifade etti.
İhracatın, 2023'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artış kaydederek 28 milyon dolardan 40 milyon dolara çıktığını söyleyen Kızıltan, en büyük pazar olan Japonya'ya satışların yüzde 61 arttığını, Güney Kore, ABD ve İtalya pazarlarında da büyüdüklerini dile getirdi.
Kızıltan, orkinosların zorlu bir avcılık ve yetiştiricilik sürecinden sonra mutfaklara girdiğini belirterek şunları kaydetti:
"Japonya'nın su ürünleri ithalatında ton balığı, karides, somon/alabalık, morina ve yengeç ithalatı toplamın yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Uzak Doğu mutfağının geleneksel yemekleri olan suşi ve saşimi yapımında Türkiye'de yetişen orkinoslar kullanılıyor. Balıklarımız Japon ustalardan tam not alıyor. Çiftliklerde yetişen orkinosların ağırlığı 600 kilograma kadar çıkıyor. Bundan dolayı orkinoslara denizlerin büyükbaşı diyoruz. 2023 sonunda orkinos ihracatımızın 150 milyon dolara ulaşacağını öngörüyoruz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Endüstride Hal Değişiminin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

2023-08-07 14:13 - Yerel haber-Şirket Haber

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alanı'nda deniz ve kıyı temizliği yapıldı

2023-08-02 15:47 - Çevre-Hayat

Avustralya, "işgal altındaki Filistin toprakları" tanımını tekrar kullanacak

2023-08-08 20:09 - Dünya

Mersin'de tedavi edilen 2 kaplumbağa denize bırakıldı

2023-08-07 11:27 - Çevre-Hayat

Avustralya polisi, "dark web"te cinsel istismar mağduru 13 çocuğu kurtardı

2023-08-08 11:53 - Dünya

Görme engelli bisiklet tutkunları Van'daki festivale renk kattı

2023-08-05 13:38 - Çevre-Hayat

Down sendromlu ve otizmli gençlerin zeybek dansı festivallerde alkış alıyor

2023-08-05 13:33 - Magazin

Amasya'da bir restoranda serçeler müşterilerin yemeklerine ortak oluyor

2023-08-04 21:57 - Magazin

Diyarbakır'da buğday verimi uzun yıllar ortalamasına göre dekarda yüzde 23 arttı

2023-08-05 13:48 - Ekonomi

Bakan Yerlikaya son 2 ayda 172 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi

2023-08-03 15:37 - Gündem

İlgili Haberler

Rus doğal gaz şirketi Novatek'in net karı 553 milyar rubleye çıktı

11:45 - Ekonomi

Rus rublesi ve Moskova Borsası, Ukrayna savaşına yönelik beklentilerle değer kazanıyor

11:44 - Ekonomi

Türkiye'de geçen yıl en çok üretilen kesme çiçek karanfil oldu

11:42 - Ekonomi

Türkiye ile Pakistan arasındaki ikili ticaret hacminde hedef 5 milyar dolar

11:38 - Ekonomi

Gelir vergisi mükellef sayısı 2,6 milyonu aştı

11:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kıbrıs Türkleri için egemenliğe giden yol: Kıbrıs Türk Federe Devleti

12:38 - Dünya

Süper Lig takımları, 58 transferin 33'ünü yurt dışından yaptı

12:32 - Spor

Yurdun çeşitli bölgelerinde kar yağışı etkili oluyor

12:28 - Gündem

Coca Cola, Trump'ın tarife artırımının ardından plastik kullanımını yaygınlaştırabileceğini duy

12:22 - Dünya

A Milli Kadın Futbol Takımı'nın aday kadrosu açıklandı

12:18 - Spor