Güvenlik kavramının ve uygulamalarının tüm boyutlarıyla irdelendiği ve toplamda 12 hafta süren Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü “Güvenlik Akademisi Sertifika Programı’nda” konuşan Doç. Dr. Şaban Kardaş Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da (MENA) yaşanan bölgesel dönüşüm sürecinin temel dinamikleri ve parametreleri hakkındaki görüşlerini program katılımcılarıyla paylaştı.
“ORTADOĞU’DA DERİNLEŞEN GÜVENLİK BOŞLUĞU TÜRKİYE’Yİ VE KIBRIS’I TEHDİT EDİYOR”
ORSAM Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da (MENA) yaşanan bölgesel dönüşüm sürecinin temel parametrelerini ele alarak bu perspektiften hareketle Türkiye'nin Ortadoğu politikasını irdeledi. MENA coğrafyasındaki yapısal dönüşüm sürecini beş ana başlık altında değerlendiren Kardaş, bunları bölgede sınırların giderek tartışılması, devlet egemenliğinin aşınması, devlet altı kimliklerin güçlenmesi, sosyo-ekonomik kalkınma ve siyasi kalkınma arasındaki kısır döngü ve son olarak Ortadoğu'da bölgesel güvenlik mekanizmasının kurulamamış olması olarak sıraladı.
“TÜRKİYE MEZHEPLER ÜSTÜ POZİSYONUNU SÜRDÜRMELİ VE BÖLGEDE DEMOKRATİKLEŞME VE SİYASAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU DEVAM ETTİRMELİ”
Türkiye'nin özellikle bölgede yaşanan radikalleşme, kutuplaşma, parçalanma ve siyasetin askerileşmesi gibi süreçlerden negatif etkilediğini ifade eden Kardaş, önümüzdeki dönemde bölgesel politikalarında bazı hassasiyetleri göz etmeye devam etmesinin önemini vurguladı.
“TUTARLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GÜVENLİK VİZYONU İÇİN BÖLGESEL VE KÜRESEL GÜVENLİK YAPILANMASINI DOĞRU ANALİZ ETMEK ŞART”
Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Güvenlik Akademisi kapsamındaki sunumu değerlendirerek, Ortadoğu’daki gelişmelerin gerek Türkiye’nin gerekse Kıbrıs’ın güvenliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Koldaş, bu bölgedeki ve dünya genelindeki güvenlik yapılanmasının doğu analiz edilmesinin ve anlaşılmasının Kıbrıs özelinde de ileriye yönelik doğru ve tutarlı güvenlik politikaları geliştirmek açısından önemli olduğunu kaydetti.
Güvenlik Akademisi programında soru-cevap kısmının ardından ORSAM Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş’a Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ve Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Güvenlik kavramları ve uygulamaları odaklı Güvenlik Akademisi, sertifika programı, farklı konu başlıklarıyla ve farklı uzmanların konuşmacı olarak katılımıyla 21 Mayıs tarihine kadar devam edecek.