?>

Ortaokul öğrencileri elektromanyetik alanlardan "elektrik hasadı" yapıyor

Sakarya'da iki ortaokul öğrencisinin danışman öğretmenleri rehberliğinde geliştirdiği TÜBİTAK ödüllü cihaz, elektromanyetik alanlardan elde ettiği enerjiyle düşük güçlü elektronik eşyaların çalıştırılmasını sağlıyor.

Teknoloji - 3 hafta önce

Sakarya
Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) eğitim gören ortaokul öğrencileri 12 yaşındaki Gökhan Taha Ağpınar ve 11 yaşındaki Huzeyfe Yaman Dertli, danışman öğretmenleri İlyas Kurt rehberliğinde "Elektromanyetik Alandan Enerji Hasadı" adlı proje geliştirdi.
????
Özellikle telsiz gibi haberleşme cihazlarından yayılan radyo frekans sinyalleri algılayıp harici enerji kaynağına ihtiyaç duymaksızın enerji üretimini hedefleyen proje kapsamında üretilen elektronik kart, çevresel elektromanyetik alanları kullanarak düşük güçlü elektronik cihazların çalışmasını sağlayacak seviyede enerji elde ediyor.
"TÜBİTAK 2204 Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması" fizik kategorisinde Türkiye ikinciliği kazanan projeyle, elektromanyetik enerji kullanımı farkındalığının yanı sıra gelecekte düşük güç tüketen sistemler için sürdürülebilir enerji çözümlerine kaynak sağlanması hedefleniyor.

"Elektriği düşük güç harcayan cihazlarda rahatlıkla kullanabiliriz"

Sakarya BİLSEM Uçak Bakım ve Elektroniği Öğretmeni İlyas Kurt, öğrencilerle proje geliştirirken dünyada giderek artan enerji problemi alanına yoğunlaştıklarını, alternatif yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yöneldiklerini anlattı.

Literatür taramalarında elektromanyetik alandan enerji hasadının mümkün olduğunu gördüklerini ve bu kapsamda çalışmaya başladıklarını vurgulayan Kurt, şöyle konuştu:
"Düşük enerjiyle güç tüketen cihazların kullanımı son dönemlerde arttı. Akıllı saat, giyilebilir sağlık ürünleri gibi teknolojilerin yaygınlaştığını görüyoruz. Bunların şarj ve batarya atık problemi var. Biz de bu alandaki sorunu gördüğümüz için düşük güçte enerji harcayan cihazlara acaba enerji kaynağı oluşturabilir miyiz diye yola çıktık. Elektromanyetik alandan yani havada farklı bir formda bulunan enerjiyi, öğrencilerimizle tasarladığımız elektronik kartla frekansı elektrik enerjisine dönüştürdük."

Kurt, proje aşamasının 6 ay sürdüğünü, gerekli gözlem ve testleri yaptıktan sonra farklı türde radyo frekans sinyallerinden ne kadar enerji elde edebileceklerini hesapladıklarını belirterek, farklı kurumların baz istasyonlarını da ziyaret ettiklerini dile getirdi.
Elde edilen elektriğin kullanım alanlarına dikkati çeken Kurt, şöyle devam etti:
"Üretilen elektriği düşük güç harcayan cihazlarda rahatlıkla kullanabiliriz. Bizim devremiz milivat düzeyde enerji üretiyor. Akıllı saat, bluetooth kulaklık gibi sensör tabanlı cihazlarda, giyilebilir sağlık teknolojileri gibi cihazlarda biz bu devremizi kullanabiliriz. Öte yandan, doğal afet, deprem gibi felaketlerde enerji kesintileri uzun süre yaşanıyor. Bununla beraber arama kurtarma ekipleri de telsizle haberleşiyor. Bu da devremiz için önemli frekans kaynağı.

Şöyle bir fikrimiz de var; göçük altında kalan insanların, arama kurtarma ekiplerinin telsizlerinden yayılan radyo frekans sayesinde yanında bulunduracağı bu devreyle mini bir sinyal göndererek ya da yer konum belirleyicisi gibi cihazla yerlerinin tespit edilmesi ve ulaşılması konusunda çalışmalar yapmayı düşünüyoruz."
Kurt, bu sistemi geliştirmeyi düşündüklerini, daha çok frekans yakalamak ve gerilimi depolamak için anten teknolojileri üzerinde çalıştıklarını aktararak, ürünün ticarileşme bakımından potansiyeli yüksek bir sistem olduğunu, bunu geliştirdikten sonra patent ve ticarileşme alanında çalışacaklarını sözlerine ekledi.

"Çevre dostu verimli enerji kaynağı oluşturmayı hedefledik"

Merkezin 7. sınıf öğrencisi Gökhan Taha Ağpınar da yenilenebilir enerji konusuna yoğunlaştıklarını, güncel teknolojideki düşük güçle çalışan çok sayıda cihaz için yenilenebilir çevre dostu verimli enerji kaynağı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Devrenin çalışma şeklini anlatan Ağpınar, katıldıkları final yarışmasında Türkiye ikincisi olmalarının kendilerine şevk verdiğini belirterek, verimli şekilde enerji hasadı yapabilmek için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Öğrenci Huzeyfe Yaman Dertli de projenin ileride doğal afet bölgelerinde de kullanılabilecek potansiyele ulaşabileceğini dile getirdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakan Yardımcısı Duran, siyasi ve bölgesel istişareler için Cezayir'i ziyaret etti

2025-07-03 14:42 - Dünya

Down sendromlu milli atlet Emirhan Akçakoca'dan Avrupa Şampiyonası'nda 3 altın madalya

2025-07-03 14:08 - Spor

Yılın ilk yarısında borsada işlem gören otomotiv şirketlerinden ikisi yatırımcısına kazandırdı

2025-07-03 19:34 - Ekonomi

THY'den Türk dizileri hayranı yolcularına ücretsiz plato turu

2025-07-03 12:07 - Magazin

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından, bebeğini çöpe bırakan anneyle ilgili açıklama

2025-07-03 18:08 - Gündem

Elektrikli araç şarj soket sayısı mayısta yüzde 4 arttı

2025-07-01 09:12 - Ekonomi

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de hayatta kalmayı sağlayan son can damarları kesilmek üzere

2025-07-03 20:17 - Dünya

Konya, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 10. şehri oldu

2025-06-30 17:58 - Ekonomi

Şile'de atık sular nedeniyle oluşan kirlilik ve kötü koku mahalle sakinlerini rahatsız ediyor

2025-06-30 17:02 - Gündem

Güney Kore Devlet Başkanı Lee, yarımadada barış için Kuzey ile diyalog hedefliyor

2025-07-03 11:23 - Dünya

İlgili Haberler

TUSAŞ ile GE Aerospace arasında HÜRJET'in motoru için mutabakat zaptı imzalandı

00:03 - Teknoloji

Köklerinden dünyaya uzanan firmalara millileştirme ödülü

19:58 - Teknoloji

Roketsan, IDEF 2025'te savunma sanayisi alanında stratejik sözleşmelere imza attı

18:07 - Teknoloji

SSB'den hava ve deniz savunma alanında yeni stratejik işbirlikleri

17:38 - Teknoloji

ASELSAN, IDEF 2025'te Çelik Kubbe'ye dahil olan yeni sistemleri tanıttı

17:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Piyasalarda gözler ECB ve TCMB'nin faiz kararına çevrildi

09:18 - Ekonomi

Türkiye ile Filistin arasında imzalanan milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı

08:23 - Gündem

Kırmızı bültenle aranan şüpheli Hatay'da yakalandı

07:57 - Asayiş

Şablon -Arzu Leyal yazdı-

07:17 - En Son Yazılar

Avrupa’nın yeni askeri beyni Almanya dijital savaşın kurucu gücü oluyor! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:09 - En Son Yazılar