?>

Otizmde erken tanı ve doğru eğitim çocukları hayata hazırlıyor

Çocukluğun erken döneminde belirti göstermeye başlayan otizmde erken tanı ve doğru eğitim, onların bağımsız birey olmaları ve toplumun içinde yer almalarında büyük rol oynuyor.

Sağlık - 3 ay önce

İstanbul
Doğuştan gelen, yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan gelişimsel bir farklılık olan otizm, genellikle kendisini sosyal iletişim becerilerinde yetersizlikler olarak gösteriyor.
Tekrarlayan davranışlar, sınırlı ilgi alanları ve sıra dışı beden hareketleri de otizmin en belirgin temel özellikleri arasında yer alıyor. Belirtiler arasında isme tepki vermeme, göz teması kurmama, yaşıtlarının oyunlarına ilgi göstermeme ve dönen nesnelere karşı aşırı ilgi duyma da bulunuyor.
Ailelerin, belirtileri bebeklerin 10'uncu ve 11'inci aylarında belirgin olarak ortaya çıkan otizm konusunda bilinçli ve farkındalıklarının yüksek olması önem taşıyor.

"Dünya Otizm Farkındalık Günü" kapsamında AA muhabirine açıklama yapan Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları Eğitim Direktörü ve Okul Müdürü Nergiz Koçarslan, toplumda otizme ilişkin doğru bilinen yanlışlar olduğunu söyledi.

"Aşılarla otizm arasında doğrudan ilişki olmadığı ortaya konulmuştur"

Koçarslan, otizmin doğuştan gelen bir nörogelişimsel farklılık olduğunu ve travma gibi çevresel etkenlerden kaynaklanan durumların buna neden olmayacağını vurguladı.

Teknolojinin ilerlemesi dolayısıyla ekrana maruz kalma süresinin artmasının da otizme neden olmadığına dikkati çeken Koçarslan, sadece uzun süre ekrana maruz kalmanın da çocuğun sahip olduğu otizm belirtilerinin şiddetini artırabileceğini dile getirdi.
Koçarslan, "aşıların otizme neden olduğu" algısının da doğru bilinen yanlışlar arasında yer aldığını belirterek, "Yapılan çalışmalara bakıldığında aşılarla otizm arasında doğrudan ve anlamlı ilişki olmadığı ortaya konulmuştur. Bu sebeple erken çocukluk döneminde çocuklara yapılan aşının otizmle herhangi bir ilişkisi yoktur." ifadelerini kullandı.

"Bireyselleştirilmiş eğitim planlarına ihtiyaçları var"

Nergiz Koçarslan, otizme ilişkin yanlış inanışlardan bir diğerinin ise tedaviyle ilgili olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
"Görüyoruz ki aileler otizmi tedavi ettirmek adına farklı terapiler, tedaviler, çeşitli diyetlerle ilgili araştırmalar içerisinde oluyorlar. Bunlara zamanlarını ve kaynaklarını ayırabiliyorlar ancak şu anda yapılan çalışmaların bize söylediği şey, otizmin tek çaresinin eğitim olduğu. Aileler, eğer otizmli çocuklarının ileride bağımsız birey olmalarını, toplumun içinde yer almalarını istiyorlarsa ve hedefleri buysa, sadece bilim temelli uygulamalara tüm zamanlarını ve kaynaklarını ayırmaları, çocukları ve onlar için daha faydalı, verimli olacaktır."
Otizmli çocukların her birinin birbirinden farklı özellikleri olduğunu aktaran Koçarslan, "Bu nedenle otizmi bir spektrum olarak tanımlıyoruz. Her çocuk, bireysel ihtiyaçlara ve bireysel olarak değişen performanslara sahiptir. Bu sebeple onların bireyselleştirilmiş eğitim planlarına ve programlarına ihtiyaçları vardır." dedi.

Ailelerin eğitim sürecinde aktif olmaları gerekiyor

Koçarslan, eğitimciler olarak çocukların toplum içinde bağımsız birey olmalarını hedeflediklerinin altını çizerek, şunları dile getirdi:
"Bunu yaparken aslında en büyük yol arkadaşımız, o çocukların hayatına katkı sağlayacak, bizlerle beraber çocukların eğitim programlarını destekleyecek olan kişiler, ailelerdir. Aileler için otizmli çocuğa sahip olmak, bu durumla karşılaşmak oldukça zor olabilir ancak erken dönemde doğru eğitime başlayan çocukların gelişimlerinin süreç içerisinde oldukça değiştiğini görüyoruz. Bu yüzden ailelerin eğitim süreçlerinde birebir yer almaları, aktif olmaları, öğretmenlerle, eğitimcilerle işbirliği yapmaları, çocuklarının ileride toplumun içinde yer alma ihtimallarını oldukça artıracaktır."
Otizmli bireyler için en önemli şeyin erken tanı olduğunu vurgulayan Koçarslan, "Çocukların erken dönemde tanımlandıktan sonra sürekli, yoğun ve bilim temelli uygulamaların yer aldığı hizmetlerden faydalandıklarında, okul çağına geldikleri dönemlerde akranlarıyla bir arada olma ihtimallarının yüzde 50 oranında arttığını görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Otizme kırmızı ışık yak"

Otizmli bireylerin yaşam kalitesinin artırılması için ailelerin ve toplumun daha destekleyici olması gerektiğine dikkati çeken Koçarslan, otizmli bireylerin sosyal iletişim ve etkileşim alanında yaşadığı sıkıntılarda onları desteklemenin kıymetli olduğunu anlattı.
Nergiz Koçarslan, 2 Nisan ile başlayan "Dünya Otizm Farkındalık Ayı"na dikkati çekerek, "Sizler de 'otizme kırmızı ışık yak' etiketini kullanarak sosyal medya hesaplarınızda kırmızı giysiler giyerek, kırmızı objeler kullanarak içerikler paylaşabilir ve otizmin farkındalığına destek olabilirsiniz." çağrısında bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati'den ülkesinin Lübnan'a destek sağlamaya devam edeceği vurg

2025-03-27 17:27 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye-Amerikan Toplumu Temsilcilerini kabul etti

2025-03-27 08:22 - Dünya

Ordu'da hava ulaşımına sis engeli

2025-04-01 08:23 - Çevre & Seyahat

Tekirdağ'da dolu etkili oldu

2025-03-30 19:52 - Çevre-Hayat

Manchester City'ye Erling Haaland'dan kötü haber

2025-03-31 23:47 - Spor

Yunanistan'da şiddetli yağış Kiklad Adaları'nda sel ve maddi hasara sebep oldu

2025-04-01 08:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Uluslararası Sıfır Atık Günü paylaşımı

2025-03-30 14:42 - Siyaset

Trump'tan İran'a 'anlaşmaya yanaşmaması durumunda' yeni yaptırım tehdidi

2025-03-31 07:23 - Dünya

Bakan Işıkhan, iş yerlerindeki teftiş ve denetim verilerini açıkladı

2025-03-31 11:23 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerle telefonda görüştü

2025-03-29 18:22 - Siyaset

İlgili Haberler

Zorlu ameliyatın ardından işitme cihazına veda etti

11:38 - Sağlık

Güneşe uzun süreli maruz kalmak fotoyaşlanmayı tetikliyor

13:03 - Sağlık

Akdeniz Üniversitesi organ nakillerinde kullanılan ilaç ve malzemelerin üretimi için çalışacak

12:53 - Sağlık

Memorial Sağlık Grubu'nun 12'nci hastanesi Memorial Bodrum açılıyor

16:12 - Sağlık

KKKA'ya yakalananlar erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan kurtulabiliyor

15:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Rus siyaset bilimci Markov: Cumhurbaşkanı Erdoğan Moskova'ya önemli ‘Azerbaycan’ mesajı iletti

07:04 - Özel Haber

Barla’lı Sadrazam Kabakulak İbrahim Paşa -Ramazan Topraklı yazdı-

06:13 - En Son Yazılar

İran'ın İsrail karşısındaki yenilgisi neden bir devrimi tetiklemedi? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

05:51 - En Son Yazılar

Trump, Elon Musk'ın, üçüncü bir parti kurma fikrini 'can sıkıcı' bulduğunu söyledi

04:37 - Dünya

Jandarma Genel Komutanlığına subay ve astsubay adayı 548 öğrenci alınacak

02:18 - Gündem