?>

Özel sektörün çip üretim kapasitesi "Ulusal Çip Konsorsiyumu" ile büyütülecek

Çiplerin tasarım, üretim, paketleme ve test gibi bütün aşamalarının Türkiye'de gerçekleştirilmesinde ve Türk sanayisinin bu alandaki ihtiyaçlarının karşılanmasında dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak "Ulusal Çip Konsorsiyumu" oluşturulacak.

Teknoloji - 2 ay önce

Ankara
AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"nden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin yarı iletken ve çip teknolojileri alanında güçlü bir konum elde etmesi ve sektörde sürdürülebilir bir üretim kapasitesi geliştirmesi, ulusal teknoloji politikalarının öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.
Çip tasarım ve üretim kabiliyeti bulunan Türkiye'de, yarı iletken ve çip teknolojileri alanında, kamu destekli ve çok ortaklı ulusal bir konsorsiyum kurulması planlanıyor. "Ulusal Çip Konsorsiyumu" ile tasarım, üretim, paketleme ve testten oluşan çip üretiminin bütün aşamalarının Türkiye'de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Böylece çip üretim ekosisteminin büyümesi sağlanarak, mevcuttaki tasarım yetkinliğinin kademeli olarak geliştirilmesi ve Türk sanayisinin kritik çip ihtiyacında dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
Strateji kapsamında, ihtiyaç duyulan çiplerin tasarımı yerli tasarımcılar tarafından yapılacak ve seri üretim Türkiye'de kurulacak tesislerde gerçekleştirilecek. Kamu alımlarıyla bu süreçte kaldıraç etkisi yaratılması sağlanacak.
Bu sayede, TÜBİTAK bünyesinde oluşan yetkinliklerin geliştirilmesi ve "terzi usulü" yatırım teşvikleriyle küresel ölçekte çip üreticilerinin Türkiye'de yatırım yapması hedefleniyor.

Başka konsorsiyumlar da kurulacak

2028 yılında 110 nanometre çip üretim teknolojisine geçilerek, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kimlik ve pasaporttakiler dahil birçok kritik çip üretebilir hale gelecek. Akabinde uluslararası işbirlikleriyle 16 nanometre çip üretim hattının kurulması ve yüksek teknolojili çiplerin yerli ve milli olarak üretilmesi amaçlanıyor.
Sağlanacak desteklerle gelecek 5 yıl içinde Türkiye'deki çip üretim ekosisteminin gelişmesi, yerli tedarikçi sayısının ve yetişmiş insan kaynağının artması öngörülüyor.
​​​​​​​ Nükleer, biyoteknoloji ve petrokimya gibi stratejik alanlarda da benzer bir yaklaşım takip edilerek, kamu desteğiyle çok ortaklı ulusal konsorsiyumlar kurulması hedefleniyor.

Uzay teknolojilerinde kritik rol üstlenecek

Yatırım desteklerinin yanı sıra yerli çip üretimine yönelik kapsamlı AR-GE projelerinin de gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu girişimlerin Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığını pekiştirmesi ve küresel yarı iletken pazarında rekabet gücünü artırması planlanıyor.
Yerli çip ve yarı iletken üretiminde kullanılacak stratejik ham maddelerin güvenli ve sürdürülebilir şekilde tedarik edilmesi için yerli ve uluslararası tedarik zinciri ortaklıkları kurulması öneriliyor. Bu işbirliklerinin, Türkiye'nin yarı iletken sektöründe güçlü ve bağımsız bir tedarik zinciri oluşturmasına katkı sağlayacağı öngörülüyor.
Ayrıca TÜBİTAK BİLGEM ve Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı (TÜTEL) tarafından kurulacak "Aviyonik Bileşen Tümdevre Tasarım ve Test Altyapısı"nın Türkiye'nin yüksek teknolojili savunma sanayisi projelerinde ve uzay teknolojilerinde kritik rol üstlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Bütün bu stratejik adımların, Türkiye'nin yarı iletken ve çip teknolojileri alanında küresel liderler arasında yer almasını ve teknoloji odaklı kalkınmasını desteklemesi hedefleniyor.

Kritik alanlardaki çip teknolojileri yerli geliştirilecek

TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde kurulan Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı (YİTAL) ve ODTÜ Mikro Elektronik Mekanik Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEMS) dışında, üniversite-sanayi işbirliğiyle çalışmalarını sürdüren ASELSAN Bilkent MikroNano AŞ de çip tasarımı ve üretimi konusunda faaliyet gösteriyor.
HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nda da yarı iletkenler sektörünün tanımlanması Türkiye'nin konuya verdiği önemi destekliyor. Programla birlikte çıkılan ve 5 milyar dolarlık destek bütçesi ayrılan HIT-Çip çağrısıyla 65 nanometre veya daha ileri teknolojide yıllık en az 1 milyon pul üretimi kapasitesinin oluşturulması hedefleniyor.
Çağrı kapsamında çip değer zincirinin ingot, wafer, test ve paketleme gibi unsurlarını kapsayan yatırımlar da desteklenecek. Tek bir amaca yönelik olarak tasarlanıp üretilen, yüksek hız ve verimlilik avantajı sunan Uygulamaya Özel Tümleşik Devreler (ASIC), tekrar programlanarak esneklik avantajı sunan ve özellikle prototip geliştirme aşamalarında hız kazandıran Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri (FPGA), ASIC ve FPGA yanında Grafik İşlemci Birimi (GPU) içeren YZ yongaları, bataryalı tüm cihazların güç yönetiminde kullanılan Güç Yönetimi Tümleşik Devreleri (PMIC), Haberleşme Tümleşik Devreleri (CIC) gibi kritik alanlarda özgün teknolojilerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacak çiplerin yerli imkanlarla geliştirilmesi planlanıyor.
2023 yılında ise entegre devre tasarım kabiliyetinin ülke genelinde geliştirilmesi amacıyla açılan Rekabet Öncesi İşbirliği Programı Entegre Devre Tasarımı Projeleri Çağrısı kapsamında elektrikli araçlar için izolasyon çipi ve led farları kontrol eden sürücü çipi ile beyaz eşya sektörüne yönelik açık kaynak tabanlı mikrodenetleyici projelerine destek sağlandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ramazan Bayramı'nın son gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-01 22:58 - Çevre & Seyahat

Solunum yolu enfeksiyonunu atlatanlar kalp gribine yakalanabiliyor

2025-04-03 12:48 - Sağlık

28 Şubat'la yarım kalan hayali, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasındaki başarısıyla taçlandı

2025-04-01 16:03 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde işgalini genişletiyor

2025-04-04 09:21 - Dünya

Ticaret Bakanlığının 8 milyar dolarlık e-ihracat hedefine sektörden tam destek geldi

2025-04-03 14:23 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan'dan Brüksel'de diplomasi trafiği

2025-04-04 02:58 - Siyaset

Tereyağı çeşitlerinin içerik ve etiketlemeleriyle ilgili düzenleme yapıldı

2025-04-04 10:44 - Ekonomi

Kadın avukat hem hukuk hem Yeşilay çalışmalarında görev alıyor

2025-04-04 13:53 - Çevre-Hayat

TBF Disiplin Kurulundan üç Süper Lig takımına para cezası

2025-04-03 23:56 - Spor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu'dan GKRY etkinliklerinde ortaya çıkan görüntülere tepki

2025-04-03 16:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Bilim insanları, kapuçin maymunlarının başka bir türün yavrularını "kaçırdığını" keşfetti

16:13 - Teknoloji

Bayraktar KEMANKEŞ 2 füzesi Sistem Tanımlama Testi'ni başarıyla tamamladı

15:33 - Teknoloji

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, LIMA-25 Uluslararası Savunma Fuarı'nı değerlendirdi

14:42 - Teknoloji

DevSecOps Days etkinliği teknoloji uzmanlarını İstanbul'da buluşturacak

14:33 - Teknoloji

Rusya'dan Telegram'a 2,8 milyon ruble ceza

14:13 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Rusya: Ukrayna'nın Sumi bölgesindeki askeri eğitim merkezine füze saldırısı düzenledik

01:23 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan "İran ile nükleer anlaşma kolay olmayacak" mesajı

01:17 - Dünya

Gıda güvenliği için kırsal dönüşüm şart

01:12 - Dünya

TBMM Genel Kurulunda HSK'nin 5 yeni üyesi seçildi

01:07 - Gündem

Suriye Çalışma Grubuna ilişkin Türkiye-ABD Ortak Açıklaması yapıldı

01:02 - Dünya