?>

Petrol ve doğal gaz şirketleri temiz enerji teknolojisi yatırımlarına hız verdi

BP, Shell, TotalEnergies, ADNOC, Saudi Aramco ve Petronas gibi şirketler emisyon miktarlarını düşürmek ve yatırımlarını çeşitlendirmek amacıyla rüzgar, hidrojen, karbon yakalama ve biyogaz teknolojilerine yatırımlarını artırdı

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara
Petrol ve doğal gaz sektörlerinde faaliyet gösteren BP, Shell, TotalEnergies, ADNOC, Saudi Aramco ve Petronas gibi çok uluslu şirketler, mevcut hidrokarbon yatırımları yanında yenilenebilir enerji, hidrojen üretimi ve karbon yakalama teknolojileri alanlarında yatırımlarını hızlandırdı.
AA muhabirinin, Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Dünya Enerji Yatırımları 2023 raporundan derlediği bilgilere göre, dünya genelinde petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar üzerinde yıllardır yatırım, üretim ve dağıtım yapan şirketler, rüzgar, hidrojen, karbon yakalama ve biyogaz teknolojilerinde yatırımlarla emisyon miktarlarını düşürmenin yanında yatırım alanlarını çeşitlendirmeyi hedefliyor.
Özellikle Avrupa merkezli bu şirketler portföylerinde yenilenebilir enerjiye yer verirken, birleşme ve satın almalar yoluyla, ayrıca ortaklık kurarak ya da direkt yatırım metotlarını kullanarak bu alanda yer alıyorlar.
İlk etapta rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları gerçekleştiren söz konusu şirketler, daha sonra deniz üstü rüzgar, hidrojen, karbon yakalama ve temiz teknolojiler üzerine yoğunlaşmaya başladı.
Fransa merkezli çok uluslu petrol şirketi TotalEnergies, geçen yıl 6 gigavatlık deniz üstü rüzgar kurulum hedefini 11 gigavata çıkarma kararı aldı.
Genel merkezi Hollanda'da bulunan, İngiliz-Hollanda ortaklığındaki Shell ise deniz üstü rüzgar kapasitesini 9 gigavat artırmayı hedefliyor.
Norveç'te devlet kontrolündeki çok uluslu şirket Equinor ise 2030'a kadar deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesini 12-16 gigavata çıkarmayı amaçlıyor.
Biyometan ve biyodizel üretimine odaklanan petrol ve doğal gaz şirketleri ise geçen yıl 11 milyar dolarlık yatırımı biyoenerji alanında gerçekleştirdi.

Büyük ölçekli hidrojen odaklı projeler yapım aşamasında

Rapora göre, Londra merkezli enerji şirketi BP, Avustralya'da hidrojen odaklı çalışan Western Green Energy Hub'ın yüzde 40 hissesini satın aldı.
Bu gelişme, şirketin İspanya'nın Valensiya kentinde rafineri operasyonları için hidrojen, biyoyakıt ve yenilenebilir enerji geliştirme projelerine 2 milyon dolar taahhüdünü açıklaması sonrasında yaşandı.
Öte yandan Shell geçen yıl Avrupa'nın en büyük hidrojen projelerinden biri olan Holland Hydrojen I için nihai yatırım kararı aldı.
Birleşik Arap Emirlikleri (UAE) merkezli Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), BP ve Masdar ile işletmede olan gaz santrallerinde karbondioksit iyileştirme işlemlerine başladı.
Şirket ayrıca Birleşik Krallık'ta bulunan "H2Teesside" projesinde karbon yakalama teknolojileri kullanarak doğal gazdan hidrojen üretmeyi hedefliyor.
Suudi Arabistan'ın ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Saudi Aramco da 2027'ye kadar karbondioksit yakalama kapasitesini 9 milyon tona çıkarmayı amaçlıyor.
Geçen yılın ortasında yayınladığı ilk sürdürülebilirlik raporuna göre şirket 2030'a kadar 11 milyon ton hidrojen üretmeyi hedefliyor.
Malezyalı petrol ve doğal gaz şirketi Petronas ise yıllık 3,3 milyon tonluk karbondioksit yakalanmasının hedeflendiği Kawasarı offshore karbon yakalama, kullanım ve depolama projesi için nihai yatırım kararı aldı.
Rapora göre, bu küresel şirketler için artan destekleyici politikalarla, karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojileri, biyogaz ve düşük emisyonlu hidrojen alanları, petrol ve doğal gaz şirketleri için proje yönetimi ve mühendislik kabiliyetlerini kullanması açısından uygun alanlar olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya: Ukrayna'ya teçhizat ve silah sevkiyatı artıyor

2023-05-30 16:18 - Dünya

Defne Devlet Hastanesi, çalışanlarından da "tam not" aldı

2023-05-26 12:14 - Gündem

Judoda 12 sporcu 2024 Paris için kota alma yolunda ilerliyor

2023-05-29 11:43 - Spor

TİSK Başkanı Akkol, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti

2023-05-28 23:57 - Gündem

Nijerya'da üniversiteyi bırakıp hava kirliğiyle mücadele için elektrikli araç üretti

2023-05-25 12:57 - Çevre-Hayat

Avrupa Uzay Ajansı, katlanabilir ve yeniden kullanılabilir ısı kalkanını test edecek

2023-05-25 15:02 - Teknoloji

Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları yarın açıklanacak

2023-05-30 18:02 - Ekonomi

12 şehirde 24 yeni idare mahkemesi kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de

2023-05-27 00:52 - Gündem

Türk otomotiv sektörü Arjantin ve Şili'de istikrarlı büyüme hedefliyor

2023-05-28 12:07 - Ekonomi

THY, "Flight Tracker" dijital küresini yolcuların kullanımına sundu

2023-05-25 16:52 - Teknoloji

İlgili Haberler

TCMB'den parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecek adım

01:43 - Ekonomi

AB liderleri: Ek gümrük vergileri ABD'nin de zararına olur

23:37 - Ekonomi

BM, ABD'nin yeni gümrük vergilerinin küresel ekonomiye etkisinden endişeli

22:32 - Ekonomi

AJet'in ocak ayındaki zamanında kalkış-varış oranları yüzde 80'in üzerine çıktı

16:42 - Ekonomi

Savunma ve havacılık sanayisi yılın ilk ayında ihracat rekoru kırdı

16:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem

TCMB'den parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecek adım

01:43 - Ekonomi