?>

Prof. Dr. Yılmaz, Sinop'ta denizin çekilmesinin sebeplerini değerlendirdi

Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Sinop'ta denizin çekilmesinin kıyı dolgusu, kıyı akıntı deseninin bozulması ve Türkeli-Çatalzeytin yolunun denize uzantısından kaynaklandığını düşündüğünü söyledi

Çevre-Hayat - 3 gün önce

Samsun
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, bir süre önce Sinop'un Türkeli ve Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçeleri arasından kalan Güllüsu Kayalıkları'nın çevresindeki denizin yaklaşık 5 metre çekilip 4 gün sonra eski halini almasını değerlendirdi.

Sinop'ta deniz çekilmesi havadan görüntülendi

Güllüsu Kayalıkları'nı çocukluğundan bu yana bildiğini, deniz gerilemesinin dikkatini çekmesiyle araştırma yaptığını belirten Yılmaz, "Öncelikle kıyılarımızda böyle bir hareketlilik görüldüğünde bunun sebebini birkaç şeye bağlarız. Denizin altında bir deprem olmuştur, bunun sonucu deniz seviyesi yükselmiş veya alçalmıştır. Atmosferik bir sebebi olabilir, deniz üzerinde oluşan alçak basınç alanı denizde çekilmeye neden olabilir, bu çekilme kıyılara yansıyabilir ama bütün kıyılarda bunu görmediğimiz için buraya bağlama şansımız fazla değil." dedi.
Yılmaz, fırtınalı havalarda deniz kıyılarında alçalma veya yükselmelere sebep olan olayların burada gözükmediğini, bu durumun yaşanabilmesi için rüzgarın karadan denize doğru kuvvetli esmesi gerektiğini söyledi.
Türkeli ile Çatalzeytin arasında daha önceleri dik falezler üzerinde yamaçtan geçirilmiş ve heyelan riski olan tehlikeli bir kara yolu bulunduğuna işaret eden Yılmaz, bu yolda araçların ceplere sığınarak ancak geçebildiğini dile getirdi.
Karadeniz Sahil Yolu'nun yapımı sırasında yamaçtaki yolun terk edildiğini ve denizin doldurulduğunu anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Burada dolgularla denize doğru ilerleme ve bu dolguların dalgalar tarafından parçalanmasıyla oluşan küçük kırıntılar, kum oluşumunu hızlandırdı. Karadeniz'deki kıyı akıntısının da batıdan doğuya doğru olması nedeniyle buradaki kırıntılar doğu yönde hareket etmekte, önlerine çıkan Güllüsu Kayalıkları mevkisinde yer alan küçük koyda birikmektedir.
Çekilme nedeniyle vaktiyle denizin içinde olan bu kayalık da karada kaldı. Diğer faktörlerin olması için denizin diğer kısımlarının da çekilmesi gerekir. Sadece yerel ölçekte bu özelliği görmemiz nedeniyle bu durumun kıyı dolgusu, kıyı akıntı deseninin bozulması ve Türkeli-Çatalzeytin yolunun denize uzantısından kaynaklandığını düşünüyorum."

"Uzun vadede koyun dolması yönünde bir gelişme olabilir"

Karadeniz kıyılarında akıntılar, dalga ve kıyı erozyonu gibi sebeplerle hem kıyı çizgisinde değişiklikler hem de deniz tabanında kum kaymalarının fazla olduğunu, bundan dolayı boğulma vakaların da görüldüğünün altını çizen Yılmaz, "Bu yüzden burada kayalıkları çerçeveleyen kum birikimleri de geçici olabilir. Kuvvetli bir fırtınada oradaki dolguyu alabilir fakat uzun vadede koyun dolması yönünde bir gelişme olması daha yüksek ihtimal olarak görülmektedir." dedi.
Prof. Dr. Yılmaz, insanın doğayı değiştirdiği "Antroposen Çağı"nda yaşanıldığını, Karadeniz sahillerinde liman, balıkçı barınağı, kıyı dolguları ve mahmuzlar gibi insan eliyle yapılan müdahalelerde doğal dengeyi bozmamaya gayret gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Samsun'daki Dereköy Balıkçı Barınağı'nda kıyı akıntı deseninin bozulmasının mendireklerin akıntılarla gelen kumun önünü keserek geniş bir plaj oluşmasına imkan verdiğini belirten Yılmaz, barınağın doğu kısmındaki kıyıların ise erozyon ile tahrip olduğunu anlattı.
Yılmaz, "Bir balıkçı barınağının doğusuyla batısını karşılaştırdığımızda farkı net olarak görebiliyoruz. Bütün bunların sebebi, bizim kıyılara müdahalemiz, akıntı desenine müdahalemiz, doğal olaylara insan müdahalesiyle ortaya çıkan sonuçlardır" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Asgari ücret kararına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de

2024-12-27 04:46 - Gündem

Hobi olarak başladığı balıkçılığı 25 yıldır sürdürüyor

2024-12-26 13:53 - Çevre-Hayat

Beşiktaş'ta "Fulya krizi" çözüldü

2024-12-26 17:37 - Spor

Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında 2025'te uygulanacak para cezaları belirlendi

2024-12-26 08:27 - Gündem

Azerbaycan basını: Kazakistan'da düşen Azerbaycan uçağının Rus füzesiyle vurulduğu tespit edildi

2024-12-26 17:22 - Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e taziye telefonu

2024-12-25 16:47 - Siyaset

Spil Dağı Milli Parkı'nda mahsur kalan araçlar kurtarıldı

2024-12-30 00:33 - Asayiş

Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz için boru döşeyecek gemi İstanbul Boğazı

2024-12-27 14:02 - Gündem

Gebze Belediyesi Ampute Futbol Takımı, geleceğin sporcularını yetiştiriyor

2024-12-27 14:38 - Spor

İş dünyası faiz indirimini olumlu karşıladı

2024-12-26 16:13 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uçansu Şelalesi her mevsim ziyaretçilerin rotasında

13:07 - Çevre-Hayat

Görme engelliler "Braille alfabesi"nin yaşamın her alanında yaygınlaştırılmasını istiyor

12:58 - Çevre-Hayat

İzmir Adliyesi otopark görevlisi, şehit Fethi Sekin'i anlattı

12:32 - Çevre-Hayat

Kıbrıs gazisi olduğunu harekattan 50 yıl sonra öğrendi

12:22 - Çevre-Hayat

Kosovalı Syla, yetiştirdiği su kabaklarını renkli avizelere dönüştürüyor

12:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Tekirdağ'da sahilin bir kısmı kırmızı yosunla kaplandı

14:02 - Gündem

Gümrük vergileri ve para cezalarının tahsiline ilişkin düzenlemeye gidildi

13:57 - Ekonomi

İdlib, yaşam standartları ve kent idaresiyle Suriye'nin yeniden inşasında umut veriyor

13:53 - Dünya

İsrail saldırısında yaşamını yitiren gazeteci Eric Şahin son yolculuğuna uğurlandı

13:48 - Dünya

Uludağ İhracatçı Birliklerinin 2024 yılı ihracatı 38,6 milyar dolar oldu

13:43 - Ekonomi