?>

Rus doğal gaz devinden Türkiye pazarı için kritik hamle

Türkiye'ye bugüne kadar uzun dönemli ve petrole endeksli kontratlar üzerinden doğal gaz satan Rus enerji şirketi Gazprom Export, Türkiye'ye ilk kez spot boru gazı ithalatı gerçekleştirmek üzere elektronik platformda ihale düzenledi.

Gündem - 5 yıl önce

İSTANBUL

Rus şirketi Gazprom Export, Türkiye'ye doğal gaz satışında ilk defa Elektronik Satış Platformu (ESP) üzerinden spot boru gazı için ihale düzenledi. Geçen hafta tamamlanan ihaleler sonucunda Rusya ilk kez Türkiye'ye spot fiyatlarla doğal gaz satacak.
Son yıllarda doğal gaz piyasalarında uzun dönemli ve petrol fiyatına endeksli doğal gaz kontratlarının yerini kısa dönemli ve esnek koşullara sahip spot kontratlar almaya başladı. Doğal gaz piyasalarında borsa fiyatlarına endeksli spot ticaretin ağırlığı artarken, buna bağlı olarak küresel doğal gaz fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandı.
Bu fiyat düşüşlerinde sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) da önemli etkisi oldu. Türkiye, bu dönemde ucuz LNG ithalatına ağırlık verirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) geçen yıl daha uygun fiyatlı ve esnek koşullarda tedarik edilebilecek spot boru gazı ithalatının önünü açtı.
Bu kapsamda, EPDK tarafından işletilen elektronik platform üzerinden ilk kapasite tahsisatı eylül ayında yapıldı ve Türkiye-Bulgaristan sınırındaki Malkoçlar giriş noktasından Türkiye'ye ilk fiili spot boru gazı ithalatı gerçekleştirildi.
Türkiye'nin bu ihaleyi gerçekleştirmesinin ardından Rus şirketi Gazprom Export da Türkiye'ye ilk kez ESP üzerinden gaz satmak için 5 ayrı ihale düzenledi. İhaleler sonucunda Gazprom Export, teklif veren bir şirketle aralıkta Türkiye'ye 700 bin metreküp doğal gaz satmak üzere elektronik platformda anlaşmaya vardı.
Böylece, Rusya ilk kez Türkiye'ye spot fiyatlarla doğal gaz satacak. İhale kapsamında tahsis edilen 700 bin metreküplük gaz kapasitesi aralıkta Malkoçlar-Strandhza giriş noktasından temin edilecek.

Rusya'dan ithalatta sert düşüş yaşanmıştı

Türkiye'nin LNG ithalatını artırması ve kaynak çeşitliliği sağlamasıyla Rusya'dan ithal ettiği gaz miktarında düşüş oldu.
Yılın ilk yarısında Rusya'dan alınan gaz miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,5 azalışla 4 milyar 678 milyon 66 bin metreküpe geriledi. Geçen yılın aynı döneminde Rusya'dan 7 milyar 993 milyon 86 bin metreküp gaz ithal edilmiş ve Rusya en fazla ithalat yapılan ülke olmuştu.

EPDK, yeni spot boru gazı kapasitesi tahsis edecek

Bu yılın başından itibaren her ay spot boru gazı ithalatı için talep çağrıları ilan eden EPDK de aralıkta Malkoçlar giriş noktasından temin edilmek üzere spot boru gazı ithalatı için talep çağrısını duyurdu.
EPDK'nin ilanı kapsamında spot boru gazı ithalatı ihalesine katılmak isteyenler, 19 Kasım'a kadar başvuru yapabilecek. İhale için teklifler 24 Kasım'da elektronik ortamda alınacak.

"Türkiye'nin adımları bölgesel piyasayı şekillendiriyor"

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en büyük gaz tedarikçilerinden Rusya'nın Türkiye'yi bu platforma dahil etmesinin ülkenin bölgedeki rolü açısından önem taşıdığını belirtti.
"Bu gelişme, Türkiye'nin bölgesel ticaret merkezi olma hedefinin gerçekleşme yolunda hızla ilerlediğinin önemli bir sinyalidir." diyen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Rusya'nın Malkoçlar giriş noktasını da dahil etmesinin, özellikle Türkiye'de ilk spot boru gazı ithalatının gerçekleştirildiği döneme rastlamış olması dikkat çekici. Bu bizlere satıcı ülkelerin Türkiye'de yapılan düzenlemelere göre pozisyon aldığını gösteriyor.
Türkiye güçlü, güvenilir ve rekabetçi bir doğal gaz piyasası oluşturma yolunda atmış olduğu adımlarla bölgesel piyasayı da şekillendiriyor."
Yılmaz, Türkiye'nin 45 milyar metreküp seviyesindeki tüketimle Avrupa'nın en büyük 5 pazarı arasında yer aldığına işaret ederek, satıcı ülkelerle imzalanan ve birkaç yıl içinde kademeli olarak sona erecek uzun dönemli kontratların yeniden müzakere edilmesi sürecinde bu hamlelerin çok önemli olduğunu vurguladı.
Spot gaz ticaretindeki gelişmelerle birlikte Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin de kontratların yeniden müzakere edilmesi sürecinde Türkiye'nin elini güçlendireceğine dikkati çeken Yılmaz, 2021'de devreye almayı planladıkları Vadeli Doğal Gaz Piyasası'nın da Türkiye'nin rekabetçi bir piyasaya kavuşması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da Milli Ağaçlandırma Günü'nde 160 bin 771 fidan toprakla buluştu

2020-11-11 18:26 - Gündem

Formula 1'de İstanbul Park'ın rekorları Juan Pablo Montoya'ya ait

2020-11-10 18:26 - Spor

Moderna şirketi de Kovid-19 aşısının yüzde 95,4 etkili olduğunu açıkladı

2020-11-16 18:58 - Gündem

“Dünyayı Kurtaracak Kahramanlar Aranıyor“ zirvesi gerçekleştirildi

2020-11-17 12:10 - Genel

Yenidoğan ölümlerinin yüzde 50'si preterm doğum kaynaklı

2020-11-17 14:31 - Sağlık

FuzulEv, 1453 Engelliler Spor Kulübü ile isim sponsorluğu anlaşmasını yeniledi

2020-11-13 13:51 - Genel

Samsung Q60T QLED 4K UHD Smart TV'den bir milyar renk tonu

2020-11-16 14:57 - Genel

Yaralı yabani ve kaçak hayvanlar Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde yaşama tutunuyor

2020-11-16 15:26 - Gündem

ABD'de nefret suçları 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

2020-11-17 13:11 - Dünya

Bakan Dönmez: Geçen yıl altın üretim tarihinin rekoru 38 ton ile kırıldı

2020-11-12 02:11 - Gündem

İlgili Haberler

KADEM, Güney Afrika'daki W20 Kadın Zirvesi'ne katıldı

19:53 - Gündem

Malatya ve Ardahan'da sağanak etkili oldu

19:28 - Gündem

Kayınvalide ve birlikte kaçtığı damat adayına çeşitli suçlardan hapis cezası verildi

19:23 - Gündem

Ankara'da eğimli arazide düşerek ağır yaralanan Jandarma Astsubay şehit oldu

18:47 - Gündem

Malatya'da sağanak ve dolu etkili oldu

18:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump, vergi tasarısını müzakere edeceklerini söyledi

22:38 - Dünya

Rusya ve ABD dışişleri bakanları, Ukrayna krizini görüştü

22:22 - Dünya

UNICEF: Sudan'da 1 milyondan fazla çocuk kolera riski altında

21:27 - Dünya

Takasbank Genel Müdürü Arıncı'dan Altın Boğa Ödülleri'ne dair değerlendirme

21:02 - Ekonomi

KARDEMİR'den 11 milyon avroluk ray satışı anlaşması

20:37 - Ekonomi