?>

Sağlık Bakanı Memişoğlu: İstanbul'daki depremde ekiplerimiz, hiçbir talimat beklemeden sahaya çıktı

Sağlık Bakanı Memişoğlu, "İstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde ekiplerimiz, hiçbir talimat beklemeden sahaya çıktı. Helikopterlerimiz de kimseden talimat almadan sıfırıncı saniyede havalandı" dedi

Siyaset - 3 hafta önce

Edirne
Bakan Memişoğlu, Balkan Sağlık İş Forumu'na katılmak için geldiği Edirne'de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yaralıların sağlık durumlarına ilişkin soru üzerine Memişoğlu, şöyle konuştu:
"Hastanelerimizde, depremin direkt etkisiyle herhangi bir yaralanmamız yok. Deprem esnasında veya sonrasında korku ve panikle kaçmaya, uzaklaşmaya çalışan vatandaşlarımızın yaralanmaları oldu. Şu anda hastanelerimizde 32 yaralımız var. Bunun 28'i İstanbul'da, diğerleri başka şehirlerimizde. Durumları iyi, hayati tehlikeleri yok. Özellikle ortopedik dediğimiz travmaya bağlı yaralanmalar."

Memişoğlu, depremlerin Türkiye'nin bir gerçeğini olduğunu ifade ederek, "Bugün baktığınız zaman bizim için 6 Şubat depremleri de çok acı bir tecrübe ama Hatay'a, Maraş'a, Adıyaman'a gittiğiniz zaman sadece biz değil dünyanın herhangi bir yerinden bir ziyaretçi geldiği zaman deprem bölgesinde şaşkınlık içinde kalıyorlar. Çünkü bütün binaları neredeyse yenilenmiş" dedi.

Deprem bölgesinde sağlık hizmetlerinin, deprem öncesine kıyasla daha iyi olduğunu, bunu daha da geliştireceklerini belirten Memişoğlu, "Ama 52 bin canı geri getiremeyeceğiz. Bu nedenle deprem öncesinde hazırlıklı olmamız gerekiyor. Hazırlık yalnızca binalarla sınırlı kalmamalı, en önemlisi düşünce hazırlığı içinde nasıl hareket edeceğimizi ve ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. Eğer çürük bir binada oturuyorsak ya da çürük bina yapıyorsak, bu bizim kabahatimiz olur. 'Deprem öldürmez, bina öldürür' diyoruz. Bu yüzden insanların düşünce tarzını ve hazırlığını depreme göre yapması gerekiyor. Aynı zamanda deprem esnasında nasıl hareket edileceğini ezbere bilmemiz şart." ifadelerini kullandı.
Bakan Memişoğlu, sağlık sisteminde "sıfırıncı saniyede" otomatik olarak nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda hazırlıklar yaptıklarını belirterek, "İstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde ekiplerimiz, hiçbir talimat beklemeden sahaya çıktı. Helikopterlerimiz de kimseden talimat almadan sıfırıncı saniyede havalandı. Hastanelerimizi bölgesel olarak Türkiye'deki diğer hastanelerle eşleştirmiş durumdayız. Aynı zamanda aile hekimliklerini ve eczanelerimizi de planlamış bulunuyoruz. Büyük hastane olarak tanımladığımız 10 hastanemizi, deprem anında 12 saat boyunca kendi kendine yetebilecek şekilde hazırlamış durumdayız" dedi.

Bugün İstanbul'da daha önceden planlanmış bir deprem tatbikatı yapıldığını belirten Memişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O tatbikatta, İstanbul haricindeki 16 ilden doktor ve yönetici arkadaşlarımız hastanelere gelerek, deprem esnasında hangi yolla nereye gideceklerini öğrenmeleri için eğitimlere başladı. Herkesin bu hazırlığı yapması gerekiyor. Her vatandaşımızın hazırlıklı olması şart çünkü can kaybı telafi edilemez. 'Bize bir şey olmaz' anlayışı doğru değil. Deprem anında nasıl hareket edeceğimizi ve nasıl yapılar inşa etmemiz gerektiğini hep birlikte düşünmemiz lazım.
Vatandaşlarımızın hazırlıklı olmasını tavsiye ediyoruz. 6,2 büyüklüğündeki depremde herhangi bir can kaybı veya çökme yaşanmadı, ancak bu durum bizim için bir uyarıdır. Deprem olacak mı olmayacak mı bilim insanları tartışıyor, ancak ne olursa olsun bizim her zaman hazır olmamız gerekiyor. Birlikte hareket ederek, ayrıştırıcı tutum sergilemeden, siyasi tartışmaları karıştırmadan depreme karşı hazırlıklı olmamız şart."
Bakan Memişoğlu, sağlık turizmine yönelik verilen desteklere ilişkin soruya, Ticaret Bakanlığının sağlık turizmi konusunda birçok teşvik sağladığını ve bu teşviklerden yararlananların sayısının oldukça fazla olduğunu söyledi.
Sağlık turizmiyle ilgili mevzuat değişikliğine gidildiğini de anımsatan Memişoğlu, "Bu mevzuat değişikliğiyle, sağlık turizmi için gelen, onları getiren ve hizmet veren tüm sağlık kuruluşlarını ile yurt dışından gelen hastaları bir portal üzerinden takip edebilecek, hizmet kalitesini ve hasta memnuniyetini ölçebilecek bir sisteme geçiyoruz. Türkiye'ye gelen herhangi bir sağlık turisti, kendisine ne yapılacağını ve nasıl yapılacağını USHAŞ üzerinden 'HealthTürkiye' portalı aracılığıyla öğrenebilecek. Ayrıca bu süreçleri garanti altına alacağız." ifadelerini kullandı.
Memişoğlu, turistlerin sağlığıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığıyla işbirliği içinde çalışmalara devam edeceklerini belirterek, "Sağlık hizmeti konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz. Ancak bazen rakiplerimiz veya kötü niyetli kişiler bu durumu dezenforme edebiliyor. Bunu önlemek için kaliteli sağlık hizmeti sunduğumuzu tüm dünyaya gösteriyoruz. Bu koordinasyon çalışmalarıyla da bunu açık bir şekilde ortaya koymuş olacağız." dedi.
Sağlık turizminin depremden etkilenmemesi için bir eylem planı olup olmadığına ilişkin soruya Memişoğlu, "Eylem planımızı izolatörlü hastanelerimiz ve güçlü altyapımızla dünyaya gösteriyoruz. Sağlık turizmi sadece İstanbul ile sınırlı değil; bugün Edirne, Antalya, Nevşehir, Diyarbakır, Rize ve Trabzon da en az İstanbul kadar iddialı. Türkiye'nin her yerinde sağlık hizmetini en iyi şekilde sunan bir altyapımız ve güçlü bir insan kaynağımız var. Bu nedenle sağlık turizmini lokomotif sektörlerden biri olarak görüyoruz." cevabını verdi.
Memişoğlu, kamu hastanelerinin sağlık turizmindeki yeriyle ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:
"Hepsi bu sürecin içinde olacak. Kamu hastaneleri, özel sektör, vakıf üniversiteleri, devlet üniversiteleri ve tıp merkezleri sağlık turizmine dahil edilecek. Aile hekimliğiyle ilgili bir mevzuat değişikliği yaptık. Artık turistler hastalandıklarında aile hekimliklerine başvurarak tedavi olabilecek. Biz sağlığı bir bütün ve entegre bir yapı olarak görüyoruz.
Sağlık Bakanı olarak tüm sağlık kuruluşlarının bakanıyım. Sağlık hizmetini nasıl daha kaliteli vereceğimizin derdindeyiz. Sağlık bir bütündür; kamu ve özel sektör arasında ayrım yapmıyoruz. Bu nedenle tüm kuruluşlara aynı gözle bakıyoruz."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da olası büyük depreme karşı konutlar için "güçlendirme" çağrısı

2025-04-26 13:32 - Gündem

FETÖ elebaşının miras kavgası mahkemeye taşındı

2025-04-26 00:02 - Gündem

Kars'ta kar ve sağanak etkili oldu

2025-04-25 17:28 - Çevre-Hayat

15 Rus Şirketi, İstanbul'daki Expomed Eurasia 2025 Fuarı’nda tıbbi yeniliklerini tanıtacak

2025-04-22 20:02 - Özel Haber

Eyüpsultan'da taksiciyi darbeden İngiliz boksör tutuklandı

2025-04-25 20:28 - Asayiş

Fenerbahçe'nin borcunun 19 milyar 206 milyon lira olduğu açıklandı

2025-04-26 13:12 - Spor

Veteriner hekimler hayvan sağlığı için her koşulda sahada

2025-04-26 12:27 - Çevre-Hayat

Van'da çevik kuvvet polisi, tatbikat ve eğitimlerle olaylara müdahale kabiliyetini geliştiriyor

2025-04-26 12:03 - Gündem

ABD'li yetkili, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı

2025-04-25 09:38 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Vatikan'da

2025-04-26 10:33 - Siyaset

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, İstanbul'da Rus heyetiyle görüşecek

20:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin görüşmesine ilişkin açıklama

17:52 - Siyaset

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı Kızılcahamam'da istişare ve eğitim kampı düzenleyecek

17:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Terörsüz Türkiye' ile inşallah en büyük eserimizi inşa ediyoruz

16:57 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, KKTC heyetini kabul etti

16:37 - Siyaset

Günün Manşetleri

Osmaniye'de sağanak nedeniyle Bülbül Deresi taştı

21:47 - Gündem

Kanada'nın Manitoba eyaletinde orman yangınları nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

21:43 - Dünya

Almanya Savunma Bakanı Pistorius: Savaşın bitmesi Putin'in elinde

21:32 - Dünya

S&P: ABD ile Çin arasındaki tarife gerilimindeki azalma geçici rahatlama sağlıyor

21:27 - Ekonomi

Coinbase, müşteri verilerini çalan hackerların 20 milyon dolar fidye istediğini belirtti

21:23 - Ekonomi