?>

Sağlık Bakanlığı onaylı uygulamayla doktorlar hastalarını uzaktan tedavi edebilecek

Bursa'da bir yazılım şirketi, doktorların ve uzmanların sağlık hizmetlerini uzaktan verebilmesini sağlayan yapay zeka destekli bir teknoloji geliştirdi.

Sağlık - 2 ay önce

Bursa
Sağlık Bakanlığınca onaylanan "Doktor Evinizde" adlı dijital uygulama sayesinde kullanıcılar, hastaneye gitmeden istediği doktordan randevu alıp şikayetlerini anlatabilecek.
Cep telefonu ya da bilgisayardan hastasıyla çevrimiçi görüşen doktorlar, uygun reçeteyi yazarak hastalığın tedavisinde yardımcı olacak.
Sağlık sigortalarının geçerli olduğu, aynı zamanda e-Reçete, e-Nabız gibi sistemlerle, laboratuvarlar, görüntüleme, tanı ve işitme cihazı merkezleriyle entegre olan uygulama, sağlık giderlerini, trafiği, hastane yoğunluğunu azaltacak. Uygulama, hem hastaya hem de doktora zamandan tasarruf ve kolaylık sağlayacak.
Teracity Yazılım Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, AA muhabirine, "Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik"in yayımlanmasının ardından doktorların, uzmanların sağlık hizmetlerini uzaktan verebilmesini sağlayan bir teknoloji geliştirmeyi düşündüklerini söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bilişim Konseyi Başkanı da olan Akın, yaklaşık 2 yılda geliştirilen "Doktor Evinizde" adlı uygulamayla doktorların sağlık hizmetlerini uzaktan verebilmesini sağladıklarını dile getirdi.
Akın, hem mobil hem masaüstü versiyonu bulunan uygulamanın detaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Kişiler, 'doktorevinizde.com' yazdığında ya da telefonuna uygulamayı indirdiğinde karşılarına bir hizmet geliyor. Orada doktorlar ya da psikolog, diyetisyen, fizyoterapist gibi uzmanlar var. Bunları görüyor, isterse fiziki olarak yakın olan doktoru seçebildiği gibi kendisinden çok uzakta bir doktoru da seçebiliyor. Randevu takvimini, boş olduğu saatleri görüyor ve randevusunu oluşturuyor. Randevusu geldiğinde çevrimiçi görüşmesini yapıyor. Uygulama, e-Reçete, e-Nabız, rapor gibi unsurlara entegre. Böylelikle doktor buradan reçete de yazabiliyor. Daha sonra isterse bir kontrol randevusu verebiliyor ya da fiziki bir görüşmeye ihtiyacı varsa hastaneye, muayenehanesine davet edebiliyor."

"Doktor ve hasta mahremiyeti güvenli olarak sağlanıyor"

Sağlık Bakanlığının 40'tan fazla kriterini sağlayarak Sağlık Bakanlığından onay aldıklarını ve böylece güvenli bir teknoloji ortaya koyduklarını belirten Akın, "Hem kişisel veriler hem de sağlık verileri, kesinlikle yurt dışına gitmeden tamamen Türkiye'deki sunucular üzerinde tutuluyor. Kesinlikle bir kayıt işlemi yapılmıyor. Doktor ve hasta mahremiyeti güvenli olarak sağlanıyor. Doktorlar, her ortamda bu görüşmeyi yapamıyor. İl Sağlık Müdürlüklerinin onayladığı cihazlardan ve ortamlardan yapabiliyor. Dolayısıyla tamamen güvenli bir görüşme gerçekleşiyor." ifadesini kullandı.
Akın, laboratuvarlar, görüntüleme ve tanı merkezleri ile işitme cihazı merkezlerini de sisteme entegre ettiklerini anlatarak, "Mobil tahlil merkezlerini de uygulamaya alacağız. Dolayısıyla kişilerin ayağına bir tahlil sistemi de gönderebileceğiz. Yani kan tahlilini bulunduğu ortamda, evinde ya da ofisinde yapabiliyor olacak. Röntgen de çekilebilecek. Bir sonraki aşamada, kişiler uygulamadan sağlık ürünlerini elde etme imkanına sahip olacak." diye konuştu.
Uygulamadan yapılacak işlemlerin sağlık sigortası kapsamında olacağı bilgisini veren Akın, "Tamamlayıcı sağlık, özel sağlık, online sağlık ve SGK da bir kısım kapsama almaya başladı. Özellikle SGK'nin bu online hizmetleri bütünüyle kapsama altına almasını bekliyoruz. Çünkü aynı zamanda SGK'nin da devletin de sağlık giderleri anlamında maliyetlerine çok büyük katkı sunan bir yapı bu." dedi.
Doktorları ve uzmanları uygulamaya almaya başladıklarını ifade eden Akın, şunları kaydetti:
"Hedefimiz, 2025 yılı içinde 2 bin 500 doktor ve uzmana ulaşmak, 81 ilde laboratuvar, tanı ve görüntüleme merkezi, işitme merkezi, evde bakım merkezleri ve hatta tüp merkezlerini de dijital sağlık sisteminin içine almak. Dolayısıyla aslında uçtan uca bir sağlık hizmetini uzaktan verebilen bir yapıyı Türkiye'nin önüne koyacağız. Amacımız, sadece Türkiye'de kalmak değil tabii, bunu dünya pazarına açmayı hedefliyoruz."

"Türkiye'nin sağlık hizmeti ihracatını artıracak"

Akın, belli düzeydeki hastalıkların hastaneye gitmeden teşhis ve tedavi edilebilmesinin önemini vurgulayarak, "Kişi hastaneye gittiğinde bulaşıcı hastalığı daha çok yayıyor. Bu açıdan da uzaktan sağlık sistemi, inanılmaz bir fayda sağlıyor. Bir Türk yurt dışına gittiğinde ya da yurt dışında yaşayan vatandaşlar, sağlık hizmetiyle ilgili çok sıkıntı yaşıyor. Artık oradan çok rahatlıkla bağlanarak Türkçe konuşan bir doktordan hizmet alabilirler." değerlendirmesinde bulundu.
"Doktor Evinizde"ye ticari bakmadıklarını belirten Akın, "Bunu, sosyal yönüyle Türkiye'nin hizmetine, sağlık sektörüne önemli katkılar koyacak, Türkiye'nin sağlık hizmeti ihracatını artıracak önemli bir platform olarak görüyoruz. Bu ülkeden çıkan, marka olacak önemli bir unicorn olma hedefindeyiz. Bu anlamda ülkeye kazandıracağımız bir değer olarak görüyoruz." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

EPDK, depolamalı elektrik üretimine yönelik 33,1 gigavat kurulu güç için ön lisans verdi

2025-03-26 11:57 - Ekonomi

Samanlı Dağları kış safarisi yapmak isteyenleri ağırlıyor

2025-03-22 13:38 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukuksuzluğun hesabını yine hukuk içinde soracağız

2025-03-25 21:56 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST neslinin gümbür gümbür geldiğini görüyorum

2025-03-24 20:40 - Siyaset

İsfahan Müzik Müzesi’nde dünyanın çeşitli kültürlerine ait eski ve yeni müzik aletleri sergileniyor

2025-03-24 12:45 - Kültür Sanat

Sudan’ın başkenti Hartum 23 ay sonra yeniden ordunun kontrolünde

2025-03-27 11:52 - Dünya

Stadyum Kültürü ve Taraftar Tutkusu Türkiye Süper Lig’inin Kalp Atışı

2025-03-25 15:56 - İnsan&Hayat

Çin, CERES-1 roketiyle 6 uydu fırlattı

2025-03-21 18:17 - Teknoloji

Türkiye Sigorta'dan 2 milyar lira temettü ve yüzde 100 sermaye artışı

2025-03-26 16:53 - Ekonomi

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız: Suriye'nin geleceğinde terör örgütlerine yer yok

2025-03-25 23:07 - Dünya

İlgili Haberler

TDD, cilt kanserine karşı 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

15:37 - Sağlık

Sivas Valiliğinden KKKA uyarısı

13:07 - Sağlık

Hekim adayları simülasyon merkezindeki uygulamalı eğitimle mesleki donanım kazanıyor

12:17 - Sağlık

Diyet yapmasına rağmen karnındaki şişlik inmeyen kadının rahminden 9 kilogramlık ur çıktı

11:58 - Sağlık

Felçli hasta sedyeyle geldiği hastaneden yürüyerek çıktı

11:53 - Sağlık

Günün Manşetleri

AB, İsrail'le Ortaklık Anlaşmasını gözden geçirmeye karar verdi

20:32 - Dünya

Filistin'i destekleyen bir grup aktivist, ABD Dışişleri Bakanı Rubio'yu protesto etti

20:18 - Dünya

AB, İsrail'e ticari imtiyazlar tanıyan Ortaklık Anlaşmasını gözden geçireceğini duyurdu

20:12 - Dünya

AB tarımı kötü hava şartlarından yılda 28,3 milyar avro kaybediyor

19:52 - Ekonomi

AB, Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı

19:48 - Dünya