?>

'Sığırların viral diyaresi' hastalığına karşı yerli aşı geliştiriliyor

Bursa Uludağ Üniversitesinde, verim kaybına ve ölümlere yol açan "sığırların viral diyaresi" hastalığına karşı yerli aşı geliştirme çalışmalarına başlandı.

Teknoloji - 5 yıl önce

Bursa
Türkiye'nin hemen her bölgesinde yüksek oranda görülen hastalık için ilk aşamada, BUÜ Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Laboratuvarı'nda beş kişilik ekip araştırmalar yapacak. Özel sektör iş birliğiyle de ikinci ve üçüncü aşamalarda genişleyecek proje 3 yıl sürecek.
Deney hayvanlarında en uygun formülasyonun bulunmasından sonra sığırlara yapılacak bağışıklama çalışmalarıyla aşının elde edilmesi hedefleniyor.
"BVD" virüsünün sebep olduğu hastalık, erişkin sığırlarda kısırlık, yavru atma, ölü doğum ve anomalili doğumlara, gençlerde solunum ve akciğer enfeksiyonları, buzağılarda ishal, solunum sistemi enfeksiyonu ve ölüme neden oluyor.
Hayvanlar arasında hızla yayılış gösterebiliyor, insanlara bulaşmıyor
BUÜ Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşı çalışmalarının ülkeler için stratejik olduğunu söyledi.
Türkiye'de hayvan hastalıklarıyla ilgili aşı geliştirilmesinin ivme kazandığını belirten Yeşilbağ, "Buradan hareketle biz de Türkiye'de hastalık oluşturan etkenleri kullanarak aşı geliştirmeye odaklandık. Sığırlarda ölümlere, verim kayıplarına, süt, döl ve et verimi kayıplarına sebep olan 'sığırların viral diyaresi' diye tanımladığımız bir hastalık var. Bununla ilgili başlattığımız projede, Türkiye'de elde edilmiş virüsleri kullanarak, Türkiye'ye özel bir aşı geliştirme yönünde çalışmalara başladık." diye konuştu.
Yeşilbağ, hastalığın büyük ekonomik kayıplara sebep olduğuna dikkati çekerek, "Hastalıkla mücadelede yurt dışından getirilen aşılar kullanılıyor ancak bu aşıların Türkiye'deki virüs tipine karşı yeterince etkili olmayabileceği değerlendiriliyor." dedi.

Yeşilbağ, hastalığın insanlara bulaşma özelliğinin olmadığını ancak hayvanlar arasında hızla yayılabildiğini aktararak, şunları belirtti:
"Genellikle sığırları etkilediğini görüyoruz. Koyun ve keçilere de sirayet edebiliyor. Dolayısıyla hayvancılık sektörü için önemli bir hastalık ve Türkiye'de uzun yıllardır var. Biz de uzun yıllardır üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye'nin her bölgesinde, yüksek oranda bulunduğunu bildiğimiz bir hastalık. Dolayısıyla çok gecikmeden mücadele tedbirlerini uygulamaya koymamız gerekiyor. Bununla ilgili etkin yerel bir aşının olması, çok değerli."
"Pazarlamaya hazır bir ürün elde edeceğiz"
Yeşilbağ, aşı geliştirme çalışmalarının sürecine de değinerek, önce laboratuvarda, hücre kültürlerinde virüsle ilgili ön çalışmaları tamamladıktan sonra kobaylarda değişik formülasyonlar deneyeceklerini anlatarak, "Uygun gördüğümüz, güçlü yanıt aldığımız formülasyonu belirledikten sonra asıl hedef türümüz olan sığırlara geçeceğiz ve sığırlarda immünizasyon yani bağışıklama çalışmaları yapacağız. Farklı immünizasyon programları denedikten sonra en uygun kombinasyonla aşının geliştirilmesi yoluna gideceğiz." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, özel sektör uzantısı olan projenin laboratuvar çalışmalarının tamamen üniversitede gerçekleştirileceğini belirtti.
Proje kapsamında tezler de hazırlanacağını bildiren Yeşilbağ, "Münferit çalışmalar, farklı departmanlardan iş birlikleri söz konusu olacak. Çok disiplinli bir çalışmayla ortaya konacak sonuçlar söz konusu olacak. İlk etapta 5 kişilik bir ekiple proje çalışmaları yürütülecek. İkinci aşama olan deney hayvanları aşamasında 8 kişi çalışacağız. Hedef tür çalışmalarına geçtiğimizde ise proje çalışanı sayısı 20'ye kadar çıkacak. Ümit ediyoruz ki bu süreç içinde yeni aşının deneylerini tamamlamış olacağız ve sahaya sürülmeye, pazarlamaya hazır bir ürün elde edeceğiz." açıklamasında bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Somalı madenciler tazminatlarını almaya başladı

2020-02-19 17:22 - Ekonomi

PFDK'den 3 Süper Lig kulübüne para cezası

2020-02-20 22:43 - Spor

Hindistan'da Vatandaşlık Yasası protestoları sürüyor

2020-02-16 23:47 - Gündem

Kendisini hatırlamasa da 70 yıllık eşine ilk günkü kadar aşık

2020-02-14 17:07 - Çevre-Hayat

Mali müşavirlerden vergi yapılandırması ve konaklama vergisi mesajı

2020-02-21 15:02 - Ekonomi

'Sığırların viral diyaresi' hastalığına karşı yerli aşı geliştiriliyor

2020-02-21 15:42 - Teknoloji

Türk Kızılay'dan İdlib'deki çatışmalardan kaçanlara yardım eli

2020-02-16 17:22 - Gündem

MKE Ankaragücü yükselişe geçti

2020-02-17 20:57 - Spor

Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay'dan penaltı ve hakem tepkisi

2020-02-19 20:54 - Spor

AB gelecekteki bütçesi için zirve düzenliyor

2020-02-19 14:17 - Dünya

İlgili Haberler

Toyota ve Mitsubishi, çalışanlarına Çinli yapay zeka modeli DeepSeek'i kullanmayı yasakladı

15:32 - Teknoloji

TUSAŞ, Türkiye'nin geleceğine destek için harçlıklarını gönderen minikleri unutmadı

14:13 - Teknoloji

STM'nin geliştirdiği İHA sistemi "Kargu" 10'dan fazla ülkeye ihraç edildi

12:18 - Teknoloji

Türk zırhlısı Ejder Yalçın'ın EWB versiyonu IDEX 2025'te sergilenecek

17:22 - Teknoloji

Çin, Guovang takım uydu ağının parçasını oluşturacak internet uydularının ikinci grubunu fırlattı

16:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail'in Lübnan'da işgal ettiği bölgelerden çekilme süresinin uzatılmasını istediği belir

15:58 - Dünya

AB, ekonomi ve savunma ihtiyaçlı "yüksek bütçe" istiyor

15:53 - Ekonomi

Bakan Kurum, CHP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla görüştü

15:48 - Siyaset

Tüketici derneklerinden Bakanlığın market fiyatlarını karşılaştırma sistemine destek

15:43 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong Enda için çaldı

15:38 - Ekonomi