?>

Sınırın ikiye ayırdığı köyde akrabalık ilişkileri bir asırdır sürdürülüyor

Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınırın 1921'de çizilmesiyle bölünerek "Sarp" ve "Sarpi" adı verilen köylerde akrabalık ilişkileri, sınıra rağmen bir asrı aşkın süredir yaşatılıyor.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Artvin
Türkiye'nin Kafkaslar ve Orta Asya'ya açılan en önemli kara hudut kapılarından biri olan Sarp Sınır Kapısı'na da adını veren Sarp köyü, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınırın 1921'de belirlenmesiyle ikiye ayrıldı.
????
Köyün Türkiye topraklarında kalan yerleşim yerine "Sarp", Gürcistan topraklarında kalan bölümüne ise "Sarpi" adı verildi.

İçinde geçen dereye göre ikiye bölünen köyde aynı ailenin üyeleri iki farklı ülkede yaşamak zorunda kaldı.
Yöre halkı, farklı ülkelerin vatandaşı olmalarına rağmen 104 yıldır akrabalık ilişkilerini ve kültürel bağlarını sürdürüyor.
Sarp köyü muhtarı Yalçın Çakır, 1921'de sınırın çizilmesiyle köyün yarıdan ayrılarak bir kısmının o dönemki Sovyetler Birliği'ne, bir kısmının da Türkiye'ye verildiğini söyledi.

Köy sakinlerinin 1936'ya kadar "pasavan geçiş"lerle (komşu bölge sınırları içinde kısa süreli dolaşıma izin veren belgeyle geçiş) birbiriyle görüştüğünü belirten Çakır, bu tarihten sonra sınırın tamamen kapandığını ve birinci derece akrabaların bile 1988'e kadar özel izinler dışında birbiriyle görüşemediğini ifade etti.
Bölgede yaşayanların yürüme mesafesindeki köydeki akrabalarıyla uzun yıllar görüşemediğini dile getiren Çakır, Sarp Sınır Kapısı'nın 1988'de açılmasıyla iletişimin yeniden başladığını kaydetti.
Gürcistan'da teyzesi ve kuzenlerinin yanı sıra babasının amcası ve halaları ile bu akrabalarının çocuklarının olduğunu belirten Çakır, "Akrabamız çok. Çakıroğlu sülalesinin üçte ikisi Gürcistan tarafında kalmış." dedi.

Bayram, düğün ve cenazelerde birbirlerine gidip geldiklerini anlatan Çakır, "Aramızda ne kadar sınır olursa olsun, gönüllerimiz bir. Orada bir cenaze varsa, o acıyı kendi evimizdeymiş gibi hissediyoruz." diye konuştu.
Çakır, sınıra rağmen akrabalık ilişkilerini korumaya gayret ettiklerini, son yıllardaki evliliklerle de yeni bağların kurulduğunu sözlerine ekledi.
Köy sakinlerinden Mükerrem Tuzcu da köyün ikiye bölünmesinden sonra halasının da aralarında bulunduğu akrabalarının Sarpi köyünde kaldığını söyledi.

Köyün ortasından geçen derenin karşı tarafının Gürcistan'a ait olduğunu belirten Tuzcu, oradaki akrabalarıyla iletişim halinde olduklarını ifade etti.
Tuzcu, Sarp'ta yaşayanların yüzde 80'inin karşı köyde akrabası olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:
"Halası, dayısı, teyzesi orada. Ben kapı açılır açılmaz akrabalarımı görmek için oğlumla Gürcistan'a gittim. Akrabalık ilişkilerini koparmadık. Çocuklarımı da teşvik ettim. Niye koparalım ki? İstediğimiz zaman gidiyoruz. Bayramlaşmak için arayıp konuşacağım. Onlar da beni arar. Birinci derecede akrabalıklarımız var. Sınırın kapalı olduğu zaman, halamı özel davetiye ile Kars üzerinden Türkiye'ye getirdim. Sarıldık, ağladık, özlem, hasret giderdik. Bir süre kaldı, sonra geri gönderdim. Halamın evi buradan gözüküyor."

"Gitmesek de gidemesek de o köy bizim köyümüzdü sonuçta"

Bayram Ali Özşahin de uzun yıllar akrabaların birbiriyle görüşemediğini, derin acılar yaşandığını söyledi.

Özşahin, "İnsanların yakınlarının yaşadığı köye parmağını uzatmasının bile suç olduğu bir dönem yaşandı bu bölgede. Sınırda büyümüş biri olarak bunu yaşadım. Sınırın açılmasıyla yeniden görüşmeler, gidiş gelişler başladı. Şu an orada yaşayan halamın torunları var, kuzenlerim var. Onlarla görüşüyoruz." dedi.
Gürcistan'da kalan akrabalarını dedesinden ve diğer büyüklerinden dinleyerek büyüdüğünü ifade eden Özşahin, "Görüşemediğimiz yıllarda oradaki evlerde kimlerin yaşadığını bilirdik. Onlar da bizim evlerde kimlerin yaşadığını biliyor. Bir evde cenaze olduğu zaman bakıyor, görüyor. Ağıtlarımız, ağlamalarımız duyulur. Ağlarken kimin öldüğünü anlıyorsun. Görüşemesek de bir kan bağımız vardı. Çok üzülüyorduk. Gitmesek de gidemesek de o köy bizim köyümüzdü sonuçta." diye konuştu.
Zeki Çakır da yöre insanının bir dönem büyük hasretler yaşadığını dile getirdi.

Derenin karşı yakasındaki akrabalarıyla 50 yılı aşkın süre görüşememelerine rağmen büyüklerinin anlatımları sayesinde gönül bağlarının kopmadığını vurgulayan Çakır, Gürcistan'daki akrabalarının soyadının "Merakitse" olduğunu belirtti.
Çakır, eskiden "Ne zaman sınır açılacak, tanışabilecek miyiz?" diye merak ettiğini anlatarak, "Şimdi istediğimiz zaman gidip görüşüyoruz. Babamın amcasının çocukları var, onlarla konuşuyorum. Çocuklarımı oradaki akrabalarımla tanıştırdım." dedi.

"Birbirimize bağlıyız, sınırlar ayırsa bile gönüller bir"

Hasan Aytan ise sınırların çizilmesiyle babaannesi dışında tüm akrabalarının Gürcistan'da kaldığını söyledi.

Akrabalarıyla çok sık olmasa da görüştüğünü ifade eden Aytan, "Akrabalığımızı unutmamamız güzel bir şey. Ben de devam ettiriyorum. Cenazede, düğünde birbirimizi yalnız bırakmayız. Aramızda hudut olsa bile akrabalarımızla birbirimizi bırakmamıza imkan yok. Birbirimize bağlıyız, sınırlar ayırsa bile gönüller bir." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe'de en fazla süreyi Fred aldı

2025-06-02 11:23 - Spor

Konya'nın "Orman Dede"si son yolculuğuna uğurlandı

2025-05-30 18:27 - Çevre-Hayat

MÜSDAV 'Aile Umresi' projesi başlattı

2025-06-02 16:38 - İslam-Hayat - Safer 1447

Anadolu Efes, Mersin Spor'u yendi

2025-06-01 20:25 - Spor

Bakan Işıkhan'dan 'İŞKUR Bana Uygun İşler' sistemine ilişkin açıklama

2025-06-01 10:53 - Siyaset

19 il için "sarı" meteorolojik uyarı

2025-05-30 17:13 - Gündem

Fenerbahçe, sezonu yarın taraftarı önünde oynayacağı Konyaspor maçıyla kapatacak

2025-05-30 14:02 - Spor

Arafat Vakfe'si için hazırlıklar tamamlandı

2025-06-04 14:07 - İslam-Hayat - Safer 1447

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 11 Filistinli canından oldu

2025-05-31 04:56 - Dünya

Avro Bölgesi'nde üretici fiyatları nisanda geriledi

2025-06-05 12:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kuzey Makedonya’da gri ve yeşilin buluştuğu doğa harikası: Matka Kanyonu

13:28 - Çevre-Hayat

Nostalji tutkusu bitmeyen kasetçi aynı iş yerinde 47 yılı geride bıraktı

12:27 - Çevre-Hayat

Ceylan öğretmen Anadolu'yu gezip insanlara opera sanatını ve türkü kültürünü aşılıyor

12:22 - Çevre-Hayat

Havuzda boğulma tehlikesi geçiren çocuk, bekçinin müdahalesiyle hayata döndü

12:17 - Çevre-Hayat

Kuzey Makedonya'nın grinin yeşille dans ettiği doğa harikası: Matka Kanyonu

12:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Yurt geneli, hafta boyunca "tropikal gece"nin etkisinde olacak

15:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeşil Vatan'ı korumak için gece gündüz teyakkuz halindeyiz

15:47 - Gündem

Hatay İskenderun'da şehit olan iki asker son yolculuklarına uğurlandı

15:13 - Gündem

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in duyurduğu "insani ara" hiçbir şey ifade e

15:07 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Karşılaşılan şoklara rağmen enflasyon düşmeye devam ediyor

14:37 - Ekonomi