?>

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yapay zeka uygulamalarına tam not

Sivil Havacılık Genel Müdürü (SHGM) Kemal Yüksek, geliştirdikleri yapay zeka destekli uygulamalarını Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve birçok ülkenin otoritelerinin beğendiğini, işbirliği için teklifte bulunduklarını söyledi.

Teknoloji - 8 ay önce

Antalya
SHGM'nin ev sahipliğinde, ICAO işbirliğiyle Antalya'da düzenlenen "AI In The Sky: A Unified Approach with ICAO (Gökyüzünde Yapay Zeka: ICAO ile Birleşik Bir Yaklaşım)" etkinliğinde yapay zeka teknolojilerinin havacılık sektörüne katkıları değerlendirildi.
Havacılıkta AI uygulamalarının yansımaları, yasal düzenlemeleri, hukuki altyapısı ve dijitalizasyon başta olmak üzere farklı konuların ele alındığı toplantıda, SHGM'nin geliştirdiği İHA Takip Sistemi, uçuş emniyeti için havalimanlarının çevresindeki yerleşim yerleri ile ilgili kriterleri belirleyen Mania sistemleri tanıtıldı.
SHGM'nin sivil havacılıkta yapay zeka destekli geliştirdiği çalışmalar, yabancı sivil havacılık yöneticilerinden tam not aldı, işbirliği teklifinde bulunuldu.
SHGM Müdürü Kemal Yüksek, AA muhabirine, dünyada ilk defa çözümünü kendilerinin ürettiği dronlarla ilgili uygulamayı tanıtma imkanı bulduklarını söyledi.
ICAO Genel Sekreteri Juan Carlos Salazar'ın çalışmayı çok beğendiğini aktaran Yüksek, "Yani sivil havacılık yönetiminden beklenen bir şey değildi bu. Çünkü teknolojiyi bu kadar önemseyen, öne alan ve çözümlerini bu noktada yürüten bir sivil havacılığı eşsiz gördüğünü, bu anlamda bizi her türlü destekleyeceğini söyledi. Bu bizi çok mutlu etti." diye konuştu.
Yüksek, ICAO'nun TRAINAIR Plus Programının Direktörü Jorge Vargas'ın da etkinlikte yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Kendisi bizim özellikle kurumsal dönüşüm modelimiz olan ve dijitalleşmeyi ve büyük veriyi merkeze alan yaklaşımımızı çok detaylı bir şekilde sorguladı. Çok ilginç bir şekilde şunu söyleyebilirim. Bize Türk sivil havacılığıyla bir işbirliği noktasında teklifte bulundu. Bizim platformumuzu kullanmak istediklerini ifade etti. Biz de bunlarla ilgili görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedeflerimiz çok büyük, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya konan büyük 'Türkiye Yüzyılı'nı sivil havacılık anlamında kalıcı ve sürdürülebilir bir hale getirmek istiyoruz."
Büyük veriyi inşa etmenin önemine işaret eden Yüksek, "yeni sivil havacılık modeli" ile başka ülkelere rahatlıkla transfer edilebilir bir yapıyı hayata geçirmiş olduklarını vurguladı.

"İddiamız Batı'nın daha üstündeki bir sistemi ülkemize kazandırmak"

Sivil havacılığı çok üst düzeye çıkaracak yaklaşımlarının olduğunu anlatan Yüksek, şöyle devam etti:
"Dünyanın birçok ülkesinden gelen sivil havacılık yöneticileri, temsilcileri, inanılmaz bir şekilde uygulamalarımıza ilgi gösterdiler ve bunları talep ettiler. Bu da bizim için çok sevindirici. Biz sivil havacılık modelinde Türkiye'nin amiral gemisi olacağız. Sadece operasyonlarımızla değil, iş yapış şeklimizle, sistemimizle veri yönetimimizle dünyada bir model olarak bulunacağız ve dost ve kardeş ülkeleri de beraberimizde taşıyacağız. İddiamız Batı diye ifade ettiğimiz ülkelerin bir tık üstünde bir teknoloji ve yapıyı bu sistemde ülkemize kazandırmak."
Sivil havacılığın bir devlet kurumu olduğuna değinen Yüksek, teknolojik anlamda profesyonelleri barındırmak için bazı açılımların yapıldığını ancak bunun yeterli olmadığını dile getirdi.
İnsan kaynağı bakımından yapay zeka mantalitesinde yöneticilere ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Yüksek, "Hem kendi yöneticilerimizi bu kıvama getirmeye çalışıyoruz. Bildiğimiz IT eğitimleri veriyoruz kendi personelimize. Ama daha üst seviyede kimlikleri de mutlaka biz yapımızda barındırmak zorundayız. Yani datayı işleyecek yapay zekanın metotlarını uygulayabilecek bir yapılanmayı, bir insan kaynağını hızlı bir şekilde bünyemize çekmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yüksek, sivil havacılık yöneticilerine ülkelerin yapay zeka uygulamalarını birlikte hayata geçirmelerini veya yaşanabilecek olumsuzlukları engellemek için bir çalışma grubu kurulmasını önerdiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erkek basketbolunda milli heyecan başlıyor

2024-11-15 11:03 - Spor

Avustralya'da 2019 ve 2020'deki yangınlarda, hayvan ve bitki popülasyonu yüzde 55 azaldı

2024-11-14 17:22 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin kuruluşunun 41. yılını kutladı

2024-11-15 11:56 - Gündem

ÇAYKUR'da geri kalan sezonda 150 bin ton kuru çay üretildi

2024-11-14 12:43 - Ekonomi

Ukrayna: Rusya'daki 563 askerimizin cenazelerini ülkeye getirdik

2024-11-08 17:02 - Dünya

Türk Eximbank, 796 milyon dolar kredi temin etti

2024-11-12 12:47 - Ekonomi

Çorum'daki patlamada hasar alan ev ve iş yerlerinden 2 ay doğal gaz ücreti alınmayacak

2024-11-09 13:08 - Gündem

Milli muaythai sporcuları, Avrupa Şampiyonası'nda 14 madalya kazandı

2024-11-14 23:43 - Spor

Trump, ABD siyasi tarihinde tüm salıncak eyaletleri kazanan ender liderlerden biri oldu

2024-11-10 11:13 - Dünya

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Karadeniz'de ilk sondaja başladı

2024-11-09 13:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kesintisiz iletişim ihtiyacına yeni çözüm

11:38 - Teknoloji

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden 81 ilde proje şenliği

14:33 - Teknoloji

Yeni nesil motorlar savunmaya güç katacak

12:23 - Teknoloji

Yapay zekanın görsel içerik üretiminde kullanılması maliyet açısından avantaj sağlıyor

12:18 - Teknoloji

Topçu silahlarına "Kurtaran" ile durmak yok

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Rusya’da yolsuzluk yapanlar ‘Tahtalı Köy’e muhtar oluyor! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:07 - En Son Yazılar

Netanyahu: (Filistinliler) Kalmak isterlerse kalabilirler, ayrılmak isterlerse ayrılabilmeliler

04:47 - Dünya

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangını davasında sanıklar savunma yaptı

03:02 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü

02:03 - Dünya

Rusya: İran'a zenginleştirilmiş uranyumun işletilmesi konusunda yardımcı olmaya hazırız

01:03 - Dünya