?>

Tarımda kimyasal ilaçların kullanımını azaltmak için '5D formülünü' geliştirdi

Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Üstüner, saha araştırmaları sonucunda geliştirdiği "5D formülü" ile kimyasalların kullanımını azaltarak sağlıklı ve kaliteli tarım yapılmasını amaçlıyor.

Teknoloji - 4 yıl önce

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Üstüner, tarımsal ilaçların insan sağlığına zararını en aza indirmek için çiftçilere, kendisinin geliştirdiği "doğru teşhis, doğru ilaç, doğru zaman, doğru doz ve doğru yöntem" maddelerinden oluşan "5D formülünü" öneriyor.
Üstüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımda fazla verim alınması, hastalık ve yabancı otların yok edilmesi için kullanılan kimyasal ilaçların "pestisit" olarak adlandırıldığını, bunların da insan sağlığına zararları olduğunu söyledi.
Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkede, bazı kimyasal ilaçların yasakladığını ve kullanımına ilişkin düzenlemeler yapıldığını belirten Üstüner, tarımdaki hastalık ve zarar oluşturacak unsurlara karşı mücadele etmenin de zor olduğuna dikkati çekti.
Üstüner, tarımda ilaçları kullanmanın gerekliliğine işaret ederek, "Tarımda kimyasal ilaçlar kullanmadan önemli üretim yapamayız, bu bir gerçektir. Bu gerçeği biliyoruz ama kimyasal ilaçların kullanımını en düşük seviyede tutmayı istiyoruz. Bu ilaçların kullanımında aşırıya kaçıldığında ihracat yaptığımız ürünlerimizin geri döndüğünü görüyoruz." dedi.
Çiftçilerin birtakım sorunlarla karşılaşmaması ve ülke içinde sağlıklı ürünlerin tüketilmesi için çalışmalar yaptığını dile getiren Üstüner, sahadaki araştırmalarının ardından 5D formülünü geliştirdiğini aktardı.
Üstüner, bu formülün doğru teşhis, doğru ilaç, doğru zaman, doğru doz ve doğru yöntem maddelerini içerdiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"5D formülünde birinci yapılması gereken, doğru tür teşhis. Sahadaki çiftçilerimiz hastalığı doğru tespit edemiyor ve farklı kimyasal tarım ilaçları aldığını görüyoruz. Böylelikle ilacın etkinliği düşüyor. İkincisi ise çiftçilerin ilacı doğru zamanda atması gerekiyor.
Çiftçilerimiz bu konuda maalesef pek hassas davranamıyor. Çiftçilerimiz 'zehri ne zaman atarsak atalım öldürür' diyor. İlacın uygulama zamanı çok önemlidir. Farklı dönemde ilaçlar kullanıldığı için etkinliği olmaz.
Üçüncüsü doğru ilaç seçimi ve alanına göre yüzlerce ilaç var. Doğru kimyasal ilacı kullanmanız gerekiyor. Dört ilacı doğru doz ve miktarda kullanmamız gerekiyor. Doz miktarı, ilaçların kullanım kılavuzunda gösterilir.
İlaç bayilerinde çay kaşığı veya kapak gibi ölçekler olmaz. İlaç bayileri aslında kimyasal ilaçları satarken ölçek vermesi lazım ve doz çok önemli. Beşincisi ise kimyasal ilacı doğru yöntemle uygulamamız gerekiyor."
Üstüner, 5D formülünün, doğru uygulandığında tarım ürünlerine kimyasal ilaçlarla geçen zehrin en düşük seviyede olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Sağlıklı nesil ve gelecek için 5D formülünü iyi uygulamamız gerekiyor. Bunu ilaç bayileri ve çiftçilerin iyi bilmesi gerekiyor. Tarımda en düşük kimyasal ilaçları kullanarak en yüksek verimi elde edebiliriz.
5D'yi uyguladığımızda geçmişteki gibi AB ülkelerinden, Rusya'dan ürünlerin dönme riskiyle de karşılaşmayız. Tarımsal ürünlere bağlı kimyasal ilaçlarındaki kanserojen oranını da düşürürüz. Sağlıklı bir nesil ve kaliteli ürün için de önemlidir."
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'tan “itibarlı belediye“ açıklaması

2020-08-29 15:50 - Genel

HUAWEI MatePad 10.4 modeli tüketiciye sunuluyor

2020-08-26 15:06 - Genel

F1 Belçika Grand Prix'sini Hamilton kazandı

2020-08-30 23:58 - Spor

Boğaziçi Üniversitesi, aşı maratonunda hedefe emin adımlarla ilerliyor

2020-08-29 14:31 - Sağlık

IMF'den Türk ekonomiste üst düzey görev

2020-08-26 00:36 - Ekonomi

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'nda söylemler kritik eyaletlere odaklandı

2020-08-27 23:06 - Gündem

Tunus Cumhurbaşkanı Said, Gannuşi ile kurulacak yeni hükümeti görüştü

2020-08-27 23:56 - Dünya

Ağrılı babadan teröristlerce dağa kaçırılan kızına 'Korkma, kaç gel' çağrısı

2020-08-30 17:58 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'daki narko-terör operasyonu sürüyor

2020-08-27 14:11 - Asayiş

Elektrikli yerli ekskavatör 2022'de satışta olacak

2020-08-28 13:01 - Ekonomi

İlgili Haberler

Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek, kişisel veri güvenliği talepleriyle karşı karşıya kaldı

19:12 - Teknoloji

Duyduğuna odaklanmak kulak kaslarını hareketlendiriyor

15:37 - Teknoloji

Milli teknolojiler 15 ülkede haberleşmeye katkı sağlıyor

14:57 - Teknoloji

Topraktaki mikroplastikleri biyolojik olarak parçalayabilen mantar türleri tespit edildi

14:52 - Teknoloji

ABD ile Çin'in yapay zeka çekişmesine başka ülkelerin de katılması bekleniyor

14:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Yapılandırma kanunları kapsamındaki taksit ödeme süreleri deprem bölgesinde uzatıldı

09:43 - Ekonomi

Venezuela'da 6 ABD vatandaşı serbest bırakıldı

09:33 - Dünya

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın Çaykur Rizespor'u konuk edecek

09:23 - Spor

İzmir merkezli 13 ilde düzenlenen ‘Hücre-7’ operasyonlarında 88 şüpheli gözaltına alındı

09:12 - Asayiş

Gerçeklik algısının çözülüşü -Eylül Aşkın, Roma'dan yazdı-

07:17 - En Son Yazılar