?>

Tarımsal kalkınma için kurulan TARPOL, çok sayıda veriyi analiz edip 7 rapor hazırladı

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL), çok sayıda veriyi analiz ederek tarımsal stratejiler konusunda önerilerin yer aldığı 7 rapor hazırladı.

Ekonomi - 3 ay önce

Türkiye'nin tarımsal kalkınmasına destek olma, tarım sektörü paydaşlarının beklenti ve talepleri doğrultusunda projeler hazırlama, raporlar yayımlama ve ihtiyaç duyulan dönüşüme katkı sağlama misyonuyla kurulan Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL), çok sayıda veriyi analiz ederek tarımsal stratejiler konusunda önerilerin yer aldığı 7 rapor hazırladı.
Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker başkanlığında 2023'ün ekim ayında çalışmalara başlayan TARPOL, 3 kurul ile gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım, sulama sistemleri, beyaz et, kırmızı et sektörü gibi konuları içeren 25 başlıkta çözüm odaklı politikalar oluşturmayı amaçlıyor.
TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker, Konya'da katıldığı bir program sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ciddi bir tarımsal tarihe, kültüre ve entelektüel birikime sahip olduğunu söyledi.
Bu entelektüel birikimi, sermayeyi artırmak için kullanma hedefinde olduklarını belirten Eker, Mütevelli Heyeti, Bilimsel Danışma Kurulu ve Sektörel Danışma Kurulu isimli, içinde akademisyenlerin, üretici ve yetiştiricilerin bulunduğu 3 kurul ile çalıştıklarını ifade etti.
Tarım ve hayvancılığın ülke için çok önemli olduğunu vurgulayan Eker, "Bu 3 kurul ile sıcak meseleler, problemler ve uzun vadeli, orta vadeli meseleler, tarım sektörüyle, gıda güvenliğiyle ilgili meselelerde inceleme ve araştırmalar yapıyor, raporlar hazırlıyoruz. Bu raporlarımızı da Cumhurbaşkanımıza ve Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, Tarım Bakanımıza, ilgili diğer bakanlıklarımıza, Ekonomi ve Maliye bakanlıklarımıza aktarıyoruz." diye konuştu.
Sürdürülebilir gıda güvenliği, hayvancılık, kırmızı et sektörü, beyaz et sektörü, küresel ısınma, iklim değişikliği, sulama ekonomisi, kent tarımı gibi 25 başlıkta çalışmalar yapıp raporlar hazırladıklarını ve ilgili kurumlara tarımsal politikalar için sunduklarını anlatan Eker, şöyle devam etti:
"7 ayrı rapor hazırlandı. Bunların bir kısmı acil meselelerle ilgili. Mesela kırmızı et sektörüyle ilgili rapor hazırlandı, birisi bu. Bunun dışında gıda güvenliğiyle, tarımsal üretimle ilgili, keza güvenilir gıdayla ilgili hazırladık. Toplumun gündeminde olan, tartışma konusu olan konularla ilgili kanaatlerimizi, bazen doğru bilinen yanlışları bazen yanlış bilinen doğruları ele alacak şekilde çalışıyoruz ve ilgili yerlere de aktarıyoruz."
Küresel ve ulusal düzeyde 100 milyona yakın veriyi analiz ettiklerini belirten Eker, "Karar vericilere, medya mensuplarına, ekonominin günlük işleriyle ilgili çalışanlara, akademisyenlere yönelik de TarpoVizyon adıyla, 'big data'yla, 100 milyona yakın data kullanmak suretiyle analizler yaptık. Türkiye'nin gerek makroekonomik verileri, bitkisel üretim, hayvansal üretimi, Türkiye'nin il il, 81 vilayetinin tarımsal üretim potansiyeli, bu üretim potansiyelinde en çok hangi ürünler kullanılıyor, üretiliyor, bunların piyasa durumu, pazar durumu gibi konuları, grafiklerle, dünyadaki mukayeseli örnekleriyle birlikte böyle bir sistem hazırladık, TarpoVizyon hazırladık. Bütün dünyayı inceliyoruz." ifadelerini kullandı.
Web tabanlı portal aracılığıyla sektörel veri ve analizlere kolayca erişim imkanı sağladıklarını dile getiren Eker, "Bununla mesela sahada yatırım yapan çiftçilere, üreticilere, yetiştiricilere, kendi ürünleriyle ilgili hem piyasa bilgileri hem dünyadaki gelişmelere hem dünyadaki verim, verimlilik durumuna dair bir TarpoVizyon da hazırladık, onu da kamuoyunun bilgisine sunduk." dedi.
Eker, sektör temsilcilerinin ve ilgililerin bu verilere internet üzerinden kolaylıkla ulaşabileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk mitolojisinden esinlenilerek hazırlanan dijital oyun dünyaya açılacak

2025-04-27 12:17 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: Depremin ardından mevcut aramaların yüzde 75'ini karşıladık

2025-04-24 18:58 - Ekonomi

İtalya Kupası'nda ilk finalist Milan oldu

2025-04-24 00:48 - Spor

Online Sorumlu Oyun: Nasıl Güvende Kalırsınız?

2025-04-23 18:02 - İnsan&Hayat

Küpkaya Kanyonu ziyaretçilerini bekliyor

2025-04-22 12:43 - Çevre-Hayat

Merkez Bankası rezervleri 146,6 milyar dolar oldu

2025-04-25 15:18 - Ekonomi

Türkiye-Çin dostluğunun sembolü 10 bin fidan toprakla buluştu

2025-04-27 16:58 - Çevre-Hayat

Vatikan'da Papa Franciscus için cenaze töreni düzenlendi

2025-04-26 15:18 - Dünya

İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem

2025-04-23 13:13 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kırgızistan'da Ata-Beyit Ulusal Tarih ve Anıt Kompleksi'ni ziyaret etti

2025-04-28 08:58 - Siyaset

İlgili Haberler

IMF, politika yapıcıları ticaret gerilimlerini çözmeye çağırdı

20:53 - Ekonomi

İş dünyası temsilcileri AB Komisyonu'nun Schengen vizesi adımını değerlendirdi

17:17 - Ekonomi

Elektrik dağıtım sektöründe tüketici sayısı 50,7 milyona ulaştı

17:07 - Ekonomi

Alman çelik endüstrisindeki kriz, üretimde çift haneli düşüşle kötüleşmeye devam ediyor

16:52 - Ekonomi

Çiftçilere 1,7 milyar liralık destekleme ödemesi bugün yapılacak

16:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile telefonda görüştü

21:18 - Gündem

IMF, politika yapıcıları ticaret gerilimlerini çözmeye çağırdı

20:53 - Ekonomi

Wagner Pina'nın hedefi Trabzonspor'da başarılı olmak

20:43 - Spor

Ankara'da sağanak ve fırtına etkili oldu

20:33 - Gündem

ABD’de, Trump'ın Alcatraz planının 2 milyarlık tahmini maliyeti yeni bir tartışma başlattı

20:12 - Dünya