?>

Taş devri aletlerini o günün şartlarıyla yapıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kodaş, neolitik ve paleolitik dönemde taş ve kemikten yapılan aletleri, doğal şekilde dönemine uygun benzerlerini üretiyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

MARDİN - HALİL İBRAHİM SİNCAR
Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ergül Kodaş, taş devrinde yaşayan insanların kullandığı aletleri o günün şartlarıyla yapıyor.
Doğadan topladıkları taş ve kemiklerle, tarih öncesi dönemlerde insanların doğal ürettiği el baltaları, dilgi (bıçak), boncuk, ok ucu, orak, taş vazo, kemikten iğne yapan Kodaş, Türkiye'de deneysel arkeolojinin ilerlemesine katkı sunmayı hedefliyor.
Kodaş, Artuklu Üniversitesi ve Mardin Müzesi iş birliğiyle yürütülen çalışma kapsamında çocuklara da aletlerin nasıl yapıldığını konusunda eğitim veriyor.

Kodaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 19. yüzyılın sonlarında işçilerin ürettikleri aletleri antikacılar satmasıyla ve 20. yüzyılın başlarında bazı arkeologların Fransa ve ABD'de buldukları aletlerin benzerlerini yapmaya çalışmasıyla deneysel arkeoloji çalışmasının başladığını, bu çalışma ile aynı tekniği ve metodu kullanarak eski insanların nasıl bir üretim sürecinden geçtiklerini anlamaya çalıştıklarını söyledi.
Dünyada deneysel arkeolojinin ileri seviyede olduğunu fakat Türkiye'de bu durumun henüz ilerlemediğini anlatan Kodaş, Türkiye'de de ilerlemesine katkı sunmayı hedeflediğini dile getirdi.
2010'da yüksek lisansı için yontma taş üzerine çalıştığını bildiren Kodaş, sadece kitaptan bakarak çalışmanın anlamsız geldiği için aletleri yapmaya karar verdiğini belirtti.
Fransa'nın Lyon kentinde yontma taş aletleri üzerine yapılan çalışmalara katıldığını ve kendisinin de aletleri yapmaya başladığını kaydeden Kodaş, her aletin farklı bir üretim tekniğinin olduğunu, sürtme taş aletlerin daha çok zaman aldığını bildirdi.
Aletlerin o dönemin boyutlarına, tekniklerine ve metotlarına uygun yapıldığını vurgulayan Kodaş, geçen yıl geldiği Mardin'de de paleolitik ve neolitik dönem üzerine 8 yıldır emek harcadığı deneysel arkeolojik çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

Yontma taş, sürtme taş ve kemik üzerinde deneysel arkeolojik çalışmalarda dönemine uygun el baltaları, dilgi, boncuk, ok ucu, orak, taş vazo, kemikten iğne gibi aletler yaptığını dile getiren Kodaş, "Dönemine uygun yapıyorum. Kullandığım bütün ham maddeler ve aletler o döneme uygun olarak seçiliyor." dedi.
Aletleri hissederek yaptığını ve büyük bir keyif aldığını ifade eden Kodaş, özellikle el baltaları yapmayı sevdiğini anlattı.
Mardin Müzesi'nde de arkeolojik kazı çalışması yapan minik öğrencilerle buluştuğunu anlatan Kodaş, çocuklara o dönemde kullanılan aletler konusunda bilgi verdiğini sözlerine ekledi.
"Uygulamalı öğreniyorlar"
Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan da müze eğitim etkinlikleri kapsamında Kodaş'ın müzede öğrencilere ders verdiğini kaydeden Erdoğan, "İnsanlar aletleri o dönemde nasıl yaptılar, hangi ihtiyaçları nasıl karşıladılar, bunları uygulamalı olarak çocuklara öğretiyoruz. Geçmişi merak eden geçmiş kültürüne sahiplenen bir nesil yetiştirmek için çabalıyoruz." dedi.
Müzede eğitimler katılan çocuklardan Burcu Gülzaroğlu da müzede çok eğlenceli vakit geçirdiğini belirterek, "Arkeolojik kazı yaptık. Vazo bulduk. Taşların nasıl bıçak haline geldiğini gördük. Çok güzeldi." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD’den Türkiye açıklaması: 'Brunson'u verin kriz bitsin'

2018-08-22 13:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump’ı zor günler bekliyor

2018-08-22 14:57 - Dünya

Bafra’da nefes kesen kovalamaca

2018-08-17 04:32 - Asayiş

İHH'den Arakanlı yetimlere bayram hediyeleri

2018-08-22 15:02 - Dünya

'Mucize bitki safran'ın tohumları toprakla buluşuyor

2018-08-17 15:32 - Çevre-Hayat

Motosiklet hırsızları yolda kalınca yakayı ele verdi

2018-08-17 06:32 - Asayiş

Boko Haram'dan kurtarılan çocuklar eğitime başlıyor

2018-08-18 22:02 - Dünya

Kerkük-Erbil karayolu aylar sonra yeniden trafiğe açıldı

2018-08-19 18:52 - Dünya

Taş devri aletlerini o günün şartlarıyla yapıyor

2018-08-23 18:32 - Kültür Sanat

AÖF dijital kitaba geçiyor, öğretim gideri düşüyor

2018-08-17 00:32 - Eğitim

İlgili Haberler

Hırvatistan'da Ara Güler'in fotoğraflarından oluşan sergi açıldı

01:13 - Kültür Sanat

'Ne Zha 2', Çin'de 'tüm zamanların en fazla izlenen filmi' oldu

09:33 - Kültür Sanat

Köy okulları için beş kitap getirene Türk kahvesi ikram

12:13 - Kültür Sanat

'Tulumcu Filiz' 17 yıldır Karadeniz ezgilerini dinleyenleriyle buluşturuyor

12:07 - Kültür Sanat

Sanayi sitesinin ‘Bob Ross’u atölyesini sanat galerisine dönüştürdü

12:07 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından resmi törenle karşılandı

06:57 - Gündem

Siirt'te 10 katlı binada çıkan yangın söndürüldü

05:08 - Gündem

Ege Denizi'nde 5,2 ve 5,1 büyüklüğünde iki deprem

05:03 - Gündem

FBI'ın Kennedy suikastıyla bağlantılı binlerce gizli dosyayı ortaya çıkardığı iddiası

04:57 - Dünya

Fas'ın Kasır El Kebir şehri yakınlarında 5,1 büyüklüğünde deprem

04:53 - Dünya