?>

TCMB'den "Türkiye'nin AB'ye İhracatında Belirleyici Unsurlar" analizi

TCMB'de Başdanışman Mahmut Günay, Uzman Ahmet Bilal Kurtoğlu, Uzman Yardımcısı Furkan Höçük tarafından hazırlanan "Türkiye'nin AB'ye İhracatında Belirleyici Unsurlar" başlıklı analiz, TCMB'nin blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yayımlandı.

Ekonomi - 5 ay önce

İstanbul
Türkiye'nin başlıca ticaret ortağı konumundaki AB'ye yapılan ihracatı ele alıp, ihracatın belirleyicilerine yönelik bulguların özetlendiği analizde, Türkiye ekonomisinin 2023'ün üçüncü çeyreğinden itibaren büyüme kompozisyonu açısından bir dengelenme sürecinde olduğu, diğer yandan, son dönemde küresel büyümedeki görece zayıf seyrin dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de ihracat performansını etkilediği belirtildi.
2002-2007'de Türkiye'nin AB'ye reel ihracatının istikrarlı bir şekilde arttığının görülüğü vurgulanan analizde, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Ancak 2008 küresel finans krizi ihracatta belirgin bir düşüşe neden oldu. Krizin etkilerinin hafiflemesiyle birlikte Türkiye'nin AB'ye ihracatı toparlandı ve 2010-2019'da istikrarlı bir büyüme eğilimi gösterdi. Daha yakın döneme bakıldığında, Kovid-19 salgınının yarattığı sert düşüşün ardından, ihracat hızlı bir şekilde toparlanarak salgın öncesi eğilimin ima ettiği seviyenin de üzerine çıktı. 2022'nin son çeyreğinden itibaren ise, ihracatın 2010-2019 dönemi eğiliminin ima ettiği seviyenin altında bir seyir izlediğini görüyoruz. Öte yandan, yakın dönemde AB dışına yapılan ihracatın artması Türkiye’nin toplam ihracatının gerilemesini engelledi. Bu durum, AB’ye yapılan ihracat performansının zayıflamasında AB kaynaklı etkilerin de rol oynadığına dair bir işaret olarak değerlendirilebilir."

"Tahmin sonuçları, Türkiye’nin AB'ye mal ihracatında AB talep göstergesinin temel belirleyici olduğunu gösteriyor"

Analizde, Türkiye'nin AB’ye ihracatının zayıfladığı dönem olan 2022 yılının üçüncü çeyreğinden sonra AB milli geliri ile AB mal ithalatı arasındaki ayrışmanın dikkati çektiği ifade edildi.
Salgın sonrası yükseliş kaydeden AB mal ithalatının milli gelire oranının da 2022 yılının son çeyreğinden itibaren düşerek salgın öncesi seviyelerine yakınsadığının görüldüğü aktarılan analizde, şunlar kaydedildi:
"Öte yandan, hizmet ithalatının milli gelire oranı ise artmaya devam ediyor. AB'deki yakın dönem ithalat dinamiklerine ilişkin yapılan çalışmalar, ithalatın milli gelir esnekliğindeki düşüşün birkaç faktörden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Bu faktörler arasında, talep kompozisyonundaki değişim ve stoklardaki düşüş yer alıyor. Ayrıca, özel tüketimin mallardan hizmetlere yönelmesinin de ithalatın milli gelir esnekliğindeki düşüşe katkı sağladığı ifade ediliyor. Bu kapsamda, son dönemde Türkiye'nin AB'ye ihracatındaki seyirde, AB ekonomisinde salgın sonrası oluşan değişimlerin etkili olabileceğini değerlendiriyoruz. Türkiye'nin AB'ye reel ihracatını etkileyen unsurları analiz edebilmek için öncelikle ihracatın ana belirleyicileri olan talep ve göreli fiyatı içeren iki ayrı denklem tahmin ediyoruz. Denklemlerde göreli fiyat için gelişmiş ülke bazlı reel efektif döviz kurunu, talep göstergesi olarak AB GSYH'si ve AB ithalatını kullanıyoruz. Salgının etkisini görebilmek için, modelleri 2003 1. çeyrek, 2024 2. çeyrek ve 2003 1. çeyrek-2019 4. çeyrek aralıkları için ayrı ayrı tahmin ediyoruz. Tahmin sonuçları, Türkiye'nin AB'ye mal ihracatında AB talep göstergesinin temel belirleyici olduğunu gösteriyor. Daha önce yapılan benzer çalışmalardaki bulgular da AB talep göstergesinin Türkiye’nin AB'ye ihracatında temel belirleyici olduğunu ortaya koyuyor."

"AB'ye yapılan ihracattaki zayıf seyir, AB milli gelirinin salgın öncesi trendinin altında kalması ve ithalatın gelir esnekliğindeki azalma ile ilişkilendirilebilir"

Talep göstergesi olarak AB mal ithalatının kullanıldığı model tahmininin son dönemde gerçekleşmeye daha yakın seyrettiği, GSYH kullanılan modelin ise daha yüksek bir ithalat ima ettiğinin görüldüğü aktarılan analizde, "Salgın sonrası ekonomilerin yeniden açılma döneminde ise (2020 1. çeyrek-2021 3. çeyrek) talep göstergesi olarak GSYİH’yi kullanan modelin ithalat gerçekleşmesini daha düşük tahmin ettiği gözleniyor. Bu durum, AB’ye yapılan ihracatın salgın dönemi sonrasındaki seyrinde AB ithalatının milli gelir esnekliğinin değişmesinin de rol oynadığına işaret ediyor. " denildi.
AB'de mal ithalatının milli gelire oranının azalmasına karşın, Ocak 2023’ten itibaren Türkiye’nin AB ithalatı içindeki payının kademeli olarak yükseldiği vurgulanan analizde, şöyle devam edildi:
"Bir diğer ifadeyle, AB pazarındaki koşulların ihracat üzerindeki olumsuz etkisi pazar payı kazanımlarıyla kısmen de olsa telafi ediliyor. Sonuç olarak, son dönemde AB’ye yapılan ihracattaki zayıf seyir, AB milli gelirinin salgın öncesi trendinin altında kalması ve ithalatın gelir esnekliğindeki azalma ile ilişkilendirilebilir. Diğer yandan, uluslararası kurumların ve yatırımcı kuruluşlarının tahminlerine göre, gelecek dönemde AB’de hem milli gelir büyümesinin kademeli olarak artması hem de AB ithalatının büyümesinin milli gelir büyümesine oranının tarihi ortalamalara yakınsaması bekleniyor. Bu durumun Türkiye’nin AB’ye ihracatını destekleyeceğini ve pazar payındaki olumlu görünümle birlikte AB’ye ihracatın artmaya devam edeceğini değerlendiriyoruz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avro Bölgesi'nde TÜFE ekimde beklentilerin üzerinde arttı

2024-10-31 13:57 - Ekonomi

BRICS: Gelişmekte olan ülkeler için ‘Mıknatıs’ ve Batı ittifaklarına alternatif -Okay Deprem yazdı-

2024-10-25 08:44 - En Son Yazılar

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde beş katlı bir binaya düzenlediği saldırıda 55 Filistinli öldü

2024-10-29 10:02 - Dünya

TCMB'nin ikinci TL depo alım ihalesine 512 milyar 799 milyon liralık teklif geldi

2024-10-30 16:13 - Ekonomi

Bakan Yerlikaya, TUSAŞ'taki terör saldırısına ilişkin detayları paylaştı

2024-10-25 19:43 - Gündem

2025'te tank fabrikası bitecek, ilk ALTAY teslim edilecek

2024-10-25 12:12 - Teknoloji

WSJ: Elon Musk, Rusya Devlet Başkanı Putin ile düzenli olarak gizlice temas kuruyor

2024-10-25 12:23 - Medya

Yusuf Dikeç'li milli takım, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde altın madalya kazandı

2024-10-26 19:32 - Spor

2025 FIVB Kadınlar Milletler Ligi'nin ikinci haftası İstanbul'da düzenlenecek

2024-10-30 16:17 - Spor

BRICS, hem G7’den hem de AB’den daha büyük potansiyel taşıyor -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

2024-10-25 09:11 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Egeli balıkçılar sezonu geçen yılın üzerinde balıkla kapatacak

12:08 - Ekonomi

Hazine yarın bir ihale düzenleyecek

12:03 - Ekonomi

Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 59,7 milyon dolarlık fıstık ihraç edildi

11:53 - Ekonomi

600 bin işçinin zam görüşmesinde gözler kamu işvereninin teklifinde

11:47 - Ekonomi

İkinci dönem büyük ve küçükbaş hayvancılık destekleme başvuruları yarın başlıyor

11:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bayram tatilindeki trafik kazalarında 8 günde 72 kişi ölü, 8 bin 313 yaralı

12:12 - Asayiş

Egeli balıkçılar sezonu geçen yılın üzerinde balıkla kapatacak

12:08 - Ekonomi

Hazine yarın bir ihale düzenleyecek

12:03 - Ekonomi

Thomas Müller: Çeyrek asırlık Bayern Münih hayatında rekorlarla dolu bir kariyer

11:58 - Spor

Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 59,7 milyon dolarlık fıstık ihraç edildi

11:53 - Ekonomi