?>

Teknoloji ve hareketsiz yaşam kamburluğu artırıyor

"Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ve hareketsiz yaşam kamburluğu artırmaktadır"

Genel - 4 yıl önce

İSTANBUL

Medicana International İstanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, halk dilinde kambur olarak bilinen kifoz sorunu hakkında "Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ve hareketsiz yaşam kamburluğu artırmaktadır." dedi.
Medicana'dan yapılan açıklamaya göre, omurganın üst bölümü hafif doğal bir eğriliğe sahiptir. Omurga vücudu taşımak ve başın ağırlığını desteklemeye yardımcı olmak için boyun ve sırtın üst kısmı ile sırtın alt kısmında doğal bir kıvrım oluşturur. Halk dilinde kambur tıpta kifoz olarak adlandırılan durum ise bu eğriliğin normal kabul edilen değerlerden daha yüksek olması durumunda ortaya çıkar.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana International İstanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, kifoz nedenlerinden ve tedavi yöntemlerinden bahsetti. Kifozu olan insanlarda sırtın üst kısmında görünür bir eğrilik olduğuna işaret eden Yılmaz, "Yandan bakıldığında sırtın üst kısmı belirgin şekilde yuvarlak ve çıkıntılıdır. Ek olarak kambur olan kişilerin omuzları sarkık ve yuvarlak görünür. Kifoz, omurgaya baskı yaparak ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olabilir. Şiddetli vakalarda akciğerlere uygulanan basınç nedeniyle solunum güçlüklerine yol açabilir." ifadelerine yer verdi.
- Teknolojinin yaygınlaşması ve hareketsiz yaşam kamburluğu artırmakta
Kamburluğun her yaştan insanı etkileyebileceğini belirten Yılmaz, "Nedeni genellikle duruş bozukluğu olduğu için yeni doğanlarda nadiren görülür. Kötü duruştan kaynaklanan ve en sık şikayet nedeni olan çeşidi postüral kifozdur. Örneğin normalde 20 derece eğriliği olan bireyde kötü duruş nedeniyle eğriliğin 55 dereceye çıkması postüral kifoz olarak adlandırılır. Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ve hareketsiz yaşam kamburluğu arttırmaktadır. Özellikle çocuklarda gün boyu telefon, bilgisayar ve ders çalışma arasında geçen üçgende spor ile fiziksel aktiviteye genellikle ihmal edilir. Bir de çocuğunuz dik oturmuyor, sürekli bozuk bir duruşla çalışıyor ya da ekranda oyun oynuyorsa ileride omurga problemleri ve kifoz yaşama riski artar. " açıklamasında bulundu.
Kifozun diğer olası nedenlerini de değinen Yılmaz, genellikle ileri yaşta kemik erimesi sonucu küçük travmalarda dahi görülebilen omurga kırıkları, sırtın üst bölümünde kas zayıflığı, çocuklarda ortaya çıkan ve bilinen bir nedeni olmayan Scheuermann hastalığı, Artrit veya diğer kemik dejenerasyonu hastalıkları, Skolyoz veya omurga eğriliği ve nadir de olsa omurga enfeksiyonları, spinal tümörler, doğum kusurları ve çocuk felci gibi rahatsızlıkların bunlar arasında yer aldığını belirtti.
- Çoğu hasta fizik tedavi, egzersiz, korse ve ilaç tedavisine yanıt veriyor
Kifoz tedavisinin, ciddiyetine ve altında yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterdiğine işaret eden Yılmaz, şunları aktardı:
"Hafif kifozda duruş egzersizleri, fizik tedavi, korse kullanımı genellikle kifozun ameliyat yapılacak boyuta ulaşmasını engeller. Kifozun nedeni tümör, scheuermann hastalığı, osteoporoz gibi rahatsızlıklarsa bu hastalıklara yönelik tedavi ile birlikte kamburluk tedavisi planlanır. Kifoz ağrıya ya da hareket kısıtlılığına neden olmuyorsa her durumda ilk olarak cerrahi olmayan seçenekler değerlendirilerek gelişimi izlenir. Çoğu hasta fizik tedavi, egzersiz, korse ve ilaç kombinasyonuna iyi yanıt verir. Önemli ağrı ve hareket sınırlılığına neden olan, şiddetli kamburluğun tedavisi ameliyattır. En sık uygulanan cerrahi tedavi spinal füzyon ameliyatıdır. Ameliyatta etkilenen omurlar düz bir pozisyonda hizalanarak platinle birbirine kaynaştırılır. Bu sayede eğriliğin şiddeti azalır ve daha da kötüye gitmesi önlenir."

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Borsa güne yükselişle başladı

2021-06-18 13:04 - Ekonomi

Tunus açıklarında 114 düzensiz göçmen yakalandı

2021-06-14 09:17 - Dünya

Cezayir seçimlerindeki düşük katılım, Buteflika döneminin rejim yanlısı partilerine yaradı

2021-06-16 19:56 - Gündem

Almanya'da kızı PKK tarafından kaçırılan anne, Diyarbakır annelerini ziyaret etti

2021-06-14 17:37 - Gündem

Kademeli normalleşmede yeni dönem: Düğünlerde yemek ve ikram yasağı kaldırıldı

2021-06-16 12:24 - Gündem

'Hamle' programı meyvelerini veriyor

2021-06-16 15:41 - Gündem

Di George sendromlu 'mor kemanlı küçük kız' müzik tutkusuyla hayata bağlandı

2021-06-13 16:26 - Çevre-Hayat

Türk Kızılay bu yıl yurt içi kurban bağış fiyatını artırmama kararı aldı

2021-06-17 17:54 - Ekonomi

Konya'da tatlı su balıkçıları “vira bismillah“ dedi

2021-06-16 15:03 - Çevre-Hayat

Soğan çuvalından gerçek bir voleybol filesine geçen kızların hayali ay-yıldızlı forma

2021-06-15 16:41 - Spor

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Guterres: (Gazze) Bu yalnızca bir insani kriz değil, küresel vicdanı sorgulayan ahlaki bir krizdir

20:03 - Dünya

İngiltere, Fransa ve Almanya, İsrail'i Gazze'deki ablukayı derhal kaldırmaya çağırdı

19:48 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde bir araca düzenlediği saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti

19:28 - Dünya

BM: Rusya'nın saldırıları, Ukrayna'da yeniden inşa ve toparlanma maliyetini hızla artırıyo

19:23 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer'a Filistin'i tanıma baskısı

18:58 - Dünya