?>

THD Başkanı Prof. Dr. Demir: Uzun süre hareketsiz kalmak tromboz nedeni

THD Başkanı Prof. Dr. Demir, "Uzun süreli yolculuklar, venöz tromboz oluşma riskini 2-4 kat arttırır." dedi.

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Türk Hematoloji Derneği (THD) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, uzun süre hareketsiz kalmanın tromboz nedeni olduğuna ve uzun süreli yolculukların venöz tromboz oluşma riskini 2-4 kat arttırdığına dikkati çekerek, 6-8 saatten uzun süreli hava yolculukları başta olmak üzere tüm yolculuklar için her 1-2 saatte bir ayağa kalkılması ve yürünmesi, seyahat esnasında sigara kullanmaktan kaçınılması, rahat giysilerin tercih edilmesi, oturma pozisyonunun sık değiştirilmesi ve sıvı kaybının önlenmesinin önerildiğini bildirdi.
Demir, Dünya Tromboz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, trombozun dünyada en sık görülen 3 ölümcül kalp-damar hastalıklarının (kalp krizi, inme-felç ve venöz tromboembolizm) ortak mekanizmasında ve bu hastalıkların oluşumunda yer alan sessiz bir klinik tablo olduğunu belirtti.
Trombozun, atar ve toplar damar içinde kan pıhtısının oluşması ve kan akışını engellemesi durumuna verilen isim olduğunu anlatan Demir, şu bilgileri verdi:
"Damar tıkanmasına bağlı olarak organ yetersizlikleri, sakatlıklar ve ölüm meydana gelebilmektedir. Dünyada ölüm nedenlerinin ilk sırasında tromboza yol açan kalp-damar hastalıkları gelmektedir. Akut koroner sendrom (kalp krizi ve benzeri olaylar) ve inmeler toplum tarafından iyi bilinen kalp-damar hastalıklarıyken, toplardamar tıkanıklığı (venöz tromboembolizm-VTE) konusunda yeterli bilgi birikimi ve farkındalık mevcut değildir. VTE hem bacak derin damarlarında (derin ven trombozu-DVT) hem de akciğer damarlarında (pulmoner emboli-PE) ortaya çıkabilmektedir. VTE de sakatlığa ve ölüme yol açabilir. Özellikle hastanede yatan hastaların en önemli ölüm nedenlerinin başında pulmoner emboli gelmektedir."
Demir, ABD ve Avrupa'da, VTE ile ilgili olaylar yüzünden AIDS, meme kanseri, prostat kanseri ve motorlu araç kaza kaynaklı ölümlerin toplamından daha çok insanın hayatını kaybettiğini belirterek, derin ven trombozunun yıllık görülme sıklığı binde 15 iken, pulmoner embolinin binde 9 olduğunu ifade etti. Demir, bunun yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığına ve erkeklerde kadınlara göre daha fazla görüldüğüne işaret etti.
VTE oluşumunu kolaylaştırıcı risk faktörlerini "geçici" ve "kalıcı" risk faktörleri şeklinde açıklayan Demir, kalıcı risk faktörlerinin çoğunlukla ailesel olduğunu, aile bireylerinde var olan bir genetik bozukluğun kişiye geçmesi ile VTE oluşumuna yatkınlık sağlandığını anlattı.
"VTE'nin önlenmesi küresel bir sağlık önceliği olmalı"
Prof. Dr. Demir, uzun süre hareketsiz kalmanın tromboz nedeni olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Uzun süreli yolculuklar venöz tromboz oluşma riskini 2-4 kat arttırır. 6-8 saatten uzun süreli hava yolculukları başta olmak üzere tüm yolculuklar için her 1-2 saatte bir ayağa kalkılması ve yürünmesi, seyahat esnasında sigara kullanmaktan kaçınılması, baskı oluşturmayan rahat giysilerin tercih edilmesi, bacakların sık olarak kasılıp gevşetilmesi, oturma pozisyonunun sık değiştirilmesi, sıvı kaybının önlenmesi ve bu amaçla tercihen alkol içermeyen sıvıların içilmesi, varis çoraplarının kullanımı ve uzun süreli hareketsizliğe yol açabilecek yatıştırıcılar ile alkol kullanımından kaçınılması önerilir."
Hastalığın işaretleri olan, bacakta pıhtı nedeniyle oluşan derin ven trombozu (DVT) ile akciğerlere oluşan pulmoner embolinin (PE), birbirinden farklı olduğuna değinen Demir, DVT'nin bacak ağrısı, hassasiyet ve şişlik yaparken, PE'nin nefes darlığı, göğüs ağrısı, nefes almada güçlük ve öksürük ve bazen kanlı balgam yapabildiğine değindi.
Demir, bacak ve akciğerlerde anormal kan pıhtısı oluşumunun önlenebileceğinin ve tıbbi testlerin tanıyı doğrulamak için gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: Andaç Hongur

Haftanın Öne Çıkanları

Belçika'daki PKK kararına savcılıktan itiraz

2017-10-11 17:22 - Dünya

Düğün sonrası laf atma kavgasında 1 Suriyeli öldü, 2 Suriyeli yaralandı

2017-10-08 18:57 - Asayiş

Eski futbolcular FETÖ elebaşı Gülen ile aynı karede

2017-10-10 16:44 - Genel

Gül rekoltesindeki artış sevindirdi

2017-10-05 16:47 - Ekonomi

'Türk tarihi ve kültürüyle ilgili daha çok bilgi sahibi olmak isterim'

2017-10-07 19:52 - Kültür Sanat

Aamir Khan İstanbul’da yaşayan Hintlilerle buluştu

2017-10-06 22:57 - Magazin

Şemdinli iddianamesini yönlendiren hakime fezleke

2017-10-12 14:27 - Gündem

Bin 600 yıllık mozaiklerin üzeri 41 yıl sonra yeniden açıldı

2017-10-09 15:07 - Kültür Sanat

'Zorunlu arabuluculuk işçinin haklarının hukuk eliyle gaspıdır'

2017-10-05 17:42 - Gündem

Usta eller hat sanatını ahşaba işliyor

2017-10-10 14:57 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Antalya'da tedavi gören çift 1,5 ayda sigara bağımlılığından kurtuldu

18:18 - Sağlık

Hava Kuvvetlerine ait ambulans uçak kalp rahatsızlığı olan kişiyi Erzurum'dan Ankara'ya ul

17:28 - Sağlık

Bakan Memişoğlu, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'nin açılışında konuştu

17:22 - Sağlık

Gurbetteki anne adayları doğum korkularını Kayseri Şehir Hastanesindeki Gebe Okulu ile yeniyor

14:38 - Sağlık

Uzmanlardan "sarı serum sanıldığı kadar masum değil" uyarısı

11:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Suriye Savunma Bakanlığından Halep'te ilk askeri mezuniyet töreni

18:23 - Dünya

Beşiktaş, yeni transferler Keny Arroyo ve Elan Ricardo için imza töreni düzenledi

18:17 - Spor

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara telefonda görüştü

18:13 - Dünya

İletişim Başkanlığının düzenlediği "Türkiye Yayıncılık Zirvesi" 14 Şubat'ta başlıyor

18:08 - Gündem

Bakan Şimşek: Türkiye küresel ticaretteki bölünmelere karşı daha dayanıklı olabilir

18:02 - Ekonomi