?>

Ticaret Bakanlığının 8 milyar dolarlık e-ihracat hedefine sektörden tam destek geldi

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan 2025'te e-ihracat hacminin 8 milyar dolara ulaştırılması hedefine sektör temsilcilerinden destek geldi.

Ekonomi - 2 ay önce

İstanbul
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracatla ilgili büyük hayalleri bulunduğuna işaret ederek, uzun vadede Türkiye'yi en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasına yükseltmek istediklerini kaydetti.
Gültepe, dünyadaki ticari eğilimlere bakıldığında e-ihracatın toplam ihracat içindeki payının hızla arttığını belirterek, şunları kaydetti:
"2024'te küresel e-ihracat hacminin 3,2 trilyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye'de de henüz arzu ettiğimiz düzeyde olmamakla birlikte e-ihracatın toplam ihracat içindeki payı artıyor. e-ihracatın toplam ihracatın içindeki oranı 2022 yılında yüzde 0,9 düzeyindeydi. Bu oran, 2023'te yüzde 2,1'e, 2024'te 2,6'ya yükseldi. 2022'de 2,2 milyar dolar düzeyindeki e-ihracatımızı 2023'te 5 milyar dolara, 2024'te ise 6,4 milyar dolara çıkardık. Bu yıl en az 8 milyar dolarlık e-ihracat gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz. 375 milyar dolar ihracat hedeflediğimiz 2028'de e-ihracatın toplam içindeki payını yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz."
Bunun 2028'de 37,5 milyar dolarlık e-ihracat hedefi anlamına geldiğini belirten Gültepe, "Elbette hedefi koymak yetmiyor, altyapıyı da oluşturmak gerekiyor. Bu anlayışla yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Örneğin TİM bünyesinde E-İhracat Sekretaryası kurduk. Firmalarımıza dijital ticaret yolculuklarında rehberlik sunuyor ve onları yalnız bırakmıyoruz. Artık firmalarımız için e-ihracat ticaret heyetleri de planlıyoruz. Örneğin bu yıl geniş kapsamlı bir e-ihracat ticaret heyeti düzenleyeceğiz." diye konuştu.
Gültepe, e-ihracattaki artış trendini hızlandırmada kamunun desteğinin çok önemli olduğunu aktararak, e-ihracatın 2022'de mevzuat altyapısının tamamlanmasıyla kritik bir adım atıldığını söyledi.
Gültepe, "e-ihracat desteklerinin devreye alınması da önemliydi. Destek mekanizmalarının çeşitlendirilip zenginleştirilmesinin e-ihracatımızdaki artışa katkı sunacağına inanıyoruz." dedi.

"Yurt dışı e-ticarette rekabet çok sert ve çetin yaşanıyor"

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çevikoğlu ise ​​​​​​​Türkiye'nin stratejik konumu, güçlü üretim kapasitesi ve geniş pazar erişimi sayesinde küresel ihracatta önemli bir aktör konumunda olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin 2024 yılı ihracat performansının, küresel ekonomik zorluklara rağmen pozitif bir büyüme trendi sergilediğini hatırlattı.
Çevikoğlu, geleneksel ihracattaki gelişimin yanında Türkiye'de e-ticaret ekosisteminin çok hızlı gelişmesinin büyük bir fırsat olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bugün Türkiye'de 550 bin firma e-ticaret üzerinden ürünlerini satarken, satış öncesi ve sonrası hizmetleri sunan birçok firma da e-ticaretin gelişimine katkı sağlıyor. Ülkemizde e-ticaretin gelişimiyle birlikte e-ticaretin dinamiklerine hakim olan firmalarımız uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek düzeyde birçok yetkinliğe sahip oldu. Özellikle farklı ülkelerdeki müşteri davranışlarına göre yüksek çeşitlilikte ürün sunabilme, uygun fiyat ve müşteri memnuniyetine odaklanan operasyon yetkinlikleri ile e-ihracatta başarılı sonuçlar alınmaya başladı. 2024 sonu itibarıyla 100 binin üzerinde esnaf, KOBİ ve üreticiden oluşan firmalar e-ihracat yaparak 6,4 milyar dolar satış hacmine ulaştı."
Yurt dışı e-ticarette rekabetin çok sert ve çetin olduğunu vurgulayan Çevikoğlu, "Türk firmalarını bu rekabette güçlendirmek ve sürdürülebilir e-ihracat için Ticaret Bakanlığımızın verdiği destekler ve çalışmalar çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle ülkeler arasında yapılan ticari anlaşmalar, gümrük, regülasyonlar gibi sektörü direkt etkileyen konularda Ticaret Bakanlığımızın e-ihracat başlığını da gündemde tutması bizim için büyük avantaj." değerlendirmesini yaptı.
Ülke içinde e-ticaret sektöründe stopaj ve dijital hizmet vergisi gibi uygulamaların e-ihracat için de uygulanmasının yurt dışı rekabet açısından sektörü etkilediğine vurgu yapan Çevikoğlu, bu konuların da gelecek dönemde Türk firmalarının global rekabetinin güçlendirilmesi için değerlendirilmesini beklediklerini söyledi.
Çevikoğlu, "Ticaret Bakanlığımızın 2025 için 8 milyar dolar e-ihracat hacmi ve bunun takip eden yıllarda daha da artarak 2028 sonunda toplam ihracat içindeki payının yüzde 10’a ulaşması için belirlediği hedefin sektör olarak en büyük destekçisi ve paydaşı olmaya devam edeceğiz." dedi.

"Pazar yerleri global pazarlara düşük maliyetle erişim imkanı veriyor"

Hepsiburada'dan yapılan açıklamada, "Ticaret Bakanlığının 2025 yılı için belirlediği 8 milyar dolarlık e-ihracat hedefi, Türkiye'nin dijital ekonomideki dönüşümünün de güçlü bir göstergesi niteliğinde." denildi.
Geleneksel ihracat yöntemlerine kıyasla daha fazla erişilebilir ve esneklik sunan e-ihracat modelinin, Türkiye'nin küresel ticaretteki rekabet avantajını artırmasına katkı sağladığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Özellikle e-ihracat atılımlarını pazar yerleri üzerinden yapmak global pazarlara düşük maliyetle erişim imkanı veriyor. Ayrıca markaların bilinirliğini artırması, lojistik ve ödeme altyapısı gibi operasyonel süreçleri kolaylaştırması gibi faydalarla da büyüme fırsatları sunuyor, rekabet avantajı kazandırıyor. Dijitalleşmeyle beraber lojistik çözümler ve ödeme sistemlerindeki gelişmeler, bu büyümeyi besleyen en kritik unsurlar oldu. KOBİ'lerin ve yerli üreticilerin e-ihracata entegrasyonu hem markaları uluslararası alanda daha görünür kılıyor hem de satıcıları hitap ettikleri ülkeleri çeşitlendirerek ekonomik ve sosyal değişimlere karşı koruyor."

"Satıcılarımızın uluslararası yolculuklarını desteklemeye devam edeceğiz"

Trendyol'dan yapılan açıklamada ise Ticaret Bakanlığının e-ihracatın ekonomiye sağladığı katkının artması amacıyla bu yıl belirlediği hedefleri ve öncesinde de bu alanı desteklemek için Uzak Ülkeler Stratejisi başta olmak üzere iş dünyasına yönelik olarak ortaya koyduğu vizyonu çok önemsediklerini bildirdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Biz de 2022 yılında Almanya ofisimizle başlayan Azerbaycan, Körfez ülkeleri ve Doğu Avrupa ile devam eden e-ihracat yolculuğumuzla önümüzdeki dönemde bu hedeflere daha fazla katkı sağlamak üzere çalışıyoruz. Halihazırda 120 binden fazla satıcımızı e-ihracat yoluyla dünya pazarlarıyla buluşturuyoruz. Daha fazla esnafımızı, üreticilerimizi ve KOBİ’mizi uluslararası pazarlarla açmak üzere teknoloji, lojistik ve pazarlama yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de kalitesi tüm dünyada tescilli Türk ürünlerini daha fazla pazara ulaştıracak; satıcılarımızın uluslararası yolculuklarını desteklemeye devam edeceğiz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ramazan Bayramı'nın son gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-01 22:58 - Çevre & Seyahat

Solunum yolu enfeksiyonunu atlatanlar kalp gribine yakalanabiliyor

2025-04-03 12:48 - Sağlık

28 Şubat'la yarım kalan hayali, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasındaki başarısıyla taçlandı

2025-04-01 16:03 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Ticaret Bakanlığının 8 milyar dolarlık e-ihracat hedefine sektörden tam destek geldi

2025-04-03 14:23 - Ekonomi

Kocaelispor, Süper Lig yolunda son 7 haftaya 8 puanlık avantajla girdi

2025-04-02 11:48 - Spor

Kupada derbinin galibi Galatasaray, yarı finalde Konyaspor'un rakibi oldu

2025-04-02 23:16 - Spor

Trump yönetimi, Princeton Üniversitesine sağlanan çok sayıda araştırma fonunu durdurdu

2025-04-02 05:53 - Dünya

Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde 30 bin 199 polis görev alacak

2025-04-02 13:27 - Spor

ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack'tan Türkiye'nin stratejik önemine vurgu

2025-04-01 19:56 - Dünya

Bakan Bolat, muhalefetin alışveriş boykotu çağrılarının sonuçsuz kaldığını bildirdi

2025-04-03 13:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

AB tarımı kötü hava şartlarından yılda 28,3 milyar avro kaybediyor

19:52 - Ekonomi

Türkiye'nin bal üretim şampiyonu Ordu'dan bin ton ihracat hedefi

17:43 - Ekonomi

Arıcılara geçen yıl 984,6 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı

16:52 - Ekonomi

HOMETEX Ev Tekstil Fuarı kapılarını açtı

16:43 - Ekonomi

Artvin'de geleneksel çay hasadı etkinliği düzenlendi

16:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Rusya: Ukrayna'nın Sumi bölgesindeki askeri eğitim merkezine füze saldırısı düzenledik

01:23 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan "İran ile nükleer anlaşma kolay olmayacak" mesajı

01:17 - Dünya

Gıda güvenliği için kırsal dönüşüm şart

01:12 - Dünya

TBMM Genel Kurulunda HSK'nin 5 yeni üyesi seçildi

01:07 - Gündem

Suriye Çalışma Grubuna ilişkin Türkiye-ABD Ortak Açıklaması yapıldı

01:02 - Dünya