?>

Trump'ın İsrail Büyükelçisi adayı Huckabee'ye Senato oturumunda Filistin protestosu

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Büyükelçisi adayı Huckabee, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhakına destek verdiğini ancak ABD yönetiminin bu konudaki politikasına uyacağını belirtirken oturumun yapıldığı salonda göstericiler tarafından protesto edildi.

Dünya - 2 ay önce

Washington
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oturumda senatörlerin sorularını yanıtlayan Mike Huckabee, Gazze, Batı Şeria ve iki devletli çözüm gibi konularda görüşlerini dile getirdi.
Kendisini 'Hristiyan siyonist' olarak tanımlayan ve daha önce "Filistin diye bir yer yoktur." ifadesini kullanan Huckabee, Senato oturumunda tartışmalı açıklamalar yaptı.
Gazze'de Hamas'ın herhangi bir geleceğinin olamayacağını savunan Huckabee, "Hamas bir hükümet ya da daimi bir ordu değildir. Bir terör örgütüdür ve bu şekilde hareket etmektedir. Bu şekilde muamele görmelidir." dedi.

Batı Şeria'nın ilhakına sıcak, Gazze'deki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine soğuk bakıyor

Batı Şeria'nın İsrail tarafından ilhak edilmesine daha önceki açıklamalarında destek verdiği hatırlatılan Huckabee, "bunu Başkan'ın takdirine bıraktığını" söyledi.
"Evet, daha önce bunu destekledim ancak bunu Başkan'ın politikası haline getirmek benim görevim değil." dedi ve bu konuda yönetimin politikası neyse onu uygulamakla yükümlü olacağını ifade etti.
Gazze'deki Filistinlilerin başka ülkelere gönderilmesi planına ilişkin soruları da yanıtlayan Huckabee, "Filistinlilerin Gazze'den çıkarılıp başka ülkelere gitmesi stratejisini destekliyor musunuz?" şeklindeki soruya, "Başkan Trump, hiçbir zaman göçe zorlayacağını söylemedi. Bu onun ne beyanı ne de politikasıdır, aksine feci bir karmaşayı temizleme sürecinde insanların yaşayabileceği güvenli ve emniyetli bir yer olduğundan emin olmak istemektedir." karşılığını verdi.
Filistinlilerin Gazze'den çıkarılması gerektiğini düşünüp düşünmediği sorulan Huckabee, "Filistinliler yerlerinden edilmeye zorlanmamalılar." dedi.
Senatör Jeff Merkeley, Huckabee'ye, İsrail'in Gazze'de 2 tonluk bombalar kullanması, insani yardımın kısıtlanması ve Trump'ın Filistinlileri bölgeden çıkarma planına ilişkin sorular yöneltti.
Gazze'de şu an uygulanan İsrail politikalarının "toplu cezalandırma" olmadığını savunan Huckabee, "Eğer Gazze'deki Filistinliler rehinelerin tutulmasına ve işkenceye katılmışlarsa, toplu cezalandırma olduğuna inanmıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
İki devletli çözüm konusunda da Huckabee, şunları söyledi:
"Bence soru şu değil; Filistinlilerin yaşamasına ve bir geleceğe sahip olmasına ihtiyaç var mı? Asıl soru, nerede ve ne zaman olacak? Bu, İsrail'in, Yahudi devletinin tepesinde mi olacak? Yoksa sadece oraya yerleşmek isteyenler için tamamen farklı olacağına karar verilen bir yer mi olacak?"

Konuşması sık sık kesildi

Huckabee'nin konuşması, hem bazı Yahudiler hem de Filistin yanlısı protestocular tarafından birçok kez kesildi.
Bir kadın gösterici, Huckabee'nin "etnik temizliği meşrulaştırmak için Hristiyanlığı kötüye kullandığını" savunarak, defalarca "Özgür Filistin" ve "Yahudiler hayır diyor" şeklinde bağırdı.
Bir başka gösterici de ABD'nin Gazze politikasına tepki göstererek, Huckabee'nin bu göreve getirilmesinin yanlış olduğunu kaydetti.
Bazı Yahudi göstericiler de Huckabee'yi Hristiyan siyonist kimliği dolayısıyla protesto etti.

ABD'de onlarca STK, Huckabee'nin İsrail'e büyükelçi atanmaması için Senato'ya mektup yazdı

ABD Senatosu'na mektup gönderen onlarca sivil toplum örgütü (STK), Başkan Donald Trump'ın İsrail'e büyükelçi atayacağını duyurduğu eski Arkansas Valisi Mike Huckabee'nin doğru isim olmadığını bildirdi.
Aralarında 3 semavi dinden bir çok dini kuruluş ve insan hakları grubu bulunan 66 STK, Senato liderlerine hitaben yazıp imzaladıkları mektupta, Huckabee'nin İsrail'e büyükelçi olarak atanmasına "güçlü şekilde karşı çıktıklarını" belirtti.
Mektupta, "Huckabee'nin geçmişi; Filistin halkı, Müslümanlar, Yahudiler ve ötekileştirilen gruplar için bir tehdit olmaya devam edeceğini, özgürlük ve adalete dayanan kalıcı bir barış geleceği inşa etme yönündeki her türlü çalışmaya zarar vereceğini göstermektedir." ifadesine yer verildi.
STK temsilcileri Huckabee'nin, "Müslüman karşıtlığı, antisemitik inanç ve söylemleri ile İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik soykırımını destekleyen aşırı görüşleri" göz önüne alındığında "bu kritik diplomatik rolde hizmet vermeye" uygun olmadığına dair görüşlerini aktardı.
Mektupta ayrıca, büyükelçi adayının, "Filistinli diye bir şey gerçekten yok. Araplar ve Farslar var ve bunlarda çok karmaşıklık var.", "İşgal diye bir şey yok." şeklindeki ifadelerinin altı çizilirken, Huckabee'nin, "Batı Şeria'nın İsrail'e ait olduğu ve tapu senedinin Tanrı tarafından İbrahim'e ve onun mirasçılarına verildiği" yönündeki düşüncelerine vurgu yapıldı.
STK liderleri mektubun sonunda, "ABD'nin itibarını yeniden inşa etme çabası içinde olduğu bir dönemde, aşırıcı, kıyametçi (kaosu çağıran) ve nefret dolu görüşlere sahip bir kişiyi böylesine kritik bir göreve atamak büyük bir hata olacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.
Huckabee'nin ABD'nin İsrail Büyükelçisi olarak resmen atanması için Senato onayı gerekiyor.

Batı Şeria'da işgal olmadığını savunmuştu

Huckabee'nin, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te gasbedilmiş Filistin toprakları üzerine kurulan yerleşim yerlerine destek verdiği biliniyor.
Ağustos 2013'teki bir açıklamasında İslam'ı "gezegendeki en ölümcül kargaşayı teşvik eden bir din" olarak niteleyen Huckabee, Doğu Kudüs'teki gasbedilen Filistin toprağı Maale Adumim'e 2017'de yaptığı ziyarette, bu yerleşim yerine olan desteğini açıkça dile getirmişti.
Huckabee, "Kullanmayı reddettiğim bazı kelimeler var. Batı Şeria diye bir şey yok. Yahuda ve Samara (Yahudilerin Batı Şeria'ya verdiği isim) var. (Yasa dışı) Yerleşim diye bir şey yok. Topluluklar, mahalleler, şehirler var." ifadelerini kullanmıştı.
Huckabee ayrıca Batı Şeria'da işgal olmadığını iddia etmişti.
İşgal altındaki Batı Şeria'da 451 bin, Doğu Kudüs'te ise yaklaşık 230 bin İsrailli, Filistin topraklarını gasbediyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki bu gasplar yasa dışı sayılıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel ekonomi ve ticaretteki büyüme, tarifeler nedeniyle yavaşlama sinyali veriyor

2025-03-20 11:22 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçiye destek müjdesi

2025-03-19 20:53 - Siyaset

Almanya'dan bisikletle hac yolculuğuna çıkan Türk genci, Prizren'e geldi

2025-03-22 12:38 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

TDV, Ramazan ayında deprem bölgesinde yaklaşık 325 bin afetzedeye yardım ulaştıracak

2025-03-19 14:37 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Türkiye'den Romanya'ya tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatı

2025-03-20 11:27 - Ekonomi

Samsun'daki Kocadağ Yaylası'nda ilkbahar ve kış renkleri hakim oldu

2025-03-21 12:38 - Çevre-Hayat

Motorlu kara taşıtları 2023'te 348,1 milyar kilometre yol katetti

2025-03-19 11:03 - Ekonomi

Türkiye'nin ihracatında en fazla artış BAE'ye gerçekleşti

2025-03-19 15:03 - Ekonomi

ABD'de kimi için hazırlık, kimi için son çare: Hayatta kalma sığınakları

2025-03-20 13:38 - Dünya

Mahallelinin 'Ayşe abla'sı 18 yıldır davuluyla sokaklarda

2025-03-19 12:43 - Magazin

İlgili Haberler

Moody's, ABD'nin kredi notunu düşürdü

01:12 - Dünya

AA foto muhabirlerinin World Press Photo 2025 ödülleri Amsterdam'da törenle verildi

00:12 - Dünya

Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin istihbarat başkanları, Duşanbe'de bir araya geldi

00:03 - Dünya

BM'den İsrail'in saldırdığı Gazze'deki ölümleri önlemek için küresel eylem çağrısı

23:02 - Dünya

BM, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerini memnuniyetle karşıladı

21:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Beşiktaş, Süper Lig'in 36. haftasında yarın Alanyaspor ile karşılaşacak

09:27 - Spor

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın Eyüpspor ile karşılaşacak

09:17 - Spor

22 Mayıs "Finansal Okuryazarlık Günü" olarak kutlanacak

03:22 - Ekonomi

Antalya, Diyarbakır ve Kayseri'de Bölge İdare Mahkemesi kurulması kararı Resmi Gazete'de

02:13 - Gündem

Moody's, ABD'nin kredi notunu düşürdü

01:12 - Dünya