?>

Trump'ın Panama Kanalı'nı geri alma isteği, Tarafsızlık Anlaşması çıkmazında

ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın, "Panama Kanalını geri alıyoruz" ifadesinin ardından, bu girişim 1977'de ABD ile Panama arasında imzalanan "Tarafsızlık Antlaşması" çerçevesinde çıkmaza giriyor

Dünya - 3 ay önce

Ankara
Eski ABD Başkanı Jimmy Carter ve eski Panama Devlet Başkanı Ömer Torrijos'un 7 Eylül 1977'de imzaladıkları "Panama Kanalı Anlaşması" ve "Tarafsızlık Anlaşması"na göre, kanalın kontrolü 31 Aralık 1999'da biten ilk anlaşmanın ardından süresiz olarak Panama'ya devredildi.
Anlaşmanın 4'üncü maddesi, "Amerika Birleşik Devletleri ve Panama Cumhuriyeti, iki akit taraf arasında akdedilen diğer antlaşmaların feshine bakılmaksızın, Kanal'ın daimi olarak tarafsız kalması için bu Antlaşmada tesis edilen tarafsızlık rejimini sürdürmeyi kabul eder." söz konusu anlaşmayı yapılacak bir başka anlaşmanın etkisi dışında tutuyor.
Trump, kanalın Çin kontrolünde bulunduğunu ve bunun Tarafsızlık Anlaşmasına aykırı olduğu iddiasında lakin iddia kanıtlansa dahi kanalın kontrolünün anlaşma çerçevesinde ABD'ye devredileceğine yönelik bir madde yer almıyor.
Kanal Anlaşması kapsamında, ABD'nin bölgede askeri varlık bulundurması şart koşulurken, Tarafsızlık Anlaşması'nın 5. maddesine göre, Kanal Anlaşması'nın sona ermesinin ardından kanalda yalnızca Panama'nın askeri güçlerinin bulunmasına izin veriliyor.
Anlaşmanın 3'üncü maddesine göre, tüm ulusların savaş gemileri, iç işleyişlerine, sevk araçlarına, menşelerine, varış yerlerine veya taşıdıkları silahlara bakılmaksızın, geçiş koşulu olarak denetim, arama veya gözetime tabi tutulmaksızın kanaldan geçebiliyor.
Bu tür gemilerden yürürlükteki sağlık, temizlik ve karantina yönetmeliklerine uyduklarını belgelemeleri istenebiliyor ancak gemilerin iç işleyişlerini, menşelerini, silahlarını, yüklerini veya varış yerlerini açıklamayı reddetme hakkı bulunuyor.

Panama kanalının kilitli havuz sistemi...

Kosta Rika ve Kolombiya arasında bulunan Orta Amerika ülkesi Panama'ya ait olan Panama kanalı yaklaşık 77 Kilometre uzunluğunda ve kilitli havuz sistemi ile çalışıyor.
Kanalın bir çok farklı yerinde yükseklik farkı gözlemlenirken, bir geminin kanaldan geçişi 8 ila 10 saat arasında sürüyor.
Kanal sayesinde ABD'nin Doğusu ve Batısı arasında seferçıkan bir geminin iki okyanus arasındaki yolculuğu yaklaşık 15 bin kilometre, Avrupa'dan Doğu Asya'ya giden bir geminin yolunu ise 3 bin 700 kilometre kısaltmış oluyor.
Su seviyesindeki farkın kanal boyunca değişmesi sebebiyle, kanal yolculuğu sırasında gemileri yükselten ve alçaltan bir kilitli havuz sistemi bulunuyor.
Kanala giriş yapan bir araç kilitli havuz sistemi sayesinde ilk olarak 26 metre yükseltiliyor.
Gemiler son olarak Pasifik okyanusuna gelmeden hemen önce alçaltılan su seviyesi ile okyanuslar arası yolculuklarını tamamlamış oluyor.

Kanal dünya deniz ticaretinin yüzde 5'ini kapsıyor...

Son yıllarda küresel deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 5'ini kapsayan, hükümetten bağımsız bir Panama kurumu tarafından işletilen ve hükümete yıllık 2,5 milyar dolar gelir sağlayan, Pasifik ve Atlantik okyanusları arasında bulunan kanal jeopolitik konumundan dolayı ülkeler için büyük önem taşıyor.
Trump, başkanlık konuşmasında kanalda "Amerikan gemilerine aşırı ücretlendirme uygulanıyor ve hiçbir şekilde adil davranılmıyor." ifadesi ile kanalın tarafsızlığındaki şüphelerini dile getirmişti.
Öte yandan Economist'e konuşan Panamalı Ekonomi uzmanı Eddie Tapiero, ücretlerin talebe göre belirlendiğini ve normal dönemlerde bu ücretin herhangi bir aracın ortalama yolculuğunun maliyetinin yüzde 5'ini kapsadığını söylemişti.
Kurak ve daha az geminin geçebileceği dönemlerde gemilerin öncelik için el yükseltebildiği bilinirken, 2023'te sıvılaştırılmış doğal gaz satan bir gemi geçiş için 4 milyon dolar ödemişti.
ABD'nin askeri araçlarının kanalda sıra beklemeden geçebilme özelliği göz önünde bulundurulurken, ABD'nin eski Panama Büyükelçisi John Feeley, ülkenin kanala geçiş ücreti olarak son 9 yılda sadece 17 milyon dolar ödediğini söylemişti.
Her ne kadar Trump'ın "Çin Panama Kanalı'nı işletiyor." iddiasının somut bir gerçekliği olmasa da, Çin'in Panama'da büyük çaplı yatırımları olduğu ve ülkenin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kestiği biliniyor.
Öte yandan, Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, 2024'te göreve gelmesinden kısa bir süre sonra altyapı projesi kapsamında hızlı tren hattı yapılması konusunda ABD'li bir şirketle anlaşmıştı

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bayraktar TB3 silahlandı

2025-01-18 10:58 - Teknoloji

Yüksekova'da sahipsiz köpekler ekipler tarafından toplanıyor

2025-01-19 17:12 - Asayiş

Okullarda yarıyıl tatili için 'karne zili' yarın çalacak

2025-01-16 09:15 - Eğitim

İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakan Momika ve Najem'in yargılanmasına başlandı

2025-01-16 00:18 - Dünya

DSÖ, Gazze'ye sağlık desteğini artırmaya hazır olduğunu belirtti

2025-01-15 23:27 - Sağlık

Almanya Başbakanı Scholz: Gazze'de sivil halk çok büyük acılar çekti

2025-01-19 20:38 - Dünya

Fransa'da, Paris ve Maccabi Tel-Aviv basketbol takımlarının karşılaşması protesto edildi

2025-01-17 09:46 - Spor

Çin, Kırgızistan'da 100 megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali inşa edecek

2025-01-21 15:47 - Ekonomi

Türk Kızılayın İç Anadolu'da 2025 yılı hedefi 143 bin ünite kan toplamak

2025-01-17 13:47 - Gündem

ABD Başkanı Trump 'dış kalkınma yardımları'nı, inceleme amacıyla askıya aldı

2025-01-21 10:27 - Dünya

İlgili Haberler

İran, daha önce Umman'da olacağını açıkladığı ABD ile görüşmelerin Roma'da yapılacağını du

17:17 - Dünya

Bosna Hersek'teki Ahmiçi Katliamı'nın 32. yılında hayatını kaybedenler anıldı

17:02 - Dünya

Batı Şeria'da "Filistin Esirler Günü" münasebetiyle gösteriler düzenlendi

16:18 - Dünya

ABD'de duvarı delinerek girilen mağazadan en az 10 milyon dolarlık takı çalındı

14:43 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Bildiğimiz Batı artık kalmadı

14:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Malta bayraklı kruvaziyer "Mein Schiff 4" Antalya'da

17:23 - Ekonomi

İran, daha önce Umman'da olacağını açıkladığı ABD ile görüşmelerin Roma'da yapılacağını du

17:17 - Dünya

İstanbul Jewelry Show 57. kez kapılarını açtı

17:13 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (16 Nisan 2025)

17:07 - Ekonomi

Bosna Hersek'teki Ahmiçi Katliamı'nın 32. yılında hayatını kaybedenler anıldı

17:02 - Dünya