?>

Türk araştırmacıların keşfi migrende yeni tedavi yollarının kapısını araladı

Türk araştırmacılar, migrenin önlenmesinde kullanılan ilaçlar ile bazı gıdalardaki maddelerin, vücuttaki SULT enzimini baskılayarak hastalık ataklarını tetikleyebileceğini keşfederek migrende yeni tedavi seçeneklerinin uygulanabilmesinin yolunu açtı.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay ve Dr. Doğa Vurallı yönetiminde yapılan, migren ataklarının tetiklenmesine neden olan mekanizmanın ortaya koyulduğu çalışma "The Journal of Headache and Pain" dergisinde yayımlandı.
Prof. Dr. Bolay, AA muhabirine, migrenin, dünya genelinde 50 yaş altındakilerde en sık görülen beyin hastalığı olduğunu belirterek, genetik yatkınlığı olan kişilerde çevresel faktörler ile uykusuzluk, stres, hormonal değişiklikler gibi nedenlerle tetiklenebildiğini söyledi.

Migren ataklarının sebep olduğu orta ve yüksek şiddette, hareketle artan ağrılara iştahsızlık, bulantı ve kusmanın da eşlik edebildiğini dile getiren Bolay, bu durumun kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilediğine ve günlük yaşamına devam etmesini önleyebildiğine dikkati çekti.
Bolay, bazı faktörlerin migren ataklarının kronikleşmesine yol açtığını anlatarak, "Atakların kronikleşmesiyle her gün ya da günaşırı baş ağrısı meydana geliyor. Bu durumda hastalar her gün ağrı kesici ilaçlar almaya başlıyorlar. Ağrıdan kurtulmak için kullanılan bu ilaçlar zamanla atakları, ağrıları tetiklemeye başlıyor. Araştırmamızda ağrı kesici ilaçların migren ataklarını hangi mekanizmayla tetiklediğini ve bazı gıdaların bu noktadaki etkisini araştırdık." dedi.

"SULT enzimi aktivitesinin baskılanması, migren ağrısını kronikleştirebiliyor"

Vücuda alınan bazı kimyasal maddeler ve ilaçların vücuttan atılmasının aynı enzim üzerinden olabildiğine işaret eden Bolay, araştırmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Alınan antienflamatuar ilaçların vücuttan atılmasını sağlayan sülfotransferaz (SULT) enzim grubu var. İlaçlar atılırken bu enzimin aktivitesini baskılıyor. Bu durumun migren ağrısını kronikleştirebileceğini ortaya koyduk. Bu koşullarda da portakal ve limon gibi gıdalarda bulunan 'hesperidin' maddesinin SULT enzimini baskılaması, normalde migren ağrısını tetiklemeyecekken, ağrıyı tetikler hale gelebiliyor."
Bolay, çalışmanın sonuçları çerçevesinde yeni tedavi seçeneklerinin değerlendirilebileceğine dikkati çekerek, "İlaç kullanan hastalara SULT enzimi üzerinden atılabilecek gıdaların listesi verilerek, hastalardan bunları dikkatli tüketmeleri istenebilir. Listeden aynı anda 2-3 gıdayı tüketmemeleri istenebilir. Çalışmayla aynı zamanda ilerisi için yeni bir tedavi hedefi de belirlemiş oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Aşırı ağrı kesici ilaç kullanan hastalar fayda yerine zarar görüyor"

Dr. Vurallı da çalışmayla ilaç ve bazı gıdalardaki maddelerin ortak mekanizma oluşturarak migreni artırıcı etki gösterdiğini ortaya koyduklarını vurguladı.
Migren atakları yaşayan hastaların aşırı ağrı kesici ilaç kullanmamaları gerektiğini aktaran Vurallı, "Hastaların aşırı ağrı kesici ilaç kullanımı varsa tedavi için bunu hemen kesiyoruz. 4-6 haftalık bir süre boyunca hatta mümkünse hiç ağrı kesici ilaç kullanmamalarını öneriyoruz. Çünkü belirli bir süreden sonra hastalar ilaçların faydasını göreceğine zararını görmeye başlıyor ve migrenin yaşandığı gün sayısı artıyor." dedi.
Vurallı, çikolatadaki kuersetin ve kateşin, turunçgillerdeki hesperidin, kahvedeki kafeik asitler gibi maddelerin de SULT enzimini baskılayabildiğine işaret ederek, "Hastalar, yediklerinde hangi gıdanın olumsuz etki oluşturduğunu en iyi kendileri bilirler. Bu yüzden o tetikleyici gıdalardan da uzak durmalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Çavuşoğlu, Brüksel'de 'Türkiye Güzellikleri' fotoğraf sergisinin açılışına katıldı

2022-04-06 19:57 - Kültür Sanat

Kırılan kolu savaş nedeniyle tedavi edilemeyen Ukraynalı kadın Çorum'da sağlığına kavuştu

2022-04-05 11:47 - Çevre-Hayat

Parmak izi teşhis sisteminin ortak kullanımıyla 192 bin 387 olayın faili tespit edildi

2022-04-06 14:57 - Asayiş

Suudi Arabistan bu yıl hac kontenjanını bir milyona çıkardı

2022-04-09 05:24 - Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: Adalete güven duygusunu arttırmak için önemli çalışmalara devam edeceğiz

2022-04-07 22:56 - Siyaset

Zelenskiy: Bekleyecek zamanımız yok, Rusya'ya petrol ambargosu uygulayın

2022-04-10 05:04 - Dünya

Gurbetçilerin bağışladığı 250 bin fidan Türkiye'de yanan ormanlık alanları yeşertecek

2022-04-06 22:47 - Çevre-Hayat

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyine hitap edecek

2022-04-05 02:13 - Dünya

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 40. gününde savaşın haritası değişti

2022-04-04 12:52 - Dünya

Çin'de son 24 saatte 1235, Hong Kong'da 3 bin 138 Kovid-19 vakası tespit edildi

2022-04-05 08:30 - Sağlık

İlgili Haberler

Yeşilay'dan sigarayı bırakma çağrısı

21:48 - Sağlık

Türk doktorlar, TİKA'nın desteğiyle Kamboçya'da sağlık taramaları gerçekleştirdi

17:28 - Sağlık

Kanser hastalıklarının yüzde 10 ila 20'si kalıtsal nedene bağlı

17:02 - Sağlık

Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor

13:27 - Sağlık

İnternet alışverişi sahte gözlük ve kontakt lens riskini artırıyor

11:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de düzenlenen ilk fuar büyük ilgi gördü

22:22 - Ekonomi

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi kurtarıldı

22:18 - Gündem

Bayırbucaklı Türkmenler, yıkımın yaşandığı köylerine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor

22:12 - Dünya

Trump'tan, tartışmalı Gazze planı için "acelemiz yok" açıklaması

22:08 - Dünya

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye elektronik kelepçe takıldı

22:02 - Dünya