?>

Türk arkeologlar Orta Asya'ya keşfe çıkıyor

TİKA'nın destekleriyle geçen yıl Kırgızistan'da Türk devleti Karahanlılar dönemine ait bir türbeyi gün yüzüne çıkaran Türk arkeologlar, Kazakistan'ın daveti ile ülkede keşif çalışmaları yapıyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

ANTALYA - Hatice Özdemir Tosun

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) destekleriyle geçen yıl Kırgızistan'da Türk devleti Karahanlılar dönemine ait bir türbeyi gün yüzüne çıkaran Türk arkeologlar, Kazakistan'ın daveti üzerine ülkede arkeolojik kazı yapmak için çalışmalara başladı.
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Eravşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da gerçekleştirdikleri çalışmaların ardından Kazakistan Kültür Bakanlığının da kendilerine, bu ülkede arkeolojik kazı yapılması için davette bulunduğunu söyledi.
Bu kapsamda kendisinin de içinde bulunduğu Türkiye'den bir heyetin Kazakistan'a giderek ön tespit yaptığını anlatan Eravşar, özellikle Esik Kurgan bölgesinde yüzey araştırması gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Nerede kazı yapılacağı, hangi yerleşmelerin önemli olduğu yönünde araştırmada bulunduklarını belirten Eravşar, şunları söyledi:
"Esik, Talgar ve Yesi şehirlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu alanlarda yapılacak kazı çalışmaları Türk tarihine ve kültürüne çok önemli bilgiler, bulgular kazandıracak. Örneğin, tarih kitaplarımızda, Türklerin yerleşik hayata Göktürklerle geçtiği belirtilir, bu yanlış bir defa. Rusların yapmış olduğu arkeolojik araştırmalar gösteriyor ki Türkler çok erken tarihten itibaren Orta Asya'nın birçok bölgesinde yerleşik hayata geçmiş. Buna ilişkin kentlerin mevcut olduğunu Rus arkeologlar keşfediyorlar."
"Kazılar, tarih kitaplarındaki bilgileri değiştirecek"
TİKA'nın bilgisi dahilinde Kazakistan için 2019 yılına yönelik bir program hazırladıklarını söyleyen Eravşar, Akdeniz Üniversitesi başta olmak üzere farklı üniversitelerden yaklaşık 20 kişilik bir heyetin Kazakistan'ın farklı bölgelerinde kazılar yapacağını bildirdi.
Kazakistan'daki kazılarda tarihçileri heyecanlandıracak bilgi ve belgelere ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Eravşar, "Kazılarla, tarih kitaplarındaki bilgileri değiştirecek verilere, bulgulara ulaşılacaktır. Ayrıca, Türkiye olarak bizlerin orada olmasını tarihi bir sorumluluk olarak değerlendiriyorum. Yaptığımız araştırmalarla geçmişte de biz vardık, bugün de biz varız dememiz, kendimizi göstermemiz lazım." diye konuştu.
Kendisinin uzmanlık alanının orta çağ arkeolojisi olduğunu ve bu nedenle Karahanlı dönemi yerleşmelerinden birisine odaklanacağını söyleyen Osman Eravşar, Kırgızistan'daki çalışmaların da devam edeceğini kaydetti.

"Orta Asya, Türk tarihi için çok önemli"
Türkiye'nin bugüne kadar Orta Asya'da yeterli arkeolojik çalışmalar yapmadığını da ifade eden Eravşar, ilk olarak 1992 yılında Moğolistan'da Türk anıtlarının araştırılmasına ilişkin bir çalışma yapıldığını, ancak devam ettirilemediğini kaydetti.
En kapsamlı arkeolojik kazıların 2013 yılında başlatıldığını, 2016 yılında ise Kırgızistan'a odaklanıldığını belirten Eravşar, buradaki çalışmalar neticesinde Koçkor ilçesi Kum-Döbö köyü yakınlarında bir türbe yapısını açığa çıkardıklarını belirtti.
Osman Eravşar, Türk tarihi açısından Orta Asya'nın önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'de 40'ın üzerinde arkeoloji bölümü olmasına rağmen Orta Asya arkeolojisine yönelik araştırma yapan bir arkeoloji bölümünün bulunmadığına işaret eden Eravşar, bu durumu önemli bir eksiklik olarak değerlendirdi.
Almanya, Kore, Çin ve Japonya'nın Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan gibi ülkelerde kendi misyonları çerçevesinde araştırmalar yaptıklarını aktaran Eravşar, şunları söyledi:
"Ülkeler Orta Asya'ya yönelmişken 'Biz neden orada yokuz?' diye kendimizi sorgulamamız lazım. Birçok anlamda Orta Asya arkeolojisine yönelik bilgilerden uzağız. Örneğin İskit ile Avar dönemini yeterince bilmiyoruz. Orta Asya'da arkeolojik anlamda bir boşluk var, dokunulmamış bir bölge. Kimsenin bugüne kadar yeterince ilgilenmediği bu bölgede ortaya çıkacak veriler herkesi heyecandıracaktır. Bu anlamda Orta Asya'ya yönelmemiz lazım."
Orta Asya bölgesi ile ilgili cevap bekleyen bir soru yumağı olduğunu ifade eden Eravşar, bu sorulara yanıt bulunabilmesi için alana yönelik yoğun bir araştırma yapılması gerektiğini bildirdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Hak arama kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz'

2018-11-22 17:02 - Gündem

Melike öğretmen eğitim için gittiği ailenin kızı gibi oldu

2018-11-26 20:02 - Çevre-Hayat

'Kaşıkçı cinayetinin 'gerçek' sorumluları hesap vermeli'

2018-11-22 18:13 - Siyaset

Tabiat parkları sonbahar renkleriyle mest ediyor

2018-11-22 18:12 - Günün Fotoğrafı

285 gram doğdu, hayata tutundu

2018-11-22 16:02 - Sağlık

Probiyotik kullanımı ve gaita nakline dikkat

2018-11-28 14:32 - Sağlık

Meksika'dan Trump'ın damadına devlet nişanı

2018-11-28 18:12 - Dünya

Almanya'da 'Batı'da İslam Mimarisi' sergisi açıldı

2018-11-29 14:02 - Kültür Sanat

Libertadores Kupası finali ikinci kez ertelendi

2018-11-26 01:22 - Spor

THY Banjul'a sefer başlattı

2018-11-27 19:37 - Gündem

İlgili Haberler

Anadolu'nun giysi kültürünü tasarladığı bez bebeklerle yansıtıyor

13:18 - Kültür Sanat

Paris'in ünlü Louvre Müzesi yenilenme sürecine girecek

22:31 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, AKM'deki 47. yılını kutlayacak

20:27 - Kültür Sanat

Senegal'de Filistin'e destek için çizilen grafitilere siyonist saldırı

13:57 - Kültür Sanat

Romanya'dan Hollanda'daki müzeye getirilen tarihi altın miğfer ve bilezikler çalındı

02:20 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Denizli'de Helenistik döneme ait altın taç ele geçirildi

11:47 - Gündem

ABD'de yolcu uçağıyla çarpışan askeri helikopterin karakutusu bulundu

11:43 - Dünya

Fenerbahçe'nin 6. Sırp oyuncusu Ognjen Mimovic

11:38 - Spor

KOSGEB'in KOBİ'lere sağladığı finansal desteğin üst sınırı 10 milyon liraya çıkarıldı

11:32 - Ekonomi

Baas rejimi döneminde adı dahi anılamayan Hama Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçti

11:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika