?>

Türk bankacılık mevzuatı Basel standartlarına uyumlu bulundu

Türkiye’nin bankacılık mevzuatı, Basel Bankacılık Denetim Komitesi’nin Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı (Regulatory Consistency Assessment Programme - RCAP) değerlendirmesinde tam uyumlu bulundu.

Ekonomi - 3 ay önce

İstanbul
BDDK açıklamasında, Basel Bankacılık Denetim Komitesinin 1974 yılında G10 ülkelerinin katılımıyla, üye ülkelerin bankacılık alanında bilgi ve birikimlerini paylaşmalarını sağlayacak bir platform olarak oluşturulduğu bildirildi.
Komitenin farklı ülkelerdeki bankacılık düzenlemelerinin yeknesaklaştırılmasını amaçlayan uluslararası standartları (Basel I-II-III standartları) yayımladığı belirtilen açıklamada, bu kapsamda, 2014 yılında Basel Komite tarafından Basel III Uzlaşısının bir parçası olarak kredi yoğunlaşma riskinin ölçülmesini teminen büyük kredilerin sınırlandırılmasına (Large Exposure – LEX) ve likidite riskinin ölçülmesini teminen net istikrarlı fonlama oranına (Net Stable Funding Ratio – NSFR) ilişkin standartların yayımlandığı aktarıldı.
Açıklamada, Türkiye'nin bankacılık sektörünün tabi olduğu düzenleyici çerçevenin uluslararası standartlar ve düzenlemelere uyumluluğunun sağlanmasının 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 88'inci maddesi çerçevesinde de BDDK'nin temel amaçlarından birini oluşturduğu vurgulandı.
Bu çerçevede, 25 Mayıs 2009 itibarıyla Türkiye'nin komiteye üye olduğu kaydedilen açıklamada, "Ayrıca komite tarafından yayımlanan standartlara uyum sağlanacağı G-20 düzeyinde taahhüt edilmiş olup ülkemizin Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board - FSB) üyeliği de Basel Standartları'na uyum sağlanmasını gerektirmektedir." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, bu kapsamda en son Basel III Uzlaşısının bir parçası olarak yayımlanan büyük kredi sınırları (LEX) ve net istikrarlı fonlama oranına (NSFR) ilişkin düzenlemelerin 2023 ve 2024 yıllarında yürürlüğe girdiği bildirildi.

"Program, her bir ülkenin mevzuatının Basel standartlarını ne ölçüde karşıladığını değerlendirmektedir"

Komite üyeliğinin önemli getirilerinin yanı sıra üye ülkelere bazı sorumluluklar da yüklediği vurgulanan açıklamada, "Bu kapsamda, komite tarafından 2012 yılında oluşturulmuş olan RCAP Basel Standartları'nın üye ülkeler tarafından zamanında ulusal mevzuatlara aktarılmasını ve uygulanan standartların tutarlılığını ve bütüncüllüğünü sağlamayı hedefleyen, her bir ülkenin ayrı ayrı değerlendirildiği ve standartların uygulanması açısından uluslararası yeknesaklık sağlanması vasıtasıyla küresel finansal istikrarın sağlanmasına katkı yapmayı amaçlayan bir programdır." denildi.
Açıklamada, bu programın her bir ülkenin mevzuatının Basel standartlarını ne ölçüde karşıladığını değerlendirdiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Ülkemiz, 2015-2016 yıllarında sermaye yeterliliği düzenlemeleri (SYR) ve likidite düzenlemelerine (Likidite Karşılama Oranı – LCR) ilişkin gerçekleştirilen RCAP denetiminde Basel standartlarına tam uyumlu bulunmuş ve tüm standartlara tam uyumlu bulunan az sayıda G-20 ülkesinden birisi olmayı başarmıştır. Bu defa, LEX ve NSFR’a ilişkin bankacılık düzenlemelerimiz 2024 yılının eylül ayında başlayan yeni bir RCAP sürecinden geçmiş ve değerlendirme raporu 2 Nisan 2025 tarihinde Komite tarafından onaylanarak Komite internet sitesi üzerinden tüm dünya kamuoyu ile paylaşılmıştır."

Açıklamada şunlara vurgu yapıldı:

"RCAP süreci sonunda ülkemiz bankacılık mevzuatı uluslararası Basel standartlarına tam uyumlu (Tablo 1 ve Tablo 2) bulunmuştur. Bu sonuçlar bankacılık sektörümüze ilişkin ulusal ve uluslararası piyasa katılımcıları nezdinde sağlanan güvenin ne derece haklı olduğunu bir kez daha teyit etmiştir. Bankacılık Kanununda Kurumumuza verilen görev ve sorumluluklar çerçevesinde uluslararası standartlara tam uyumlu, güçlü bir düzenleme ve denetim çerçevesini idame ettirmeye dönük Kurumumuz çalışmaları bundan sonraki süreçte de aynı titizlikle sürdürülmeye devam edecektir."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, Antarktika'daki varlığını "Kutup Araştırmaları Üssü" ile güçlendirecek

2025-03-30 13:33 - Teknoloji

Yeni Gelenler İçin En İyi TV Oyunları Nasıl Seçilir

2025-03-27 17:54 - İnsan&Hayat

Yollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-02 01:57 - Çevre & Seyahat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile görüştü

2025-03-30 20:08 - Siyaset

Çanakkale'de iki köy arasındaki bayramlaşma geleneği asırlardır sürüyor

2025-03-31 13:18 - Çevre-Hayat

Beşiktaş, Galatasaray'ın yenilmezlik serisine son verdi

2025-03-29 23:34 - Spor

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den "Türkiye partisi" çağrısı

2025-04-02 13:03 - Siyaset

Grönland Başbakanı Nielsen: ABD Grönland’ı alamayacak

2025-03-30 22:23 - Dünya

İsrail'de onlarca asker Gazze'de çatışmalara dönmeyi reddediyor

2025-03-28 23:38 - Dünya

Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı seferlerinde aksama yaşanıyor

2025-03-28 20:43 - Çevre & Seyahat

İlgili Haberler

Küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verileri sonrası karışık seyrediyor

08:57 - Ekonomi

Trump, Endonezya ile ticaret anlaşması yaptıklarını bildirdi

22:18 - Ekonomi

Dünya genelinde sulak alan kaybı, 2050'ye kadar 39 trilyon dolarlık ekonomik zarara neden olabi

20:48 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, dijital varlık düzenlemelerinin onaylanması çağrısında bulundu

19:22 - Ekonomi

Küresel mal ticareti, gümrük tarife artışları öncesinde ilk çeyrekte güçlü büyüme gösterdi

17:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verileri sonrası karışık seyrediyor

08:57 - Ekonomi

Pentagon, Los Angeles'taki protestolara karşı gönderdiği Ulusal Muhafızların bir kısmını geri çekiyor

08:39 - Dünya

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında şüpheli sayısı 312'ye yükseldi

08:37 - Gündem

Oyun ve Oyuncak -Sami Mert yazdı-

07:35 - En Son Yazılar

Tip-1 Diyabet (T1D) & Cannabinoidler tedavisi -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

07:12 - En Son Yazılar