?>

Türk bilim adamlarından 'meteor yasası' talebi

Türk bilim adamları, uzay çalışması yapan birçok ülkedeki meteorlar ile ilgili düzenlemelerin Türkiye'de de hayata geçirilmesini talep ediyor.

Genel - 8 yıl önce

İZMİR(AA) - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve "Türkiye Meteor Takip Sistemleri" proje yürütücüsü Doç. Dr. Ozan Ünsalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel çalışmalar açısından meteoritlerin çok önemli olduğunu, bulunan cisme hiçbir şekilde çıplak elle dokunulmaması gerektiğini bildirdi.
Meteoritler üzerinde yapılacak incelemeler açısından bu parçalara zarar gelmemesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ünsalan, bulunan cismin alüminyum folyo ile toplanmasının önemine işaret etti.
Dünyanın birçok ülkesinde meteorlarla ilgili farklı düzenlemeler bulunduğunu ifade eden Ünsalan, bunlara ilişkin örnekleri aktardı.
"Amerika'da bir meteorit, bulunduğu arazinin sahibine aittir"

Avustralya'da meteorların devlet müzelerine teslim edilmesi gerektiğini, müzelerin meteoriti bulan kişinin masraflarını karşıladığını belirten Ünsalan, Kanada'daki yasalara göre meteoritlerin toprak sahibine ait ve satılabilir olduğunu ama ihraç ve ithalatının devlet iznine tabi bulunduğunu dile getirdi. Ünsalan, Danimarka'daki yasalara göre meteoritlerin devlet malı kabul edildiğini, müzeye teslim edilmesi durumunda buluntunun piyasa değerinin ödendiğini aktararak, Hindistan'da meteoritlerin Hindistan Jeoloji Araştırma birimine ait kabul edildiğini, Japonya'da ise meteoru bulan kişinin sahibi sayıldığını söyledi.

Ünsalan, İsviçre yasalarına göre meteoritlerin devlete ait kabul edildiğini, bulan kişiye bir bedel ödendiğini vurgulayarak, "Amerika'da bir meteorit, bulunduğu arazinin sahibine aittir. Federal hükümete ait bir buluntu İçişleri Bakanlığınca sahiplenilir, aynı zamanda Smitshonian Enstitüsü tarafından da meteorit sahiplenebilinir." dedi.
"Türkiye'de düzenlemeye ihtiyaç var"
Türkiye'de meteoritlerle ilgili yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ve bunun bir an önce yapılması gerektiğini savunan Doç. Dr. Ünsalan, şöyle konuştu:
"Dünyada meteorlarla ilgili çalışma yapan ülkelerde meteor yasası diyebileceğimiz düzenlemeler mevcut ancak bizde bu düzenlemeler yok. Burada şu önemli, bunu hangi kategoriye sokacağız. Bir mevzuat düzenlenmesi gerekliliği var. Bu düşen meteoritler kültür varlığı olarak mı, tabiat varlığı olarak mı, maden varlığı olarak mı değerlendirilmeli. Mevzuatlara baktığımız zaman hiçbirine girmediğini görüyoruz. Bizim de çabamız bunların asgari kültür varlığı veya tabiat varlığı olarak değerlendirilmesi."
Haftanın Öne Çıkanları

Vitor Pereira'ya hapis cezası

2017-06-09 22:37 - Spor

Genler gözden zihin okuma yeteneğini etkiliyor

2017-06-09 17:40 - Genel

Terör örgütüne ait 10 sığınak bulundu

2017-06-10 16:22 - Gündem

'Erik Dalı Gevrektir' ile sahura kaldırıyorlar

2017-06-14 17:57 - Genel

Türk bilim adamlarından 'meteor yasası' talebi

2017-06-15 16:47 - Genel

Dünyanın en çok kazanan 100 ünlüsü açıklandı

2017-06-13 08:52 - Genel

Anne ve kızları kazada can verdi

2017-06-08 17:17 - Asayiş

2,5 yaşındaki kızın kreşte darp edilme anı kamerada

2017-06-09 13:42 - Asayiş

Fransa'da Macron'un partisi seçimden zaferle çıktı

2017-06-12 01:07 - Dünya

'Jandarmalarımız teröristlere dağları da ovaları da dar ediyor'

2017-06-14 19:22 - Gündem

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Trump: "Gazze, çatışmalar sona erdiğinde İsrail tarafından ABD'ye teslim edilecek"

17:13 - Dünya

İsrailli askeri uzmanlar, ABD Başkanı Trump'ın Gazze planını gerçekçi bulmuyor

17:07 - Dünya

Hamas: Gazze'de yerinden edilen Filistinliler şiddetli rüzgar nedeniyle zor bir gece geçirdi

17:02 - Dünya

BM: Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki çatışmalarda ölü sayısı 3 bine yaklaştı

16:58 - Dünya

Real Madrid'in eski yıldızı Marcelo, futbolculuk kariyerini sonlandırdı

16:52 - Spor