?>

Türk elektronik sektörü "ticaret savaşından" güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, "ticaret savaşları" olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl uluslararası tedarik zincirleri ve pazar yapılarında ciddi değişiklikler yaşanmasının kaçınılmaz göründüğünü, ABD’nin açıkladığı yeni gümrük vergilerinin, küresel ticaret açısından yeni bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, nisan ayında tüm ülkelere en az yüzde 10’luk temel bir tarife getirirken, Çin başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ve Vietnam gibi büyük ticaret ortaklarına yüzde 145’e varan yüksek oranlarda vergiler açıkladığını anımsatan Tunaoğlu, "Uygulama öncesi, erteleme ve oran değişiklikleri üzerinde bir pazarlık süreci yaşanıyor, ancak Çin’e uygulanan yüksek vergiden yalnızca elektronik sektörünün muaf tutulması, en büyük dönüşümün bu sektörde yaşanacağının habercisi." dedi.
Türkiye’nin yüzde 10’luk asgari vergi diliminde yer almasının, elektronik sanayi için yeni fırsatlar sunduğu görüşünü dile getiren Tunaoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye, uzun yıllardır dış ticaret açığı veren bir ülke konumunda. Bu açığın büyük kısmı, sanayi ürünlerinde Çin’e karşı verilmekte. Türkiye’nin ihracatı, yüzde 70 oranında ithalata bağımlı; bu oran Güney Kore’de yüzde 25, Almanya’da yüzde 30, Tayvan’da yüzde 50 seviyesinde. İthal ara malı kullanımını yüzde 50’nin altına düşürmeden ihracatı artırmak için verilen teşvik, hibe gibi destekler ara mallarını aldığımız ülkelere, ülkemizin kaynak aktarılması anlamına geliyor. Ancak savunma sanayisinde ulaşılan yüzde 80 yerlilik oranı, diğer sektörler için de bir model sunuyor. Elektronik sektörü, savunma sanayisinden güç alarak Türkiye’nin cari açık sorununu çözmede kritik bir rol oynayabilir."

"Küresel üretim haritası yeniden şekillenmek zorunda"

Küresel elektronik sektörünün, 2024’te dünyanın en büyük sektörü konumunu koruduğuna işaret eden Tunaoğlu, ancak üretimin Uzakdoğu’da yoğunlaştığını, dünya çip üretiminin yüzde 87’si, elektronik kart/ürün üretiminin yüzde 70’inin bu bölgede gerçekleştiğini belirtti. Çin'in, maliyet avantajları ve üretim kapasitesiyle lider konumda bulunduğuna değinen Tunaoğlu, pandemi, arz darboğazları, Ukrayna-Rusya Savaşı ve ticaret savaşlarının, küresel üretim haritasını yeniden şekillendirme zorunluluğunu ortaya koyduğunu vurguladı.
Tunaoğlu, başta ABD ve AB olmak üzere önde gelen aktörlerin yarı ileten pazarında ellerini güçlendirmek için çeşitli tedbirler aldıklarını söyledi.
Çip Üreticileri Derneği SEMI’nin derlediği verilere göre, 2021'den 2024 sonuna olan dönemde dünya çapında 84 büyük çip üretim tesisi inşasına başlandığı bilgisini paylaşan Tunaoğlu, "Bu tesislere yapılacak toplam yatırım miktarı 500 milyar doları aşacak. Bu çerçevede 2021-2024 döneminde Uzak ve güneydoğu Asya ülkelerinde toplam 49, ABD'de 18, Avrupa ve yakın çevresinde 17 yeni çip fabrikası inşaatına başlandı." dedi.

Fırsatlar için atılması gereken adımlar

Yaman Tunaoğlu, Türkiye'nin, coğrafi konumu, savunma, otomotiv, beyaz eşya ve tüketici elektroniği alanındaki AR-GE ve üretim kapasitesiyle, elektronik üretiminde bölgesel bir merkez olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Geçen yıl elektronik ihracatının 15 milyar doları aşarak ekonomiye önemli katkı sağladığını vurgulayan Tunaoğlu, Uzakdoğu’ya alternatif arayan küresel şirketler için Türkiye'nin, kısa vadeli ancak kritik bir fırsat sunduğunu ifade etti.
Tunaoğlu, Türkiye'nin bu fırsatı değerlendirmek için atması gereken adımları şu şekilde sıraladı:
- Çin’in Türkiye’ye uyguladığı vergilere paralel bir düzenleme, yerli üretimi teşvik edebilir. Ancak ithalata bağımlı alt sektörlerin olumsuz etkilenmemesi için dengeli bir yaklaşım benimsenmeli.
- Çin’den yatırım çekmek için ticaret anlaşmaları yapılabilir. Çin’in teknolojik yükselişine karşı rekabet yerine, her iki tarafın kazançlı çıkacağı işbirlikleri aranmalı.
- Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası savunma ve yeşil enerjiye yönelen AB ülkeleriyle ortak yatırım fırsatları değerlendirilmeli. Bakanlıkların öncülüğünde firmalar bu konuda çaba göstermeli.
- Elektronik üretimine özel serbest bölgeler oluşturularak firmalara vergi muafiyetleri ve gümrük avantajları sunulmalı.
- Yerli elektronik ürünlerin kamu alımlarıyla desteklenmesi, bu markaların küresel rekabette güçlenmesini sağlayabilir.
- Hukuki düzenlemeler, ticaret anlaşmaları ve iş yapma kolaylıklarıyla firmalar için istikrarlı bir ortam oluşturulmalı.
Bu stratejilerin, Türkiye’yi elektronik üretiminde bölgesel bir merkeze dönüştürebileceğini, ekonomik büyümeyi destekleyebileceğini ve teknolojik bağımsızlığı güçlendirebileceğini belirten Tunaoğlu, TESİD olarak Türk elektronik sanayisini daha ileri bir seviyeye taşımak için her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin, ABD ile gümrük tarifeleri konusunda müzakere yürütüldüğü iddiasını reddetti

2025-04-24 15:58 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan'dan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı

2025-04-23 12:08 - Gündem

Depremde 58 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi A Blok'un yıkılmasına ilişkin yargılama sürdü

2025-04-22 17:43 - Gündem

Online Oynamanın Avantajları ve Riskleri

2025-04-23 18:04 - İnsan&Hayat

Galatasaray Konyaspor'u farklı yendi

2025-04-22 22:42 - Spor

İsrail basınına göre, Netanyahu Gazze'ye saldırıları ekim ayında sonlandırmayı planlıyor

2025-04-28 19:18 - Dünya

Danimarka, İsrail'in Gazze'ye yardım akışını açmasına yönelik çağrıyı desteklediğini belir

2025-04-25 17:38 - Dünya

Atletizm tutkunu "67'lik delikanlı", 12 yılda 108 madalya kazandı

2025-04-24 12:48 - Çevre-Hayat

Yuvada kalan çocuklar, Ankara semalarında uçuş heyecanı yaşadı

2025-04-23 10:18 - Çevre-Hayat

Zirai dondan etkilenen kayısıda 5 yılda 329,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti

2025-04-23 11:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni" 14 Temmuz'da raylara inecek

14:13 - Ekonomi

OPEC+ üyesi 8 ülke ağustosta günlük 548 bin varil üretim artışına gidecek

13:32 - Ekonomi

İstanbullu çiftçinin biber fidesi Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'ndeki yerli üretimden gel

12:48 - Ekonomi

ABD'li finans kuruluşları Türkiye'deki nükleer enerji projelerine destek vermeye hazır

12:37 - Ekonomi

Yüzde 80 doluluğa ulaşan Giresun Teknopark'tan 35 ülkeye ihracat

12:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da Open Rafah grubundan "Hazreti Muhammed'e sevgi, Gazze'ye refah" yürüyüşü

01:48 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

İletişim Başkanlığından Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadele gücüne ilişkin açıklama

01:43 - Gündem

Musk, ABD'lilerin yeni siyasi parti isteyip istemediklerine yönelik anketin sonuçlarını açıklad

01:07 - Dünya

İsrail'de binlerce gösterici, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması talebiyle gösteri

00:57 - Dünya

İsrail, Hamas'ın ateşkes önerisinde değişiklik yapmak istediğini iddia etti

00:53 - Dünya