?>

Türk ve Amerikan kültürlerini sanatla birbirine bağlayacaklar

ABD'de doğup büyüyen Türk keman sanatçısı Zeynep Alpan öncülüğünde başlatılan "Türk-Amerikan Kültür Laboratuvarı" adlı proje, iki ülke kültürünü sanat yoluyla birbirine bağlamayı amaçlıyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

NEW YORK - Dildar Baykan

"Bugünün yaratıcı insanlarını birbirine bağlayarak geleceği inşa etme" sloganıyla başlatılan "Türk- Amerikan Kültür Laboratuvarı" adlı proje, özellikle çocuklar üzerinden çeşitli sanat çalışmaları ile Türkiye ve ABD arasında kültür bağları kurmayı hedefliyor.
ABD'de doğup büyüyen Türk keman sanatçısı Zeynep Alpan, projenin ilk ayağı kapsamında önemli Türk ve ABD'li bestecilerin eserlerinin yer aldığı bir albüm hazırladı.
Kayıtları temmuz ayında İstanbul'da yapılan albümün çıkışının ardından Alpan ve piyanist Dasha Moroz, ABD ve Türkiye'de bir dizi konser vermeyi planlıyor.

Amaç toplumun her kesimine ulaşmak
Projenin ilk kısmında hem Türk hem de Amerikan müziğinin dinleyicilerinin, okullarda, konsolosluklarda, müzelerde ve çeşitli yerlerde her kesimden insana ulaşılarak genişletilmesi öngörülüyor.
Projenin ikinci kısmında ise Türkiye ve ABD'de birçok profesyonel ismin de katılımıyla bir Türk-Amerikan müzik akademisi kurularak her iki ülkede de insanlarla buluşulması hedefleniyor.
Alpan ve Prihodko, projelerinin birinci yılını New York'un en önemli konser mekanlarından Carnegie Hall'da Türk ve ABD'li müzisyenlerin katıldığı bir konser vererek taçlandırmayı amaçlıyor.
Terapi amaçlı başladığı keman hayatının parçası oldu
Proje kapsamında cumartesi günü New York'taki Atatürk Okulu'ndaki öğrencilerle bir araya gelerek burada bir atölye çalışması gerçekleştiren Alpan ve projede birlikte çalıştıkları müzisyen arkadaşı Mark Prihodko, 5. sınıf öğrencilerine Türk kültürünün önemli eserlerini oynadıkları oyun yoluyla anlattı.
Atöyle çalışmasının ardından Alpan ve Prihodko, projeleri ve müzik yolculuklarına dair AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Çocukken kendisine "işitsel işlemleme bozukluğu" tanısı konduğunu ve 5 yaşına kadar hiç konuşamadığını anlatan Alpan, doktor anne babasının terapi amaçlı kendisini keman dersleri almaya başlattığını söyledi.
Alpan, "Derslere başladıktan kısa bir süre sonra konuşmaya da başlamıştım. Müzik benim için gerçekten de bir çeşit tedavi olmuştu." ifadelerini kullandı.

"Sadece müzik değil genel olarak sanat birleştirici"
Prihodko ile New York'taki müzik okulu ELS Juilliard School'da tanıştıklarını ve geçen yıl İstanbul'da birlikte albüm kaydı yaptıklarını belirten Alpan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbulda'yken müzik üzerine bir değerlendirmede bulunduk ve sadece müziğin değil genel olarak sanatın birleştirici olduğunu fark ettik. Ortada çok büyük bir fırsat vardı. Olabildiğince çok insanı bu fırsattan yararlandırmak ve Türk ve Amerikan kültürleri arasında bir entegrasyon oluşturmaya karar verdik."
Kendisinin de ABD'de doğan bir Türk olarak iki kültür arasında büyüdüğünü dile getiren Alpan, "Çok farklı iki kültürün etkileşiminde kalmak çok özel bir şeydi. Bunu bir fırsat olarak gördük." ifadelerini kullandı.
Projelerinde "laboratuvar" kelimesini de özellikle kullanmayı tercih ettiklerini vurgulayan Alpan, "Çünkü burada yeni fikirler ve içerikler üretmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
"Çocuklar toplumun en önemli parçası"
Projenin direktörlüğü görevini de yürüten piyanist Mark Prihodko da annesinin piyanist babasının da çellist olması nedeniyle çocukluğundan beri müziğin içinde büyüdüğünü ve kendi kariyerini de buna göre şekillendirdiğini anlattı.
Projede çocuklarla çalışmayı özellikle seçtiklerini belirten Prihodko, "Sanat için evrensel değerler oluşturmak ve yakın bağlar kurmak için gelecek nesillerle çalışmayı seçtik. Çocuklar toplumun en etkileyici parçası ve geleceğin karar vericileri." diye konuştu.
Hem Alpan'ın hem de kendisinin yoğun olarak dışarıda da çalışmalarını yürüttüğünü dile getiren Prihodko, projede ilerleme kaydetmek için de ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Alpan ve Prihodko, proje kapsamında yapmayı planladıkları müzik akademisi için de Ankara'daki Bilkent Üniversitesi ile 2020'de bir proje gerçekleştireceklerini bildirdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başakşehir, Ankaragücünü rahat geçti

2018-12-11 01:30 - Spor

Buz tutan gölde eşsiz günbatımı

2018-12-10 18:43 - Günün Fotoğrafı

Çorum'daki okullara kar tatili! (Çorum'da okullar tatil mi?)

2018-12-13 12:17 - Gündem

İzmir’de kimyasal sızıntı: 1 ölü

2018-12-13 19:31 - Asayiş

Bulutların altında masalsı hayat

2018-12-16 15:02 - Gündem

Güneş ışığını takip eden 'akıllı şemsiye' geliştirdiler

2018-12-12 15:02 - Teknoloji

Isparta'da 1600 yıllık lahit parçası ele geçirildi

2018-12-16 03:00 - Kültür Sanat

DEAŞ’tan kurtulan Iraklıların yaşama mücadelesi sürüyor

2018-12-10 23:39 - Dünya

'Kaşıkçı cinayeti Veliaht Prensin ülkeyi nasıl yönettiği konusunda bizi uyandırdı'

2018-12-11 13:57 - Dünya

Kılıçdaroğlu, Fırat’ın doğusuna yapılacak harekata değindi

2018-12-13 17:51 - Siyaset

İlgili Haberler

Ressam İlhami Atalay öncülüğünde 80 sanatçı Gazze için resim çizdi

21:32 - Kültür Sanat

Kaligrafi sanatçısı Etem Çalışkan son yolculuğuna uğurlandı

17:47 - Kültür Sanat

Engelli oyuncuların tiyatro sahnesine Yunanistan'dan çevrim içi izleyici

16:03 - Kültür Sanat

Atölyesi yıkılan Hataylı ressam Kültür ve Sanat Çarşısı sayesinde mesleğine döndü

11:53 - Kültür Sanat

Anadolu'nun giysi kültürünü tasarladığı bez bebeklerle yansıtıyor

13:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem

TCMB'den parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecek adım

01:43 - Ekonomi