?>

Türkiye-AB ilişkilerinde 'pozitif' gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "AB ile ilişkilerimizin daha pozitif bir gündemle ilerlemesi bakımından hem konuların hem de kanalların artması gerekiyor." dedi.

Dünya - 7 yıl önce

BRÜKSEL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerimizin daha pozitif bir gündemle ilerlemesi bakımından hem konuların hem de kanalların artması gerekiyor. Bütün bunlarla birlikte iki tarafın da lehine olacak şekilde bir ilerleme sağlayabileceğimizi düşünüyorum." dedi.
Yılmaz, iki gün süren Brüksel temaslarının ardından Avrupa Parlamentosunda (AP) AA muhabirine açıklama yaptı.
Brüksel'de çok yoğun bir temas trafiğinde bulunduğunu belirten Yılmaz, özellikle Avrupa Parlamentosunda farklı ülkelerden 22 parlamenterle görüştüğünü vurguladı.
Yılmaz, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde mutlaka pozitif gündeme ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek Avrupa ile Türkiye ilişkilerinin iki tarafın da çıkarına olduğunu, daha güvenli, müreffeh ve demokratik bir Avrupa'nın Türkiye'ye fayda sağladığını, daha ilerleyen, büyüyen ve güçlenen bir Türkiye'nin Avrupa için faydalı olduğunu anlattı.
Suriyeli mültecilere daha fazla destek çağrısı
Mülteci meseleleri konusunun her görüşmelerinde gündeme geldiğine işaret eden Yılmaz, "Suriye'de, İdlib'de Sayın Cumhurbaşkanımızın aldığı inisiyatifi paylaşma imkanımız oldu. Bunu herkes gerçekten takdir ediyor. Türkiye çok büyük bir yük taşıdı aslında, insani bir görev yaptı. Biz de burada uluslararası camianın daha fazla destek vermesi gerektiğini, özellikle Avrupa Birliği'nin Türkiye bütçesine değil, Suriyeli mültecilere daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladık." ifadelerini kullandı.
AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği 3 artı 3 milyar avroyu daha hızlı sağlaması gerektiğini anlatan Yılmaz, "Birinci 3 milyar avro dahi henüz harcanmış değil. Bunları muhataplarımıza hatırlattık. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütçesine değil ama mültecilere doğrudan daha fazla Avrupa'nın ve dünyanın destek vermesi gerektiğini söyledik." diye konuştu.
Yılmaz, Türkiye'nin ekonomi politikaları konusuna da değindiklerini belirterek "Burada da yine Türkiye'nin giderek bu kurda daha istikrara doğru gittiğini ve belirli bir dengelenme sürecinden sonra sürdürülebilir bir büyüme patikasına devam edeceğini vurguladık. Genç ve dinamik nüfusuyla Türkiye'nin büyük potansiyellere sahip olduğunu, bunun Türkiye-AB ilişkileri açısından da önemli olduğunu yine ortaya koyma imkanımız oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Gümrük Birliği'nin güncellenmesi
Özellikle Gümrük Birliği'nin ekonomi anlamında iki tarafın da lehine olduğunu söyleyen Yılmaz, "Burada özel sektörleri de daha fazla işin içine dahil ederek Gümrük Birliği'ni nasıl daha modernize ederiz, nasıl geliştiririz, nasıl daha kapsamlı hale getiririz bu konudaki müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiğinin altını çizdik. Herkesin faydasına olacak bu süreci birilerinin engellememesi gerektiğini özellikle vurguladık." dedi.
Yılmaz, vize kolaylığı konusunu da gündeme getirdiklerine işaret ederek Türkiye'nin uzun yıllardır Avrupa'yla ilişkisi olan bir ülke konumunda bulunduğunu ve Türk vatandaşlarının rahat bir şekilde Avrupa'da seyahat edebilmesi gerektiğini ifade etti.
Katılım öncesi fonlar
AB'nin katılım öncesi fonlardan bazı kesintiler yaptığını anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bunun ne kadar yanlış olduğunu vurguladık. Katılım süreciyle mülteci meselelerinin karıştırılmaması gerektiğini, ikisinin kendi mecraları içinde yürümesi gerektiğini vurguladık. Katılım öncesi fonlarımızın mutlaka Türkiye'yi üyeliğe hazırlayan, reformlarını kolaylaştıran fonlar olarak kullanılması gerektiğinin altını çizdik."
Yılmaz, Türkiye'nin şu anda güvenlik noktasında geçmişe göre çok daha ilerlemiş bir ülke olduğuna dikkati çekerek "Bu güvenlik endişelerinin azaldığı bir ortamda Türkiye-AB ilişkilerinin de çok daha hızlı bir şekilde ilerleyebileceğinin altını çizdik." dedi.
AB ve Türkiye arasında daha fazla diyalog gerçekleştirilmesi ve daha fazla görüşmeler yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Sadece hükümetler arasında değil parlamenterler arasında da daha çok parlamenter diplomasi olmalı. İş adamlarımız daha çok konuşmalı, sivil toplum daha fazla bir araya gelmeli. AB ile ilişkilerimizin daha pozitif bir gündemle ilerlemesi bakımından hem konuların hem de kanalların artması gerekiyor. Bütün bunlarla birlikte iki tarafın da lehine olacak şekilde bir ilerleme sağlayabileceğimizi düşünüyorum.
Karşımızda gelecekte daha pozitif bir gündem görünüyor, daha olumlu bir hava görünüyor. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın Almanya’ya yaptığı devlet ziyareti, Hollanda ile ilişkilerimizdeki ilerlemeler, başka bazı ikili görüşmelerimiz, bunlar da üye devletlerle yapılan görüşmeler, bunlar da süreci destekleyici mahiyette. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde daha pozitif bir gündem olasılığını hep birlikte görüyoruz."
"Bu görüşmelerin yeni bir başlangıç olmasını diliyorum"
AK Parti Brüksel Temsilcisi Ruhi Açıkgöz de "Son iki gündür Avrupa Parlamentosunda çok sayıda olağanüstü görüşmeler gerçekleştirdik. Uzun aradan sonra bu görüşmelerin yeni bir başlangıç olmasını diliyorum." dedi.
Açıkgöz, Türkiye'nin özellikle Brüksel'deki her kurumda pozitif görünülürlüğünü artırmak istediklerini, Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu gelişmeler beklediğini ifade etti.

Muhabir: Ata Ufuk Şeker

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Açık kaynak kod platformu kuracağız'

2018-10-17 20:17 - Teknoloji

Üzerine ağaç devrilen şahıs hayatını kaybetti

2018-10-14 21:02 - Asayiş

İstanbul Valisi'nden 'stokçuluk' uyarısı

2018-10-16 20:22 - Gündem

Ankara’da bir ilk: 500 araçlı dev festival

2018-10-14 19:37 - Gündem

Çaykur Rizespor 3 golle kazandı

2018-10-15 01:12 - Spor

'Zamana Sığmayan Çocuklar' rehberlik hizmeti sunacak

2018-10-14 19:32 - Gündem

Bahçeli'den Brunson açıklaması

2018-10-13 01:07 - Gündem

Attila İlhan 80 yıllık ömrüne 56 kitap ve 6 senaryo sığdırdı

2018-10-11 17:52 - Kültür Sanat

3 ülkeden Suudi Arabistan'a 'Kaşıkçı' çağrısı

2018-10-14 22:02 - Dünya

İsrail, Batı Şeria'da Filistin okulunu kapattı

2018-10-15 03:02 - Dünya

İlgili Haberler

Berlin'de polis, Filistin destekçilerinin başbakanlık binasının yanında kurduğu kampı boşalttır

18:53 - Dünya

Fransa yıllık savunma bütçesini 2027’de 64 milyar avroya çıkaracak

17:47 - Dünya

Zelenskiy, Ukrayna Ekonomi Bakanı Sviridenko'ya başbakanlık görevini teklif etti

17:22 - Dünya

Fransa'da hükümet, bir vatandaştan borçların ödenmesi için verdiği 45 avro bağışı kabul etti

17:08 - Dünya

Londra Southend Havalimanı'nda dün düşen küçük uçakta bulunan 4 kişinin öldüğü açıklandı

16:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Samsun istiklal madalyasına 101 yıl sonra kavuşacak

19:02 - Gündem

Berlin'de polis, Filistin destekçilerinin başbakanlık binasının yanında kurduğu kampı boşalttır

18:53 - Dünya

AK Parti Genel Başkanvekili Ala: 15 Temmuz bir ihanet projesidir, vatana ihanettir

18:42 - Siyaset

Çorum'da ekili alanda çıkan yangına müdahale sürüyor

18:38 - Gündem

AB, ABD'ye karşı tarife misillemesi üzerinde çalışıyor

18:22 - Ekonomi