?>

Türkiye bölgesel teknoloji üssü olma yolunda ilerliyor

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuyla uluslararası yatırımlar için cazibe merkezine dönüştüğünü belirtti.

Teknoloji - 16 saat önce

İstanbul
Polat, Yandex'in yeni yapay zeka destekli "Yazeka" arama motorunun tanıtımının ardından AA muhabirine, şirketin dijital ekosisteme katkıları ve Türkiye'nin uluslararası yatırım hedeflerini değerlendirdi.
Türkiye'nin dijital ve yeşil dönüşüm hedeflerine dikkati çeken Polat, Türkiye'nin, 2023 sonu itibarıyla 1,2 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya ulaştığını ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlatarak, bu hedefe ulaşmada dijitalleşmenin ve teknoloji odaklı yatırımların önemini vurguladı.
Polat, Türkiye'nin genç, eğitimli ve dinamik bir nüfusa sahip olduğuna işaret ederek, "Bunun ülkemizin en büyük katma değerlerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Yandex'in diğer ürünlerinin de buradaki mühendislik gücünü, genç, dinamik, eğitimli iş gücünü kullanarak diğer pazarlara ulaşmasına olanak sağlayacağını düşünüyoruz. Yandex'in farklı dikeylerde faaliyet gösterdiği alanlar olan bulut teknolojisi, veri merkezleri ve taksi uygulamaları gibi yatırımlarıyla ülkemizde yeni yatırımlar yapmasını Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak desteklemeye hazırız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de yatırım ortamına uzun vadeli bağlılık gösteren uluslararası yatırımcılar var"

Yandex'in yeni nesil yapay zeka arama motoru hizmetini yerlileştirmesi ve diğer dijital hizmetlerinin ülkedeki rekabet ortamına ve teknoloji ekosistemine pozitif etkide bulunacağına ve kaliteyi artıracağına vurgu yapan Polat, firmanın ekosisteminde yer alan diğer hizmetlerine yönelik yeni yatırımlarının Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından destekleneceğini söyledi.
Polat, "Yandex gibi firmaların bulut teknolojisi ve veri merkezi yatırımlarında Türkiye'de AR-GE yaparak Türkiye’nin mühendislik kapasitesini kullanması ve yeni teknolojiler geliştirmeleri son derece önemli. Yandex'in odaklandığı teknoloji alanları, Türkiye'nin dijital ekosistemini destekleyecek kritik yatırımlar." dedi.
Polat, küresel ekonomik dengelerin salgın ve savaş gibi etkenlerle sürekli bir çalkantı halinde olmasına rağmen Türkiye'nin rekabetçi yatırım ortamı ile uzun dönem yatırımcılar için güvenli bir liman olmaya devam ettiğini dile getirdi.

"Türkiye'nin bir hikayesi var"

Makro dengelerin çok hızlı değişebildiğini belirten Polat, şöyle devam etti:
"Salgın sonrasında tedarik zincirindeki kırılmalar, ticari koruma politikalarının öne çıkması veya bazı bölgesel çatışmalar, tansiyonlar yatırımcıları etkileyebiliyor. Ancak, doğrudan yatırımlar çok daha uzun vadeli perspektiflerle yapılan yatırımlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıllık tarihine baktığımızda 100 yıldır ülkemizde yatırımları ve faaliyetleri olan uluslararası firmalar mevcut. Hatta Cumhuriyet'ten de önce ülkemize gelmiş ve halen faaliyetlerine devam eden uluslararası doğrudan yatırımlar var. Türkiye'nin bir hikayesi var."
Polat, Türkiye'nin salgın sonrası dönemde dijital ve yeşil dönüşüm ile Avrupa'nın en önemli tedarikçilerinden biri haline geldiğini kaydederek, Türkiye’nin gümrük birliği ve serbest ticaret anlaşmaları sayesinde 1,3 milyar insana ve 30 trilyon dolarlık bir ekonomiye erişim sağlayan bir konumda bulunduğunun altını çizdi.
Avrupa, Kuzey Amerika ve Uzak Doğu'dan gelen yatırımların arttığını vurgulayan Polat, "2002'de toplam 5 bin 600 uluslararası sermayeli firma varken, bugün bu sayı 82 bini aştı. 2002 öncesinde yılda ortalama 1 milyar dolar yatırım gelirken; son 20 yılda, yıllık ortalama 13 milyar yatırım çekiyoruz. Avrupa Ülke Çekiciliği Araştırması 2024 sonuçlarına göre, Türkiye sıfırdan yapılan yatırımlarda 7. sıradan Fransa, İngiltere, Almanya’nın ardından 4. sıraya yükseldi." şeklinde konuştu.
Polat, 2024-2028 arasında uluslararası doğrudan yatırım stratejisinde yeşil ve dijital dönüşüm önemli iki odak olduğunu anımsatarak, "Türkiye'nin son 20 yılda yüzde 5,4 büyüme ortalaması yakalayan ekonomisi, genç ve dinamik nüfusu, gelişmiş altyapısı ve dijitalleşme alanındaki yatırımları uluslararası yatırımcılar için cazip kılmaktadır. Birçok uluslararası firma artık Türkiye'yi AR-GE yapmak için bir bölgesel üs olarak kullanmaya başladı." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak diğer kamu kurumlarıyla koordinasyon içinde yatırımcıların, yatırım deneyimlerini kolaylaştıracak ve hızlandıracak şekilde projelerini hayata geçirmelerine destek olduklarını belirten Polat, "Bu destekler yatırım tamamlandıktan sonra da bitmiyor çünkü aslında yatırımın büyük bir kısmı mevcut yatırımcıların genişleme yatırımlarıyla da geliyor. O yüzden biz mevcut yatırımcılarla da devamlı iletişimdeyiz. Bu süreç ilk temastan fabrika açılış anına kadarki tüm aşamaları kapsıyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni sezonun ilk seferine çıkan Turistik Doğu Ekspresi, Erzincan'a ulaştı

2024-12-24 12:04 - Çevre & Seyahat

Bolu'da karla oynayan ayılar cep telefonuyla görüntülendi

2024-12-18 14:08 - Çevre-Hayat

Beşiktaş'ta Hüseyin Yücel ve Serdal Adalı, başkan adaylığı başvurusunu yaptı

2024-12-18 14:43 - Spor

"Elektronik sigaranın içerdiği aromalar nedeniyle bağımlılığı kolaylaştırdığı" uyarısı

2024-12-18 12:07 - Sağlık

Bursa'da çocuklar simülasyonla 4 mevsim kayak öğrenebiliyor

2024-12-22 10:53 - Çevre-Hayat

Türkiye'deki düzenlemeler kripto para piyasasını 2025 yılı için umutlandırdı

2024-12-24 12:28 - Ekonomi

Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında 761 işletmeye 2 milyar liradan fazla ödeme yapıldı

2024-12-21 10:07 - Ekonomi

Yeni sezonun ilk seferine çıkan Turistik Doğu Ekspresi son durağı Kars'ta

2024-12-25 02:07 - Çevre & Seyahat

TSYD'ye kayyım atandı

2024-12-19 12:13 - Spor

İsrail'in 445 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 45 bin 338'e yükseldi

2024-12-24 14:52 - Dünya

İlgili Haberler

TEKNOFEST Robolig Mavi Vatan yarışması başvuruları devam ediyor

18:28 - Teknoloji

Türkiye'den çıkan teknolojiler ihracata dönüşecek

15:07 - Teknoloji

Türk bilim insanları, Ay ve Mars'ta domates üretimi hedefliyor

13:43 - Teknoloji

Dünyada sağlık, uzay, teknoloji gibi alanlarda keşifler ve buluşlar, 2024'te ufuk açtı

12:43 - Teknoloji

Türkiye Uzay Ajansı uluslararası faaliyetlerinde şirketleşebilecek

09:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hatay'da fırtına, hayatı olumsuz etkiledi

03:13 - Asayiş

İsrail, Lübnan ile bir ayını doldurmayan ateşkese yönelik 300'ü aşkın ihlalde bulundu

00:37 - Dünya

Gürcistan'daki AB yanlısı gösteriler 28 gündür devam ediyor

00:03 - Dünya

Kazakistan'daki uçak kazasında kurtulan yolcu kaza süreci ve sonrasını kayda aldı

23:57 - Dünya

Devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

23:52 - Siyaset