?>

Türkiye'deki bankaların "iklim karnesi" açıklandı

Türkiye'deki 17 bankadan 12'si "net sıfır" hedefi doğrultusunda hareket ederken, 10'u yeni kömür projelerini finanse etmeme taahhüdü verdi.

Ekonomi - 8 ay önce

Istanbul
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de devam ederken, İklim İçin 350 Derneği ile Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) "Türkiye'deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı" başlıklı raporunun üçüncüsünü yayımladı.
Türkiye'deki 17 özel ticari, kamu ve yatırım bankasının iklim değişikliğiyle mücadele uygulamalarının 5 ana başlıkta ele alındığı raporda, bu bankaların fosil yakıt yatırımları, "net sıfır" hedefi, karbon ayak izi, temiz enerji yatırımları, ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim) ve benzer derecelendirmeleri incelendi.
Buna göre, bankaların yayımladığı raporlar dikkate alındığında, 17 bankanın sürdürülebilirlik ve iklim kriziyle mücadele kapsamında yürüttükleri faaliyetler farklı şekillerde ilerleme kaydetti. Ancak önceki raporlama dönemlerine kıyasla 2023'te ivme bir nebze düştü.
Geçen yıl yeni kömür projelerini finanse etmeyeceğini açıklayan yeni bir banka olmazken, mevcut durumda 17 bankadan 10'u kömüre "hayır" demeye devam etti.
Türkiye'nin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda çoğunlukla 2050 itibarıyla portföylerini "net sıfır" salım hedefine uygun hale getireceğini açıklayan bankalara 2023'te Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) eklendi. Böylece söz konusu 17 bankadan "net sıfır" hedefine uygun hareket eden banka sayısı 12 oldu.
Türkiye İş Bankası'nın da 2040'a kadar mevcut kömür portföyünden çıkacağını açıklaması geçen yıla ilişkin olumlu bir bulgu olarak değerlendiriliyor.
Rapora göre, uzun vadeli "net sıfır" hedeflerini destekleyici nitelikte olan, karbon ayak izi ve temiz enerji yatırımları konularında ara hedefler açıklayan bankaların, bu hedeflerini bilime dayalı bir metodolojiye uygun olarak taahhüt etmesi ve onaylatması ise olumlu gelişmeler arasında yer aldı.

"İklim kriziyle mücadelede finans sektörünün oynadığı kritik rol göz ardı edilemez"

İklim İçin 350 Derneği Finans Kampanyaları Sorumlusu Selen Baykara, rapora ilişkin değerlendirmesinde, iklim kriziyle mücadelede finans sektörünün oynadığı kritik rolün göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
Baykara, bankaların bu kararlarının arkasında farklı yaklaşımların söz konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bu sektör genelinde standardize bir yaklaşımın benimsenmesine yönelik ihtiyacı gösteriyor. Bununla birlikte, mevcut ekonomik koşulların da etkisiyle büyük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımlarının yavaşladığı görülüyor. Yeşil ekonomik dönüşüm için bankacılık portföyünde bir yandan fosil yatırımlar azalırken, diğer yandan yenilenebilir enerji yatırımları artış yönünde ilerlemeli. Küresel iklim hedeflerinin gerektirdiği acil eylem dikkate alındığında, finans kuruluşlarının portföylerini hızla net sıfır hedefleriyle uyumlu hale getirmesi ve düşük karbonlu ekonomiye geçişi desteklemesi artık bir seçenek değil, bir zorunluluk."

"Kömürden çıkışı finanse etmek üzere atılacak adımlar Türkiye'nin potansiyelini yükseltecek"

SEFİA Analisti Evrim Özyorulmaz Akcura da finansal kuruluşların iklim değişikliğine bağlı riskleri yönetmek için sistemsel düzenlemelere uyum sağlama çabası içinde olduklarını dile getirdi.
Akcura, bu kuruluşların yeşil ekonomiye geçişte düşük karbonlu yatırımların desteklenmesi konusunda da önemli ve aktif bir rol üstlendiğini belirterek, "Bu noktada, ana akım finansmanın karbon yoğun fosil yakıt varlıklarından uzaklaşarak, net sıfır hedefleri yönünde hareket etmesi gerekliliği de ortaya çıkıyor." ifadesini kullandı.
Ulusal düzeyde bir farkındalık yaratma çabasıyla 3 yıldır yayımlanan raporun Türkiye finans sektörünün iklim kriziyle mücadelede aldığı mesafeyi ortaya koyduğunu aktaran Akcura, "Tüm veriler ışığında, özellikle kamu bankalarının mevcut ve yeni projelerde kömürden çıkışı finanse etmek üzere atacağı adımların yeşil dönüşüm ekseninde Türkiye'nin potansiyelini yükselteceğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ryanair, İtalya'da fazladan alınan "check-in" masraflarını geri ödeyecek

2024-11-14 19:43 - Ekonomi

Rusya Türkiye'den giyim ithalatını azalttı

2024-11-18 17:26 - Özel Haber

İsrail'in merkezine füze saldırısında biri ağır 5 kişi yaralandı

2024-11-18 23:07 - Dünya

Milli muaythai sporcuları, Avrupa Şampiyonası'nda 14 madalya kazandı

2024-11-14 23:43 - Spor

Yenilenebilir enerjide 2030 hedefleri için yıllık 1000 gigavattan fazla kurulum gerekiyor

2024-11-21 11:17 - Ekonomi

Şırnak'ta Faraşin Yaylası'nda kar yağışı etkili oldu

2024-11-19 14:53 - Çevre-Hayat

Karadeniz'de sonbahar tüm renkleriyle yaşanıyor

2024-11-18 12:38 - Çevre-Hayat

Cihan Çanak, Abdülkerim Bardakcı'nın yerine A Milli Futbol Takımı kadrosuna çağrıldı

2024-11-17 12:52 - Spor

Malcolm X'in ailesi, ABD hükümetiyle bazı kurumlarına 100 milyon dolarlık dava açtı

2024-11-15 20:33 - Dünya

1Win'de spor bahisleri için çalışma stratejileri: yeni başlayanlar için ipuçları

2024-11-19 13:41 - İnsan&Hayat

İlgili Haberler

AB, 2 trilyon avroluk bütçe istedi

20:33 - Ekonomi

Trendyol Grubu, Baykar, ADQ ve Ant International arasında stratejik işbirliği

19:52 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell'ı görevden almayı planlamadığını söyledi

19:38 - Ekonomi

Türkiye ile BAE arasında 7 ortak anlaşma imzalandı

19:02 - Ekonomi

Bank of America, Morgan Stanley ve Goldman Sachs ikinci çeyrek bilançolarını açıkladı

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi İnan, Musul'u ziyaret etti

21:17 - Gündem

Belçika'da dünyaca ünlü müzik festivali Tomorrowland'in yapılacağı alanda yangın

21:12 - Dünya

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Yerleşim yerlerinde yangının ve rüzgarın hızı düştü

20:53 - Gündem

AB, 2 trilyon avroluk bütçe istedi

20:33 - Ekonomi

Netanyahu'nun koalisyonunda bir Haredi parti daha hükümetten istifa etti

20:28 - Dünya