?>

Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması'nın menşe kuralları revize edilecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yarın Gürcistan'da üst düzey temaslarda bulunacak, Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) menşe kurallarının revize edileceği kararı imzalayacak.

Ekonomi - 2 gün önce

Ankara
AA muhabirinin Ticaret Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Bakan Bolat, yarın Gürcistan'a resmi ziyarette bulunacak.
Ziyarette, iki ülkenin Cumhurbaşkanları tarafından belirlenen 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine en kısa sürede ulaşma yolunda atılacak adımlar ele alınacak. Ticareti kolaylaştırmak adına lojistik ve gümrük işbirliğini güçlendirecek hususları tüm boyutlarıyla değerlendirmek üzere üst düzey temaslarda bulunulacak.
????
Bu çerçevede Bakan Bolat, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Kavelaşvili ve Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze tarafından kabul edilecek. Bolat, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Mariam Kvrivishvili ve Maliye Bakanı Lasha Khutsishvili ile ikili görüşmeler yapacak.
Bolat'ın Gürcistan ziyareti kapsamında Türkiye-Gürcistan İş Forumu gerçekleştirilecek. Forum çerçevesinde, Gürcistan'da yerleşik iş insanlarıyla bir araya gelinecek. Bu toplantılarla, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler değerlendirilerek, iş dünyasının görüşleri alınacak ve potansiyel projeler masaya yatırılacak. Bu kapsamda, 5 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine hızla ulaşılması yolunda, Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması'nın menşe kurallarının revize edileceği karar, Bolat ve Kvrivishvili tarafından imzalanacak. Bu revizyonla, Gürcistan ile Türkiye arasındaki STA'nın menşe kuralları, Pan-Avrupa-Akdeniz Bölgesel Konvansiyonu (PAAMK) ile uyumlu hale getirilecek. Böylece 2026 yılında yürürlüğe girecek yeni çapraz kümülasyon kuralları çerçevesinde ikili ticaretin ve bölgesel tedarik zincirlerinin kesintisiz şekilde sürdürülmesi sağlanacak.

Çalışmaların kısa sürede tamamlanması planlanıyor

Gürcistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda 1 Kasım 2008'de yürürlüğe giren STA ile taraflar arasında tüm sanayi ürünlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergileri, miktar kısıtlamaları ile eş etkili vergiler kaldırılmıştı. STA'nın ilave tarım tavizleri ile hizmet ticaretini kapsayacak şekilde genişletilmesine ilişkin imzalanan protokolün hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların da en kısa sürede tamamlanması planlanıyor.
Anlaşmanın 2008'de yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacminde sürekli artış eğilimi yakalandığı görüldü. 2008'de 1,5 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2024 yılında 3,4 milyar dolara ulaştı. Türkiye, uzun yıllardır Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Geçen yıl Gürcistan'a ihracat 2,75 milyar dolar, Gürcistan'dan ithalat ise 616 milyon dolar oldu. Türkiye, Gürcistan'ın ithalatında ve toplam ticaret hacminde ilk sırada yer alırken, en fazla ihracat gerçekleştirdiği 6'ıncı ülke.
Gürcistan'da Türk yatırımları 238 milyon dolara ulaşırken, Türkiye'deki Gürcü yatırımları 53 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlar da ilave edildiğinde Gürcistan'daki Türk yatırımları 1,5 milyar doları buluyor. Gürcistan'da 2 bin 200'ün üzerinde Türk ortaklı firma faaliyet gösterirken, bu firmalar Gürcistan ekonomisine ve ikili ilişkilere katkı sağlıyor. Müteahhitlik alanında ise Türk firmaları, Gürcistan'da bugüne kadar yaklaşık 5,6 milyar dolarlık 304 proje üstlendi.
Bakan Bolat'ın Gürcistan ziyaretiyle, üst düzey resmi temasların vereceği güçlü mesajların yanı sıra imzalanacak kararla ticaretin altyapısının güçlenmesi amaçlanıyor. Yapılacak iş forumu ve toplantılarla, iki ülke iş dünyası temsilcileri arasındaki iletişiminin artması ve iki ülkenin ticaret alanında ortaya koyduğu vizyonun bölgesel nitelik kazanması hedefleniyor.

PAAMK sistemi nedir?

PAAMK sistemi, Türkiye, Avrupa Birliği (AB), EFTA ülkeleri (İsviçre, Lihtenştayn, İzlanda ve Norveç), Cezayir, Fas, Filistin, İsrail, Lübnan, Mısır, Tunus, Ürdün ve Faroe Adaları'nın dahil olduğu çapraz menşe kümülasyonu esasına dayalı serbest ticaret alanı sistemi olarak kabul ediliyor.
Bu kapsamda Türkiye, serbest ticaret anlaşması ağını tamamladığı AB, EFTA ülkeleri, Fas, İsrail, Mısır, Tunus ve Ürdün ile tercihli ticarette çapraz menşe kümülasyonu uygulayabiliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Terör örgütü PKK'nın silahlarını imha etmesi Rus medyasında geniş yer aldı

2025-07-12 01:04 - Özel Haber

Belarus ve TBMM işbirliğini artıracak

2025-07-09 17:16 - Özel Haber

Gönüllü nakkaş iki yılda 20 caminin duvarlarını ayet ve işlemelerle süsledi

2025-07-11 11:47 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Putin’in danışmanı Türkiye’de… Yurievich, Hasan Enes Karahan ile Kafkas Üniversitesi’nde

2025-07-10 07:56 - Özel Haber

Tayland’da 'Moo Deng' adlı cüce su aygırının birinci yaş günü kutlamasına binlerce kişi katıldı

2025-07-10 17:08 - Magazin

Fatih Camisi'nde 15 Temmuz şehitleri için hatim programı düzenledi

2025-07-11 19:43 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Samsun'daki su kayağı merkezi SUKAY adrenalin tutkunlarını ağırlıyor

2025-07-09 17:12 - Magazin

Down sendromlu milli sporcudan ödül töreninde sürpriz evlilik teklifi

2025-07-14 17:48 - Magazin

Erzurum'da Kur'an kursuna katılan çocuklar buz pateniyle tanıştı

2025-07-11 17:52 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Moskova: Türkiye, geniş kapsamlı işbirliği ortağımız

2025-07-12 23:22 - Özel Haber

İlgili Haberler

Doğan Holding'e ait Ditaş Doğan paylarının BDY Group'a devri tamamlandı

22:07 - Ekonomi

Fed'in Bej Kitabı, ekonomik belirsizliğin temkinliliğe neden olduğunu ortaya koydu

21:53 - Ekonomi

AB, 2 trilyon avroluk bütçe istedi

20:33 - Ekonomi

Trendyol Grubu, Baykar, ADQ ve Ant International arasında stratejik işbirliği

19:52 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell'ı görevden almayı planlamadığını söyledi

19:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Arap ülkeleri, İsrail'in Suriye’ye yönelik düzenlediği saldırıları kınadı

06:43 - Dünya

İran: İsrail barış ve güvenliği eşi benzeri görülmemiş şekilde tehdit ediyor

01:33 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail barış istemiyor. İsrail istikrar istemiyor

01:27 - Dünya

Enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

00:53 - Siyaset

İsrail'in Suriye'deki saldırılarına karşı TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

00:48 - Gündem