?>

Türkiye'nin insani yardım alanındaki pratikleri küresel hale geliyor

Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Ulusoy, "Türkiye insani yardım alanındaki pratiklerini Birleşmiş Milletler kuruluşlarına bir felsefe ile anlatarak katkı sağlıyor." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA - UĞUR ÇİL

Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy, Türkiye'nin insani ve kalkınma yardımlarının eş zamanlı yürütülmesi konusunda başarısına dikkati çekerek, "Türkiye insani yardım alanındaki pratiklerini bir felsefe ile anlatıyor ve bunu küresel bir felsefe haline getirme yolunda Birleşmiş Milletler kuruluşlarına katkı sağlıyor." dedi.
İnsani yardımlar ile kalkınma yardımlarının birlikte yürütülmesini hedefleyen "Yeni Çalışma Yöntemi (New Way of Working)" platformu üst düzey çalıştayı, Türkiye'nin ev sahipliğinde 18-19 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek.
Büyükelçi Ulusoy, çalıştay ve hedefleri hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Çalıştayın Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) ile BM Kalkınma Programının (UNDP) sponsorluğunda gerçekleştirileceğini belirten Ulusoy, çalıştayla insani kriz yaşanan ülkelere, insani ve kalkınma yardımlarının koordineli biçimde sağlanmasının, böylece daha etkin ve kalıcı çözümler bulunmasının amaçlandığını ifade etti.
Ulusoy, koordinasyonun önemine vurgu yaparak, "Tek başına insani yardım yapıldığında, o ülkede belli bir aşamada belli insani krizleri önleyebiliyorsunuz. Ama o ülkelerin özellikle kalkınma sorunları varsa bu krizler tekrarlayabiliyor. Belirli bir kalkınmışlık düzeyi sağlanabilirse bu ülkeler krizlere karşı da dirençli oluyorlar." diye konuştu.
Bu çalıştayda ele alınacak yeni çalışma yönteminin, geçen sene Türkiye'nin ev sahipliğinde 9 bin katılımcı, 180 ülke ile 55 devlet ve hükümet başkanının katılımıyla düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi'nin en önemli sonuçlarından birisi olduğunun altını çizen Ulusoy, "Eğer devam etmekte olan bu süreç somut sonuçlara vesile olabilirse, bundan en çok faydalanacak kesim krizden etkilenen halklar ve ülkeler olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynakları daha verimli kullanabilme imkanı

Ulusoy, insani ve kalkınma yardımlarının koordinasyonu ile bu yardımları gerçekleştiren başta BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ile BM Kalkınma Programı olmak üzere ilgili BM ajanslarının birlikte çalışmalarının sağlanmış olacağına dikkati çekerek, bu şekilde bağışçı ülkelerin de kaynaklarını daha verimli kullanabilmeleri imkanının doğacağını kaydetti.
Türkiye'nin insani ve kalkınma yardımlarını koordine etmeyi ulusal planda hayata geçirdiğini, Somali ile Sahraaltı'nın bu konudaki en önemli örnekler olduğunu dile getiren Ulusoy, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay'ın bu ve diğer dış yardım faaliyetlerindeki koordinasyonun Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlandığını belirtti.
Ulusoy, Dünya İnsani Zirvesi'nde olduğu gibi Türkiye'nin bu çalıştayda da insani ve kalkınma yardımları alanındaki tecrübelerini paylaşacağına işaret ederek, "Böylece Türkiye'nin gayretleri bu sürece katkı sağlayacak ve tecrübeleri daha somuta indirgenecek diye düşünüyoruz." dedi.
Çalıştaya BM kuruluşlarının, uluslararası sivil toplum örgütlerinin, bağışçı ülkelerin ve Somalili yetkililerin katılacağını aktaran Ulusoy, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) dönem başkanı olarak bu sürece katkısını önemsediklerini ve Teşkilattan da çalıştaya katılım olacağını söyledi.
"Türkiye insani yardım alanındaki pratiklerini bir felsefe ile anlatıyor ve bunu küresel bir felsefe haline getirme yolunda Birleşmiş Milletler kuruluşlarına katkı sağlıyor." diyen Ulusoy, Türkiye'nin insani yardım alanındaki en cömert ülkelerden birisi olduğunu ve 2016 yılında toplam 5,7 milyar dolarlık yardımda bulunduğunu vurguladı.
Ulusoy, Türkiye'nin uluslararası yardımların sembolik kaldığı bir ortamda üç milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Türkiye'nin bunun yanı sıra dünyanın birçok yerinde kalkınma odaklı insani yardımlar yapmaya da devam ettiğini anlattı. ​
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TÜBİTAK yazılım geliştirmedeki olgunluğunu kanıtladı

2017-05-16 16:37 - Teknoloji

Kadın basketbolunda şampiyon belli oluyor

2017-05-16 14:36 - Spor

Avrupa Ligi Üst Yöneticisi Bertomeu: Türkiye'deki kulüpler gelecek için vizyona sahip

2017-05-16 18:08 - Spor

Booking.com'dan açıklama

2017-05-15 16:42 - Gündem

'Ben perdemi başka türlü kapattım, Karacaahmet 54. pafta'

2017-05-17 01:17 - Gündem

TOKİ, 151 iş yeri ve 136 konutu satışa çıkardı

2017-05-16 15:37 - Ekonomi

Wizards seriyi son maça taşıdı

2017-05-13 14:22 - Spor

Sağlık çalışanı ölü bulundu

2017-05-11 19:17 - Asayiş

Elazığ'da seracılığa kadın eli değdi

2017-05-16 23:02 - Gündem

İsveç'te belediyeden PKK paçavrası asan derneğe yaptırım

2017-05-17 04:17 - Dünya

İlgili Haberler

15 Temmuz sabahı Kapadokya'da balonlar Türk bayrakları ve afişlerle uçtu

08:13 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 'En Uzun Gece' destanının ilk temsili gerçekleştirilecek

22:32 - Gündem

TİKA Başkanı Abdullah Eren, görevi Serkan Kayalar'dan devraldı

22:23 - Gündem

Samsun istiklal madalyasına 101 yıl sonra kavuşacak

19:02 - Gündem

Minguzzi cinayetine ilişkin tutuklanan 2 çocuk şüpheli hakkında iddianame hazırlandı

16:42 - Gündem

Günün Manşetleri

15 Temmuz sabahı Kapadokya'da balonlar Türk bayrakları ve afişlerle uçtu

08:13 - Gündem

Dünyada yılın ilk yarısındaki elektrikli araç satışları 9,1 milyona ulaştı

07:18 - Ekonomi

İsrail'de koalisyon ortağı Agudat Israel Partisi üyeleri de hükümetten istifasını duyurdu

03:07 - Dünya

Bakan Kurum: Milletimiz, Türkiye'yi hain bir kalkışma ve işgal girişiminden kurtarmıştır

01:37 - Siyaset

Adalet Bakanı Tunç: 15 Temmuz'da son darbeyi vuracaklarını zannettiler, başaramadılar

00:33 - Siyaset