?>

Türkiye'nin SKDM'de uluslararası rekabeti için gelecek 10 yıl kritik önem taşıyabilir

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye'nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın (SKDM) etkilerine karşı uluslararası rekabet gücünü koruyabilmesi için gelecek 10 yılın kritik olduğunu değerlendiriyor.

Ekonomi - 5 ay önce

İstanbul
SHURA'nın, Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan ve 2026'da Türkiye'de devreye girecek SKDM'nin etkilerini incelediği "SKDM ve Türkiye: Sektörel Etkileşimler, Fayda ve Maliyetler" raporu yayımlandı.
Demir-çelik, çimento, alüminyum ve gübre sektörlerinin incelendiği raporda, fayda ve maliyetler, mevcut durumun devam ettiği "Olağan Durum" ve sanayi dönüşümünün gerçekleştirildiği "Sanayi Dönüşümü" senaryolarında ele alındı.
Olağan Durum Senaryosunda ton başına 100 avro sınırda karbon fiyatlandırması durumunda, Türkiye'nin ihracatında toplam maliyetin toplam faydayı aşacağı öngörüldü.
Aynı vergilendirme durumunda Sanayi Dönüşümü Senaryosunda ise küresel ticarette daha sınırlı olsa da AB'ye yönelik ihracatta yüksek fayda sağlanacağı hesaplandı. Karbon maliyetlerinin düşmesi ve bağlantılı sektörlerdeki katma değer artışının toplam faydayı artıracağı vurgulandı.
Dönüşüm senaryosuna göre, Türkiye'nin İngiltere ve ABD başta olmak üzere önemli ticaret partnerlerinin karbon fiyatlandırması uygulaması ve karbon fiyatının ton başına 120 avronun üzerine çıkması halinde ek önlemler alması gerekecek.
SKDM ekseninde ise Türkiye'nin dönüşüm senaryosunu destekleyecek önlemlerde özellikle 2035 hedefine odaklanılması gerekiyor. AB için ihracatta fayda-maliyet dengesini sağlayan ton başına 230 avro başa baş noktası yüksek görünse de, rakip ülkelerin SKDM'ye uyum süreci rekabeti artıracak. Bu noktada, Türkiye'nin ekonomik maliyetleri azaltmak ve üretim verimliliğini artırmak için önünde kritik bir 10 yılı bulunuyor.
Rapora göre, projeksiyonlar 2050'ye kadar yapılsa da uluslararası rekabet gücü için dönüşümde 2035-2040 dönemine odaklanılması önem taşıyor. SKDM ve benzer küresel politikaları, rekabetin bu eksende artacağını gösteriyor. Rakip ülkelerin daha erken aksiyon alma ve yeni rakiplerin ortaya çıkma ihtimali karşısında, Türkiye'nin rekabet gücünü koruyabilmesi için hızlı eyleme geçmesi gerekiyor.
Bu nedenle, 2035 veya 2040 dönüşüm stratejilerinin oluşturulmasının ana hedef olabileceği kaydedilen rapora göre, Türkiye'nin COP29'da açıklanan Uzun Dönem İklim Stratejisi ve SKDM sektörlerini kapsayan Sektörel Düşük Karbonlu Yol Haritaları çerçevesinde yatırım ve eylemlerini değerlendirmesi gerekiyor.

Katma değeri yüksek, düşük karbonlu üretim öne çıkacak

Raporda, Türkiye'nin rekabet gücünü artırması için katma değeri yüksek, karbon yoğunluğu düşük sektör ve ürünlere öncelik vermesi öneriliyor. Böylece SKDM sektörleri başta olmak üzere, hidrojen ve karbon yakalama gibi maliyetli yatırımlara duyulan ihtiyaç azalabilecek.
Ayrıca, SKDM kaynaklı doğrudan maliyetleri azaltmak için karbon fiyatlandırması ve ETS'ye geçiş, yerel karbon vergisi gelirlerinin dönüşüm finansmanında kullanılması, uluslararası işbirliği ve finansman gibi ek önlemler tavsiye ediliyor.
Raporda, SKDM sektörlerinde karbon fiyatlandırması olmadan da ihracat maliyetlerinin yüksek olduğu belirtilirken, bu maliyetlerin yapısal dönüşümle azaltılması öneriliyor. Teknoloji ve iş modeli değişikliklerinin yanı sıra yeşil dönüşüm vurgulanıyor. Ayrıca, her sektörün ihtiyaçları belirlenerek destek mekanizmalarının oluşturulması, sektörler arası etkileşim dikkate alınarak yol haritaları hazırlanması gerekiyor.

Enerji dönüşümünün önemi artıyor

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, rapora ilişkin değerlendirmesinde, SKDM'nin Türkiye’ye ek karbon maliyeti getirirken üretim ve ihracatta var olan ama hesaplanmayan maliyetleri de görünür hale getirdiğini belirtti.
Güllü, bu nedenle enerji dönüşümünün daha önemli hale geldiğine dikkati çekerek, "Türkiye'nin, SKDM için 2035-2040 arasına odaklanması gerekiyor. Uluslararası rekabet koşulları ve AB SKDM'ye baktığımızda, hem AB'de hem de diğer bölgelerde gelişen politikalar göz önüne alındığında Türkiye'nin rekabet gücünü koruyabilmesi için sürece erken uyum sağlamalı." ifadesini kullandı.
Uluslararası işbirliği ve finansmanın önemine de değinen Güllü, iklim diplomasisi ve ihracatçı ülkelerle işbirliğinin maliyetlerin adil paylaşımı açısından kritik olduğunu vurguladı.
Güllü, karbon fiyatlandırmasının da Türkiye için orta-uzun vadeli kritik başlıklardan biri olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"SKDM'nin uygulamaya geçmiş olması en büyük ticari partnerimiz AB ile yürütülen ticaretin korunması ve geliştirilmesi açısından çok önemli. Öte yandan Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefi perspektifinden özel olarak SKDM'yi, genel olarak ise ekonomisinin bütününü kapsayan bir karbon fiyatlandırması politika setine ihtiyacı var."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de cepten ilk 'alo'nun üzerinden 31 yıl geçti, gözler 5G'de

2025-02-23 12:02 - Teknoloji

Kızılhaç: Batı Şeria'nın kuzeyinde binlerce sivilin insani yardıma ihtiyacı var

2025-02-25 01:38 - Dünya

İçerik oluşturma ipuçları: İçerik pazarlama için en iyi araçlar

2025-02-26 18:06 - İnsan&Hayat

Sarıkamış Nevruz'da İranlı turistleri bekliyor

2025-02-23 12:28 - Çevre-Hayat

Samsun'da esnaf 3 metrelik kardan adam yaptı

2025-02-22 01:37 - Magazin

Bolu'da müdürün anonsuyla okul bahçesine çıkan öğrenciler öğretmenleriyle kartopu oynadı

2025-02-21 18:08 - Çevre-Hayat

Ziraat Türkiye Kupası'nda Trabzonspor çeyrek finale yükseldi

2025-02-27 00:18 - Spor

Galatasaray, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın Konyaspor'u konuk edecek

2025-02-26 09:57 - Spor

Yurt genelinde soğuk hava etkili oluyor

2025-02-25 10:22 - Çevre-Hayat

TFF'nin Fair-play ve sosyal sorumluluk ödüllerinin kazananları belli oldu

2025-02-23 12:48 - Spor

İlgili Haberler

TCMB'nin temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı

10:32 - Ekonomi

Yurt dışı ÜFE haziranda aylık yüzde 3,42, yıllık yüzde 28,38 arttı

10:27 - Ekonomi

Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı

09:39 - Ekonomi

Türkiye-Irak Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması 1 yıl sonra sona erecek

09:42 - Ekonomi

Gümrüklerde yılın ilk yarısında 35,5 milyar liralık kaçakçılık engellendi

09:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Meclis, 28. Dönem 3. Yasama Yılı'nı "yoğun mesaiyle" tamamladı

11:22 - Siyaset

Sırbistan'da yüksek sıcaklık nedeniyle kırmızı alarm verildi

11:17 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2. eleme turu ilk maçları yarın başlayacak

11:13 - Spor

Sarıyer'de kadın ve köpeğine yürüyüş sırasında sokak köpekleri saldırdı

10:43 - Gündem

TCMB'nin temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı

10:32 - Ekonomi