?>

Türkiye, UAD'de İsrail'in BM kurumlarına yönelik kısıtlamalarına ilişkin sözlü beyanda bul

Türkiye adına UAD'de sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yılmaz, İsrail'in Gazze'de ve Batı Şeria'da uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerinden ciddi endişe duyulduğunu belirterek, "İsrail'in Gazze'de açlığı silah olarak kullandığını" bildirdi.

Gündem - 2 ay önce

Lahey
İsrail'in, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA) yasaklamasına ilişkin duruşmalar, Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Barış Sarayı'nda 5 günde tamamlanacak.
Duruşmaların üçüncü gününde ABD, Rusya, Fransa, Macaristan ve Endonezya'nın ardından öğleden sonraki oturumda Türkiye sunum yaptı.
Lahey'de devam eden duruşmalarda 39 devlet ve 4 uluslararası kuruluş, İsrail'in BM kuruluşlarına yönelik kısıtlamalarına ilişkin kanaatlerini sunacak.

Türkiye adına Uluslararası Adalet Divanında (UAD) sunum yapan Nuh Yılmaz, Gazze'de kısa süren ateşkesin Filistinlilerin yaşadığı acıları sona erdirmek adına umut olduğunu, ancak İsrail'in düşmanca davranmayı tercih etmesiyle Gazze'ye yönelik saldırıların hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Yılmaz, şunları söyledi:
"Gazze halkı yine abluka altında ve bu sefer sıfır insani yardımla. İsrail, açlığı bir silah olarak kullanıyor. Tahliye emirlerinden birkaç dakika sonra yüz binlerce yerinden edilmiş insanı bir yerden başka bir yere sürüklüyor. Evleri, hastaneleri, okulları, sığınakları, kampları, güvenli bölgeleri ve geriye kalan tüm sivil altyapıyı hedef alıyor. İsrail son olarak 21 Mart'ta Gazze'nin tek özel kanser tedavi hastanesi olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ni ve bitişiğindeki tıp fakültesini havaya uçurdu."

İsrail'i durduracak hiçbir yasanın uygulanmadığına dikkati çeken Yılmaz, "Gazze'de soykırıma varan toplu katliamlar var. Bu durumun, acil uluslararası müdahale olmazsa Batı Şeria'da tekrarlanması yakın." diye konuştu.
Yılmaz, İsrail'in UAD tarafından emredilen geçici tedbirleri de ihlal ettiğini vurgulayarak, "Tüm objektif gözler ve hukuka uyan halklar için İsrail'in uluslararası yükümlülüklerini sürekli olarak reddetmesi ve bunlardan kaçınması uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku tehlikeye attığının açık bir göstergesidir." diye konuştu.

"UNRWA, operasyonlarını sürdürebilseydi Gazze'de çocukların açlıktan ölümü önlenebilirdi"

Sunumunda, İsrail'in insani yardım çalışanlarına yönelik saldırılarına da değinen Yılmaz, "Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl protestolar sırasında öldürülmesi, insani yardım gönüllülerinin karşı karşıya olduğu riskleri ortaya koymaktadır." ifadesine yer verdi.
Yılmaz, UNRWA'nın yardımlarının önemine işaret ederek, "İsrail'in Gazze'ye yardım ulaştırılmasına getirdiği kısıtlamalar ve özellikle çocuklar için ölümcül olduğu kanıtlanan Gazze'deki açlık, UNRWA'nın Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında tam faaliyetlerini sürdürmesi halinde önlenebilirdi." dedi.

Türkiye'nin, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini ısrarla yerine getirmemesinden derin endişe duyduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Türkiye, UAD'den İsrail'in uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini teyit eden ve BM'nin, diğer uluslararası örgütlerin ve üçüncü devletlerin işgal altındaki Filistin topraklarındaki varlığına ve faaliyetlerine saygı gösterilmesinin önemini ortaya koyan bir danışma görüşü yayınlamasını saygıyla talep ediyor."
Yılmaz, ayrıca Türkiye, İsrail-Filistin ihtilafına uluslararası hukuk ve ilgili BM kararları uyarınca iki devletli çözüm temelinde adil ve kalıcı çözüm bulunmasını desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi.

İsrail'in BM kuruluşlarına yönelik kısıtlamaları UAD'de

İsrail Meclisinin 28 Ekim 2024'te UNRWA'nın faaliyetlerini kısıtlayan yasaları kabul etmesi ve 31 Ocak 2025'te Doğu Kudüs'teki UNRWA operasyonlarını sonlandırmasına ilişkin UAD danışma görüşü duruşmalarında, 39 ülkenin yanı sıra Arap Ligi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği ve BM sunum yapacak.
Duruşmaların tamamı ise 2 Mayıs'ta sona erecek. Danışma görüşüne ilişkin yazılı beyanda bulunan İsrail, sözlü duruşmalarda yer almayacak.

Süreç, sözlü sunumların ardından Divan yargıçlarının danışma görüşünü hazırlamak için müzakereye başlamasıyla devam edecek.
UAD, danışma görüşlerini genellikle 4 veya 6 aylık sürede açıklıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Online Oynamanın Avantajları ve Riskleri

2025-04-23 18:04 - İnsan&Hayat

İtalya Kupası'nda ilk finalist Milan oldu

2025-04-24 00:48 - Spor

Atletizm tutkunu "67'lik delikanlı", 12 yılda 108 madalya kazandı

2025-04-24 12:48 - Çevre-Hayat

Online Sorumlu Oyun: Nasıl Güvende Kalırsınız?

2025-04-23 18:02 - İnsan&Hayat

Rusya İhracat Merkezi: Asya ve Afrika ülkeleri Rusya'dan tıbbi ürün ithal etmekle ilgileniyor

2025-04-29 19:03 - Özel Haber

TEKNOFEST'in Manisalı minik finalistleri KKTC'deki yarışmaya hazırlanıyor

2025-04-29 13:02 - Teknoloji

S&P, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

2025-04-26 00:17 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Depremin ardından mevcut aramaların yüzde 75'ini karşıladık

2025-04-24 18:58 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Kamışlı'daki konferansa tepki

2025-04-30 14:43 - Siyaset

Köpeği "Yoldaş" ile yürüyerek gezdiği şehirlere fidan dikiyor

2025-04-29 16:13 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bazı bakanlık ve kurumlara 2 bin 659 kadro ihdas edildi

01:23 - Gündem

İklim Kanunu Resmi Gazete'de

01:18 - Gündem

Kütahya'da yangın çıkan yaklaşık 800 dekar ekili alan zarar gördü

23:18 - Gündem

Bakan Yumaklı'dan orman yangınlarına karşı uyarı

22:53 - Gündem

Genç KADEM'den Şehzade Camisi bahçesinde aşure ikramı

22:17 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'de eski CIA ve FBI direktörlerine "görevi kötüye kullanma" soruşturması

02:47 - Dünya

Bazı bakanlık ve kurumlara 2 bin 659 kadro ihdas edildi

01:23 - Gündem

İklim Kanunu Resmi Gazete'de

01:18 - Gündem

Texas'ta 109 kişinin ölümüne neden olan sellerde, 160'tan fazla kişinin kayıp olduğu bildirildi

01:13 - Dünya

RTÜK Başkanı Şahin'den Sözcü TV, Halk TV ve Tele1'e verilen cezalara ilişkin açıklama

00:43 - Medya