?>

Türkiye'nin akıllı mühimmatları hidrojen enerjisiyle fırlatılacak

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen hidrojen itkili akıllı savunma sistemi ile yeni nesil dron ve dolanan mühimmat tehditleri maliyet etkin ve hassas şekilde imha edilebilecek.

Teknoloji - 3 yıl önce

İstanbul
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türk savunma sanayisi bünyesinde STM ile Gürbağ Savunma Teknolojinin iş birliğiyle su üstü ve su altı platformlara yönelik başlayan hidrojen enerji kaynaklı çözümlere bir yenisi eklendi.
Hidrojen enerjisi, hidrojen gazının işlenmesi ve dönüştürülmesiyle oluşuyor. Kolaylıkla ısı, elektrik ve mekanik enerjiye dönüşebilen hidrojen, yüksek alev hızı, tutuşma yeteneği ve düşük ateşleme enerjisi gerektirmesi gibi özelliklerle ön plana çıkıyor. Hidrojen "geleceğin enerjisi" olarak görülüyor.
Hidrojen teknolojisi birçok alanda fark yaratırken ürünleşmenin de teknoloji ve maliyet açısından zor olduğu bir alan olarak değerlendiriliyor.

Hydro-GIDS ile asimetrik hedefler otomatik tespit edilebiliyor

Gürbağ Savunma Teknolojileri, SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda Akıllı Savunma Sistemi Hydro-GIDS 'i ilk kez sergiledi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in de incelediği Hydro-GIDS, bir römork üzerine yapılandırılan radar, elektro-optik, hidrojen itkili lançer ve haberleşme sistemlerinden oluşuyor.
Gürbağ Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen özgün yazılım sayesinde asimetrik hedeflerin otomatik olarak tespitini, teşhisini ve takibini yapabilen sistem, bünyesinde bulunduğu lançer aracılığıyla sabit kanatlı dolanan mühimmat ve benzeri hassas güdümlü mühimmatları ateşleyebiliyor. Böylelikle Hydro-GIDS Akıllı Savunma Sistemi, kullanıcısına, hedef tespitinden imhasına kadar uzanan entegre bir çözüm sunuyor.
Radar ve elektro-optik faydalı yükleri aracılığıyla elde ettiği hedef verilerini komuta-kontrol merkezine aktarabilen Hydro-GIDS'in en kritik özelliği ise bünyesinde bulundurduğu lançer sisteminde saklı bulunuyor. Genellikle patlatmalı şekilde kullanılan klasik lançer sistemleri ya tek atım ömrüne sahip oluyorlar ya da her atım sonrasında bakım ihtiyacı doğuruyorlar. Gürbağ Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen Hydro-GIDS Sistemi'nin lançerinde ise hidrojen beslemeli itki sistemi kullanılıyor. Bu itki sistemi sayesinde hem mühimmat atımı sonrasında lançerler birden fazla kez kullanılabiliyor hem de atılan mühimmat çok daha az şoka maruz kalıyor ve böylelikle olası arıza riskleri ortadan kaldırılıyor.

İş gücü, zaman ve bütçe tasarrufu imkanı

Gerçekleştirilen inovasyon sayesinde düşük enerji sarfiyatıyla anlık olarak hidrojen üretilmesi ve üretilen hidrojenin de itici enerji olarak kullanılması mümkün olacak. Birden fazla kullanılabilen lançerler sayesinde askeri birliklerin lojistik iş yükü azaltılırken aynı zamanda önemli miktarda zamansal ve bütçesel tasarruf sağlanacak.
Halihazırda sabit kanatlı dolanan mühimmat atımı yapabilen Hydro-GIDS Sistemi’nin prototipinin üretimini tamamlayan Gürbağ Savunma Teknolojileri, farklı mühimmatların atımını yapabilecek Hydro-GIDS konfigürasyonları için de çalışmalarını sürdürüyor. Hydro-GIDS Sistemi'nin, bu yıl içinde güvenlik güçlerinin kullanımına sunulması planlanıyor.

Alpagu ile başladı, 1450 kilograma kadar fırlatabilecek

Gürbağ Savunma Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mutlu Çoban, AA muhabirine, son dönemde konvansiyonel silahların etkinliğini kaybetmeye başladığını söyledi.
Akıllı dronlar, dron mühimmatlar gibi sistemlerin aktif olarak kullanıldığını belirten Çoban, şöyle konuştu:
"Dolanan mühimmatlara karşı şu anda geliştirdiğimiz sistem, karşı bir dolanan mühimmat kullanabilmek ve yakın bölge savunması yapabilmek. Bu sistemi yaparken karşımıza çıkan en önemli etken bunların fırlatılması. Çünkü dronun bir şekilde itki kabiliyetine ihtiyacı var. Burada hidrojeni sisteme entegre ettik, hidrojen dünyada ilk kez bir dronun itkisinde kullanılmaya başlandı. Dolayısıyla bu bizi namlu ömrü olmayan, devamlı atış imkanı ve hidrojenle fırlatılan bir sisteme itti. Şu anda sistemde sabit kanatlı kamikaze Alpagu'yu fırlatmaya yönelik fırlatıcı var. Aynı zamanda 50-60 kilogramlık drona ve 1450 kilograma kadar fırlatma kabiliyetine çıkarıyoruz. Bu da bize yeni konseptte seyir dronları ve uzun menzil dolanan mühimmatları kullanmanın yolunu açmış oldu."

100 dronu takip edebiliyor

Sistemin havalimanı, petrol rafinerisi, kritik tesisler gibi yakın bölge korumasına ihtiyaç duyulan her yerde kullanılabildiğini ifade eden Çoban, şu değerlendirmede bulundu:
"Konsept gereği S-400'ler, yakın bölge korumasına ihtiyaç duyuyor. Çünkü küçük dronlara ya da sızmalara karşı önlem alınması gerekiyor. Çıkarmış olduğumuz bu konsept, o bölgelerde rahatlıkla kullanılabiliyor ve tekrarlı atışlara imkan sağlıyor.
Sistemde dron tespit radarımız var ve yaklaşık 100 dronu takip edebiliyor. Dron ölçüsü olarak da 30x30 santim, 240 kilometre/saate çıkan dronlara karşı takip kabiliyeti var. Hedef olarak gördüğü dronları termal optik sistemle takibe alıyoruz. Sistem kritik seviyede ve tehdit unsuru oluşturuyorsa kendi üzerimizdeki kamikaze dronları fırlatarak ona doğru yönlenmesi sağlıyoruz. Bir balans etkisi oluşturarak da karşı taraftaki dronu imha ediyoruz. İkinci planda da havalimanları veya petrol rafinerilerine karadan sızan personele, pusu atılmasına veya araç konvoyuna karşı önlem alınmasına yönelik de 10 kilometre çapta tespit ve dronlarla imha söz konusu. Sistemin dronun fırlatılma kısmının testlerini tamamladık. Dron olarak envantere girmek üzere olan Alpagu'yu kullanıyoruz. Çok kısa bir takvimde bu sistemi sahada kullanmaya başlayacağız."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tuz Gölü'nde alınan tedbirlerle Allı Turna yavruları kurtuldu

2022-10-22 11:33 - Çevre-Hayat

Bafra Ovası'nda pırasa hasadına başlandı

2022-10-26 11:23 - Gündem

Batı Karadeniz'de palamut bolluğu fiyatlara yansıdı

2022-10-19 19:29 - Çevre-Hayat

'Üzgün olmaktan da öte şok içerisindeyiz'

2022-10-24 23:33 - Spor

Amasra'da patlama yaşanan maden sahasında inceleme

2022-10-19 21:23 - Gündem

Franck Ribery, emekliye ayrıldı

2022-10-21 15:32 - Spor

Meyve atıkları bu fabrikada elektrik enerjisine dönüşüyor

2022-10-24 11:32 - Teknoloji

İLBANK'tan Diyarbakır'a 495 milyon liralık destek

2022-10-24 15:18 - Gündem

Türkiye'nin akıllı mühimmatları hidrojen enerjisiyle fırlatılacak

2022-10-26 14:24 - Teknoloji

Suudi Arabistan Veliaht Prensi sağlık problemi nedeniyle Cezayir'deki zirveye katılamayacak

2022-10-24 10:39 - Dünya

İlgili Haberler

James Webb Uzay Teleskobu evrenin bilinmeyenlerine ışık tutuyor

22:18 - Teknoloji

Orta Toroslar'da faylanmanın dağların yükselişiyle eş zamanlı olduğu belirlendi

13:02 - Teknoloji

Türkçe büyük dil modeli T3 AI beta sürümüyle yayında

15:33 - Teknoloji

Barajlarda savakların ömrünü tespit eden cihaz patent aldı

13:47 - Teknoloji

5G hizmetinde işletmecilere yerli ve milli ürün kullanma yükümlülüğü gelecek

11:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump, Epstein dosyalarının sürekli gündemde tutulmasına tepki gösterdi

08:38 - Dünya

Başkentte 26 katlı binada çıkan yangında 1'i bebek 3 kişi öldü

08:33 - Asayiş

Rusya'da iç turizm, ‘istikrarlı trend’ olmaya devam ediyor -Erdinç Cündübeyoğlu, Moskova'dan yazdı-

07:07 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘PKK’ ile ilgili açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

01:11 - Özel Haber

İsrail'in Doha'daki müzakerelerde yeni çekilme haritası sunması bekleniyor

01:07 - Dünya