?>

"Türkiye'nin Mühendis Kızları" projesi liselilerle buluşuyor

- "Türkiye'nin Mühendis Kızları" projesinin faaliyetleri üniversitelerden sonra şimdi de liselerde başladı - Limak Yatırım Kurumsal İletişim Direktörü Ülgenalp: - "TÜİK 2016 verilerine göre Türkiye'de kadın nüfus oranı yaklaşık yüzde 50, fakat kadınların iş gücüne katılım oranı ise yüzde 31,5" - "Ağırlıklı mühendislik projeleri üstlenen grubumuzda, kadınların mühendislik alanında oldukça başarılı olduğunu gözlemliyoruz"

Ekonomi - 8 yıl önce

HATAY (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Limak Vakfı iş birliği ile hayata geçirilen Türkiye'nin Mühendis Kızları (TMK) projesi'nin faaliyetleri üniversitelerden sonra şimdi de liselerde gerçekleştiriliyor.
2015 yılında başlatılan TMK Projesi kapsamında halihazırda 27 farklı üniversitenin mühendislik fakültelerinde okuyan başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan 54 kız öğrenci birçok yönden destekleniyor.
Projeye dahil olan öğrenciler burs, mentorluk, staj imkanı, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi iş birliği ile Sosyal Mühendislik Sertifika Programı'na ücretsiz katılım hakkı, online İngilizce dil eğitimi ve mezun olduktan sonra, ihtiyaçlar çerçevesinde Limak ve sektördeki diğer kuruluşlarda istihdam gibi olanaklara sahip oluyorlar.
Projenin lise programı kapsamında, öğrenci, öğretmen ve veliler için toplumsal cinsiyet eşitliği, meslek seçiminde cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyete dayalı kalıp yargılar konusunda farkındalık artırıcı ve mühendislik mesleğini tanıtmaya yönelik faaliyetlere başlandı.
Bu amaçla, liselerin TMK uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteği ile bugün ver yarın Hatay Merkez ve İskenderun'da gerçekleştirilen pilot uygulamalar ile tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
İlk olarak Antakya Anadolu Lisesi'nde başlatılan TMK lise programı kapsamında öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi.
Katılımcılar, toplumsal cinsiyet eşitliği ve meslek seçiminde cinsiyete dayalı kalıp yargıların aşılması konusunda bilgilenirken, rol model mühendislerin kariyer öykülerini dinleme ve meslek seçimleri ile ilgili sorularını proje uzmanlarına yöneltme şansı elde etti.
TMK lise programında öğrenci, öğretmen ve veliler için eğitimler ile rol model buluşmaları gerçekleştiriliyor.
Öğrenciler için ayrıca atölye çalışmaları, oyunlar, sanal gerçeklik uygulamaları yapılıyor. Böylece liselerde eğitim gören öğrencilerin mühendislik mesleğini tanımaları ve seçmeleri halinde elde edecekleri gelecek fırsatlarından haberdar olmaları, meslek seçimlerinde mühendisliği daha fazla tercihleri arasına almaları ve öğrencilerin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması hedefleniyor.
- "Türkiye'de kadın iş gücüne katılım oranı yüzde 31,5"
Limak Vakfı'nın konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında konuşan Limak Yatırım Kurumsal İletişim Direktörü Başak Ülgenalp, "Ağırlıklı mühendislik projeleri üstlenen grubumuzda, kadınların mühendislik alanında oldukça başarılı olduğunu gözlemliyoruz." dedi.
İşe alımlarda çok az sayıda nitelikli kadın mühendis başvurusu aldıklarını belirten Ülgenalp, "Kurumsal faaliyetlerin yanı sıra topluma olan sorumluluk duygusu yüksek bir grup olarak, daha çok kız öğrenci mühendislik bölümlerini seçsin ve kadınlar iş dünyasında karar verici pozisyonlara gelsin diyerek Türkiye'nin Mühendis Kızları projesini oluşturduk." diye konuştu.
Ülgenalp, Milli Eğitim Bakanlığı stratejik ortaklığıyla liselerdeki çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Kadınların Türkiye'de iş gücüne daha fazla katılması gerektiğini vurgulayan Ülgenalp,Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 verilerine göre Türkiye'de kadın nüfus oranının yaklaşık yüzde 50 olduğunu, fakat kadınların iş gücüne katılım oranının ise yüzde 31,5 olduğunu belirterek, "Türkiye'de bu oranları kadınlar lehine değiştirmeli, kadının ekonomik hayattaki rolünün her alanda güçlendirilmesi için çalışmalıyız." dedi.
Ülgenalp, elektrik-elektronik, inşaat, makine, endüstri ve çevre mühendisliği olmak üzere 5 mühendislik alanında kız öğrencilere destek verdiklerinin altını çizdi.
UNDP Türkiye Sürdürülebilir Kapsayıcı Büyüme Portföyü Yöneticisi Pelin Rodoplu ise Türkiye'de mühendisliğin halen erkek işi olarak görüldüğünü ve bu nedenle lise döneminde alınan meslek kararlarında kız öğrencilerin farklı alanlara yöneldiğini vurguladı.

Rodoplu, şunları kaydetti:

"Güçlü proje ortaklığımızın bu adımıyla, artık sadece mühendisliği seçmiş kız öğrencilere ulaşmakla kalmayacağız. Lise öğrencilerinin de üniversite eğitiminde bu alana yönelmesinde etkili olacağız. Meslek seçimlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği algısının yaygınlaştırılmasına yönelik olarak Limak Vakfı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile kurumlara örnek teşkil edecek bir proje geliştirdik. Bu modeli uluslararası arenada başarılı bir örnek uygulama olarak paylaşmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz."
Haftanın Öne Çıkanları

'FETÖ'nün Kara Kuvvetleri imamı' olmakla suçlanan Akyüz iddiaları reddetti

2017-05-24 18:10 - Genel

THY'den ramazan ikramı

2017-05-25 18:00 - Genel

'Yayıncılığın yeni düşmanı dijital korsan'

2017-05-24 16:47 - Teknoloji

Denizli'de 'Bylock' kullanan 9 eski öğretmen tutuklandı

2017-05-24 03:02 - Gündem

Eski radyo merakı koleksiyona dönüştü

2017-05-26 15:12 - Çevre-Hayat

Bursa'da üretiliyor onlarca ülkedeki camileri süslüyor

2017-05-26 18:47 - Gündem

FETÖ'nün 'Myanmar imamı' Türkiye'ye getirildi

2017-05-27 20:57 - Gündem

'Sensin külüstür'

2017-05-25 16:12 - Genel

Rahmi Koç'un çizimleri gün yüzüne çıktı

2017-05-25 16:22 - Ekonomi

Tarkim Havacılık TMSF'ye devredildi

2017-05-22 19:07 - Gündem

İlgili Haberler

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Uşak ve Denizli'de iş dünyası temsilcileriyle buluşacak

09:03 - Ekonomi

BYD, ATTO 2 ile Türkiye'deki ürün gamını genişletiyor

21:43 - Ekonomi

Türkiye, sürdürülebilir ekonomik büyüme için endüstriyel ortaklığa katılım belgesini imzaladı

16:52 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'den yılın ilk ayında 7,3 milyon dolarlık su ürünü ihraç edildi

14:58 - Ekonomi

Tüketiciler Birliğinden apartman sakinlerine: Merkezi sıcak su sayaçlarını dairelere böldürün

13:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Uşak ve Denizli'de iş dünyası temsilcileriyle buluşacak

09:03 - Ekonomi

Filistin: İsrail, Yahuda ve Samarra olarak adlandırma yönelimiyle Batı Şeria’yı ilhakı amaçlıyor

08:57 - Dünya

Kosova'daki genel seçimde mevcut Başbakan Kurti zaferini ilan etti

08:53 - Dünya

Trump: ABD Gazze'ye sahip olacak ve Gazze'yi Orta Doğu'daki zengin ülkelerle birlikte inşa edecek

08:47 - Dünya

Dilde - Fikirde yozlaşma -Ramazan Topraklı yazdı-

08:45 - En Son Yazılar